Navigációs útvonal

Utolsó frissítés: 22/01/2018

Szellemi tulajdonhoz fűződő jogok

Az uniós jogszabályok hatálya 2019. március 30-tól nem terjed ki az Egyesült Királyságra, kivéve, ha a megerősített kilépési megállapodás más időpontról rendelkezik vagy ha az Európai Tanács és az Egyesült Királyság egyhangúlag úgy dönt, hogy meghosszabbítja a kétéves tárgyalási időszakot. Arról, hogy a kilépés milyen jogi következményekkel jár a vállalkozásokra nézve, itt olvashat bővebben:

Mit értünk szellemi tulajdon alatt?

Az Ön szellemi tulajdonát azok a termékek, alkotások és eljárások alkotják, melyeket Ön hozott létre, s amelyek versenyelőnyhöz juttatják Önt riválisaival szemben.

A szellemi tulajdonnak három kategóriáját különböztetjük meg:

  • Ipari tulajdon: találmányok (szabadalmak), védjegyek, ipari minták, új növényfajták és földrajzi árujelzők.
  • Szerzői jogvédelem alatt álló művészi alkotások: eredeti irodalmi és más művészeti alkotások, zeneművek, televíziós műsorok, szoftverek, adatbázisok, építészeti tervek, reklámok és multimédiás tartalmak.
  • Üzleti stratégiák: üzleti titkok, szakismereteket, titoktartási megállapodások, gyorsított termelés.

Hogyan tudja megvédeni saját szellemi tulajdonát?

Ön saját szellemi tulajdonát a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) által lefektetett szellemitulajdon-jogok segítségével tudja védelmezni. A szellemi tulajdon védelmének típusa a kérdéses szellemi tulajdon jellegétől függ:

  • Szabadalom – segítségével meg lehet akadályozni, hogy harmadik fél gyártsa, alkalmazza, illetve értékesítse az Ön találmányát az oltalom időtartama alatt, melynek hossza a találmány típusának függvénye.
  • Védjegy – oltalmat biztosít az Ön termékének nevére vonatkozóan, megakadályozva, hogy más üzleti szereplők ugyanezzel a névvel terméket értékesítsenek.
  • Szerzői jog – azt jelzi, hogy (alkotóként) Ön kíván ellenőrzést gyakorolni saját művének előállítása, forgalmazása, terjesztése, bemutatása, kiállítása és előadása felett. A szerzői jog automatikusan megilleti Önt, nincs szükség arra, hogy Ön azt hivatalosan kérvényezze. A mű létrehozását követően azonnal elkezdheti használni a szerzői jog jelét.

A szellemitulajdon-jogokat elsősorban a tagállamok nemzeti jogszabályai, nem az uniós jogszabályok védelmezik. A szellemi tulajdonhoz fűződő jogok oltalma az egyes EU-országokban bonyolult és költséges folyamatnak bizonyulhat. A szellemitulajdon-jogok európai uniós szintű védelme révén időt és pénzt lehet megtakarítani.

Ha Ön több EU-országban is üzleti tevékenységet folytat, egyetlen lajstromozási eljárás lefolytatása révén gondoskodhat arról, hogy az európai uniós védjegy és a lajstromozott közösségi formatervezési minta mind a 28 uniós tagállamban oltalmat biztosítson az Ön szellemi terméke számára. A védjegy vagy a közösségi formatervezési minta lajstromozáshoz mindössze egyetlen bejelentést kell benyújtani az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalához (EUIPO). A bejelentési kérelmet 23 hivatalos uniós nyelven lehet összeállítani. Az online bejelentés védjegyoltalom kérelmezése esetében 850 euróba, közösségi formatervezésiminta-oltalom kérelmezése esetében pedig 350 euróba kerül.

Az Európai Unióban kétféleképpen lehet szabadalmat szerezni. Az egyik lehetőség a nemzeti szabadalom bejelentése az egyes tagállamokon belül a szabadalmi hivatalnál, a másik pedig az európai szabadalom bejelentése az Európai Szabadalmi Hivatalnál. Az európai szabványt azonban mindazon országok szabadalmi hivatalával hitelesíttetni kellEnglish, ahol a szabadalmi oltalomra szükség van. Az adott ország nemzeti jogszabályainakEnglish függvényében előfordulhat, hogy a szabadalom megszerzéséhez megadott határidőre be kell nyújtani bizonyos dokumentumok fordítását, illetve be kell fizetni a vonatkozó díjtételt. Ha részletesebb információkat szeretne arról, milyen eljárásokkal és költségekkel kell számolnia az egyes európai országokban, látogasson el a szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó 30 európai nemzeti hivatalt tömörítő európai hálózat, az InnovAccess honlapjára.

