Navigacijski put

Ažurirano 06/12/2017

Prava intelektualnog vlasništva

Zaštitite svoje poslovne ideje!

Ako imate odličnu i inovativnu ideju, trebali biste razmisliti želite li ju zaštititi kao svoje intelektualno vlasništvo prije nego što ju objavite svijetu! Velike ideje vrijede samo ako možete zakonski tvrditi da su vaše.

Što je intelektualno vlasništvo?

Intelektualno vlasništvo obuhvaća proizvode, rad ili procese koje ste stvorili i koji vam daju konkurentnu prednost.

Postoje 3 potkategorije:

  • Industrijsko vlasništvo: izumi (patenti), žigovi, industrijski dizajn, nove biljne sorte i oznake zemljopisnog podrijetla
  • Umjetnička djela zaštićena autorskim pravima: originalna književna i umjetnička djela, glazba, televizijsko emitiranje, softver, baze podataka, arhitektonski projekti, reklamna ostvarenja i multimedija
  • Poslovne strategije: poslovne tajne, znanje i iskustvo, ugovori o povjerljivosti ili brza proizvodnja.

Kako mogu zaštititi svoje intelektualno vlasništvo?

Možete zaštiti svoje intelektualno vlasništvo putem prava intelektualnog vlasništva (IPR) koja je propisala Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO). Oblik zaštite ovisi o vrsti intelektualnog vlasništva:

  • patenti – omogućava vam da spriječite treće strane u izradi, korištenju i prodaji vašeg izuma na određeno vrijeme, ovisno o vrsti izuma
  • žigovi – zaštitite ime svojeg proizvoda sprečavajući druge tvrtke da prodaju proizvode pod istim imenom
  • autorska prava – obavještava druge da vi (kao autor) namjeravate kontrolirati proizvodnju, distribuciju, prikazivanje ili izvedbu vašeg djela. Autorska se prava dodjeljuju automatski, bez službene registracije. Možete odmah započeti s korištenjem simbola autorskih prava.

Prava intelektualnog vlasništva uglavnom su i dalje zaštićena nacionalnim zakonodavstvom, a ne zakonodavstvom EU-a. Njihova zaštita u svakoj državi članici EU-a može biti složena i skupa. Možete uštedjeti vrijeme i novac ako zaštitite svoje intelektualno vlasništvo na razini EU-a.

Ako poslujete u više od jedne države članice EU-a, možete se registrirati samo jednom i uživati zaštitu koju vam pružaju žig Europske unije i registriran dizajn Zajednice u 28 država članica EU-a. Podnošenjem samo jednog zahtjeva Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) možete registrirati vaš žig ili dizajn na bilo kojem od 23 službena jezika EU-a. Troškovi prijave putem interneta iznose 850 EUR za žig i 350 EUR za dizajn Zajednice.

Možete podnijeti zahtjev za nacionalnim patentom pri patentnom uredu u državi članici EU-a ili za europskim patentom preko Europskog ureda za patente (EPO). Međutim, nacionalni ured za patente mora potvrditiEnglish europski patent u svakoj državi u kojoj je potrebna zaštita. Ovisno o nacionalom zakonodavstvu pojedine državeEnglish, možda će vam biti potrebni prijevodi ili ćete trebati platiti naknade do određenog datuma. Više informacija o troškovima i postupcima ureda za intelektualno vlasništvo u 30 europskih zemalja dostupno je ovdje .

Saznajte više informacija za svaku pojedinu zemlju:

Krivotvorenje (neovlaštena imitacija robnih marki) i piratstvo (neovlašteno umnožavanje predmeta koji su zaštićeni pravima intelektualnog vlasništva) dosegnuli su alarmantne razmjere – uz značajne posljedice na inovacije, rast, zapošljavanje te zdravlje i sigurnost potrošača.

Ovisno o zakonima države EU-a o kojoj se radi i izvoru krivotvorene robe, nadležna tijela kojima se treba obratiti su: carina, nadzor nad tržištem (trgovinski standardi), policija ili uredi za patente i žigove.

Zaštita od krivotvorenja

Carinska upravna tijela prva su linija obrane vaših prava intelektualnog vlasništva na granicama EU-a. Možete ih zatražiti da zadrže robu za koju sumnjate da povređuje vaša prava intelektualnog vlasništva podnošenjem zahtjeva za poduzimanjem mjerafrançaisDeutschEnglish pri nadležnim carinskim državnim upravnim tijelima.

Iako se zahtjev za poduzimanjem mjera nacionalan, zahtjevi pohranjeni u jednoj državi članici EU-a mogu dobiti isti pravni status u svim državama članicama EU-a.

ObrascifrançaisDeutschEnglish i priručnikfrançaisDeutschEnglish za podnošenje zahtjeva za poduzimanje mjera carini.

Vidjeti i:

Stupite u kontakt s partnerom za potporu lokalnim poduzećima

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Europska poduzetnička mreža može vam dati besplatan savjet.

Potpora lokalnim poduzećima

Pomoć i savjeti

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Pomoć i savjeti

Stupite u kontakt s partnerom za potporu lokalnim poduzećima

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Europska poduzetnička mreža može vam dati besplatan savjet. Kako biste savjetniku na svojem području omogućili da vam odgovori točno i na vrijeme, navedite što više informacija.

EEN-logo

Obrazac za kontakt

(Sva su polja obvezna)
Hvala. Vaša poruka uspješno je poslana.
Vaša poruka nije poslana zbog tehničkih problema. Pokušajte ponovno poslije.
Navedite valjanu adresu e-pošte.

Osobni podaci

Podaci o poduzeću

DaNe

Austrija

Wien

Belgija

Brussel

Bruxelles

Namur

Bugarska

Sofia

Češka Republika

Praha

Cipar

Nicosia

Danska

Copenhagen

Estonija

Tallinn

Finska

Helsinki

Francuska

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Grčka

Athens

Hrvatska

Zagreb

Irska

Dublin

Islandski

Reykjavík

Italija

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Latvija

Riga

Litva

Vilnius

Luksemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Mađarska

Budapest

Nizozemska

Den Haag

Njemačka

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norveška

Oslo

Poljska

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Rumunjska

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovačka

Bratislava

Slovenija

Ljubljana

Španjolska

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Švedska

Stockholm

Ujedinjeno Kraljevstvo

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

3000/3000

Informacije navedene u ovom obrascu izravno se šalju partneru iz Europske poduzetničke mreže. Osobni podaci iz obrasca upotrijebit će se samo kao pomoć savjetniku pri odgovoru na vaš upit; ti se podaci neće pohraniti.

Pomoć i savjeti

Europska IPR služba za pomoć korisnicimaEnglish

Besplatni savjeti i obuka o upravljanju intelektualnim vlasništvom za projekte koje sufinancira EU ili transnacionalne poslovne dogovore

Služba za pomoć u području prava intelektualnog vlasništva za mala i srednja poduzećaEnglish

Besplatni savjeti i poslovni alati za upravljanje intelektualnim vlasništvom u Kini, Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji

InnovAccessEnglish

Nacionalne mjere potpore, postupci registracije i informacije o zakonodavstvu koje pružaju nacionalni uredi za intelektualno vlasništvo iz 30 europskih zemalja