Az alábbiakban alaposabban utánanézhet a kérdésnek, országonkénti bontásban:

Ország kiválasztása

Ország kiválasztása


* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Napjainkra riasztó méreteket öltött a hamisítás (a védjeggyel ellátott termékek utánzatainak engedély nélküli előállítása) és a szellemi kalózkodás (szellemitulajdon-jog oltalma alatt álló alkotás engedély nélküli másolása). Ez komoly következményekkel jár az innovációra, a gazdasági növekedésre, a foglalkoztatásra, valamint a fogyasztók egészségére és biztonságára nézve.

Az adott EU-ország nemzeti jogszabályainak és a hamisított áruk származási helyének függvényében a következő hatóságokhoz lehet fordulni: vámhivatal, piacfelügyelet (kereskedelmi előírások), rendőrség, illetve szabadalmi és védjegyhivatal.

Hamisítás elleni védelem

A szellemitulajdon-jogok védelméről a „frontvonalban", azaz az uniós határok mentén a vámigazgatási szervek gondoskodnak. Ha Ön azt gyanítja, hogy valamelyik termék szellemitulajdon-jogot sért, intézkedés iránti kérelmetfrançaisDeutschEnglish intézhet az illetékes tagállami vámhatósághoz, a kérdéses árucikk lefoglalását kezdeményezve.

Noha az intézkedés kérelmezése tagállami szinten történik, az EU egyik tagállamának hatóságaihoz beérkező kérelmek azonos jogi státusz kaphatnak az összes többi uniós tagországban.

A linkekre kattintva megnyithatja az űrlapotfrançaisDeutschEnglish és az intézkedés iránti kérelemmel kapcsolatos tudnivalókat ismertető kézikönyvetfrançaisDeutschEnglish.

Lásd még:

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Helyi vállalkozástámogatás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Segítség és tanácsadás

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek. Kérjük, hogy a lehető legtöbb információt adja meg, hogy az Enterprise Europe Network helyi tanácsadója rövid időn belül megfelelő választ tudjon Önnek adni.

EEN-logo

Kapcsolatfelvételi űrlap

(Minden mezőt ki kell tölteni.)
Köszönjük, üzenetét elküldtük.
Technikai problémák miatt üzenetét nem tudtuk elküldeni. Kérjük, próbálja meg később.
Adjon meg érvényes e-mail címet.

Személyes adatok:

Vállalkozás adatai

IgenNem

Ausztria

Wien

Belgium

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgária

Sofia

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Praha

Dánia

Copenhagen

Egyesült Királyság

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Franciaország

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Görögország

Athens

Hollandia

Den Haag

Horvátország

Zagreb

Írország

Dublin

Izland

Reykjavík

Lengyelország

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Lettország

Riga

Litvánia

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norvégia

Oslo

Olaszország

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Portugália

Lisboa

Románia

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Spanyolország

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Stockholm

Szlovákia

Bratislava

Szlovénia

Ljubljana

3000/3000

Kérdését közvetlenül egy Enterprise Europe Network-partnernek küldjük. Személyes adatai kizárólag arra szolgálnak, hogy a tanácsadó válaszolni tudjon az Ön kérdésére. Az ügy lezárása után nem őrzünk meg az Ön által megadott adatokat.

Segítség és tanácsadás

Szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó európai ügyfélszolgálat (Európai IPR Helpdesk)English

Szellemi tulajdon kezelésével kapcsolatos ingyenes tanácsadás és képzés uniós társfinanszírozású projektek megvalósításához és transznacionális partnerségi megállapodások megkötéséhez

Szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó kkv-ügyfélszolgálatEnglish

Ingyenes tanácsok és üzleti eszközök, melyek segítségével a vállalkozók Kínában, Latin-Amerikában és Délkelet-Ázsiában folytatott üzleti tevékenységük során érvényesíteni tudják a szellemi tulajdonhoz fűződő jogaikat.

InnovAccessEnglish

Nemzeti támogatási intézkedések, regisztrációs eljárások és a releváns jogszabályok: információk 30 európai ország szellemitulajdon-jogokkal foglalkozó nemzeti hivatalától