Navigointipolku

Päivitetty 22/01/2018

Teollis- ja tekijänoikeudet

Mitä teollis- ja tekijänoikeudet ovat?

Teollis- ja tekijänoikeuksilla tarkoitetaan ns. immateriaalioikeuksia, jotka liittyvät oikeudenhaltijan luomiin, kilpailuetua tuottaviin tuotteisiin, teoksiin tai prosesseihin.

Tällaiseen ns. henkiseen eli aineettomaan omaisuuteen kuuluvat

  • teollisoikeudet: keksinnöt (patentit), tavaramerkit, teollismallit, uudet kasvilajikkeet, maantieteellistä alkuperää osoittavat merkinnät yms.
  • tekijänoikeudet: kirjalliset ja taiteelliset alkuperäisteokset, musiikki, televisiolähetykset, tietokoneohjelmistot, tietokannat, arkkitehtuuri, mainokset, multimedia yms.
  • kaupalliset strategiat: liikesalaisuudet, tietotaito, salassapitosopimukset yms.

Henkisen omaisuuden suojauskeinot

Teollis- ja tekijänoikeudet on vahvistanut Maailman henkisen omaisuuden järjestö (WIPO). Henkisen omaisuuden voi suojata jollakin seuraavista keinoista omaisuuden tyypistä riippuen:

  • Patentti estää ulkopuolisia valmistamasta, käyttämästä ja myymästä keksintöä tietyn ajan (kesto riippuu keksinnön tyypistä).
  • Tavaramerkki suojaa tuotenimeä estämällä muita myymästä samannimisiä tuotteita.
  • Tekijänoikeus osoittaa, että oikeuden haltija (teoksen tekijä) haluaa määrätä teoksensa valmistuksesta, kopioinnista, jakelusta ja/tai esittämisestä. Tekijänoikeus syntyy aina automaattisesti teoksen tekijälle ilman erityistä rekisteröintiä. Copyright-merkkiä voi alkaa käyttää heti.

Teollis- ja tekijänoikeudet suojataan edelleen pääasiassa eri maiden lainsäädännössä, ei EU-lainsäädännössä. Oikeuksien puolustaminen kussakin EU-maassa erikseen voi osoittautua hankalaksi ja kalliiksi. Kun suojaat teollis- ja tekijänoikeutesi EU-tasolla, voit säästää aikaa ja rahaa.

EU-tavaramerkin ja rekisteröidyn yhteisömallin avulla voi suojata liiketoimintansa kaikissa 28 EU-maassa yhdellä rekisteröinnillä. Tavaramerkin tai mallin rekisteröintihakemuksen voi toimittaa Euroopan unionin teollisoikeuksien virastoon (EUIPO) millä tahansa EU:n 23 virallisesta kielestä. Tavaramerkin sähköinen hakemus maksaa 850 euroa ja yhteisömallin 350 euroa.

Kansallista patenttia haetaan kohdemaan patenttiviranomaiselta, eurooppapatenttia Euroopan patenttivirastolta (EPO). Eurooppapatenttiin tarvitaan kuitenkin kansallisen patenttiviranomaisen vahvistusEnglish kussakin maassa, jossa se halutaan voimaan. Joidenkin maiden lainsäädäntöEnglish edellyttää patentin kääntämistä maan viralliselle kielelle ja patenttimaksujen maksamista tiettyyn määräaikaan mennessä. Lisätietoa kustannuksista ja menettelyistä: 30 Euroopan maan teollis- ja tekijänoikeusvirastot .

Tarkempaa tietoa maittain:

Valitse maa

Valitse maa


* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Merkkitavaroiden väärentäminen ja piratismi eli tekijänoikeuden suojaaman tuotteen luvaton kopiointi ovat lisääntyneet hälyttävästi. Tämä vaikuttaa suuresti innovointiin, kasvuun, työllisyyteen ja kuluttajien terveyteen ja turvallisuuteen.

Väärennysasioita käsittelee jokin seuraavista viranomaisista sen mukaan, mistä EU-maasta on kyse ja mistä väärennetyt tavarat ovat peräisin: tulli, markkinavalvontaviranomaiset (kaupan standardit), poliisi tai patentti- ja tavaramerkkivirastot.

Suoja väärennöksiä vastaan

Tulliviranomaiset puolustavat teollis- ja tekijänoikeuksia EU:n ulkorajoilla. Jos epäilet, että liikkeellä on teollis- tai tekijänoikeuksiasi loukkaavia tavaroita, voit pyytää tullia ottamaan ne haltuun esittämällä kansallisille tulliviranomaisille toimenpidehakemuksenfrançaisDeutschEnglish.

Vaikka hakemus on kansallinen, sille voidaan myöntää sama oikeudellinen asema kaikissa EU-maissa.

LomakkeetfrançaisDeutschEnglish ja ohjeetfrançaisDeutschEnglish tullille osoitettavan toimenpidehakemuksen laatimista varten

Linkkejä:

Tietoa teollis- ja tekijänoikeuksista Euroopassa

Ota yhteyttä paikalliseen yritystukipalveluun

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Paikalliset yritystukipalvelut

Apua ja neuvoja

Pyydä asiantuntija-apua

Apua ja neuvoja

Ota yhteyttä paikalliseen yritystukipalveluun

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua. Vastaamista helpottaa ja nopeuttaa, jos annat mahdollisimman tarkat tiedot.

EEN-logo

Yhteydenottolomake

(Kaikki kentät ovat pakollisia.)
Kiitos! Viestisi on lähetetty.
Teknisten ongelmien vuoksi viestiä ei voitu lähettää. Yritä myöhemmin uudelleen.
Anna sähköpostiosoite oikeassa muodossa.

Henkilötiedot

Yrityksen tiedot

KylläEn

Alankomaat

Den Haag

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Espanja

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Irlanti

Dublin

Islanti

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Itävalta

Wien

Kreikka

Athens

Kroatia

Zagreb

Kypros

Nicosia

Latvia

Riga

Liettua

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norja

Oslo

Portugali

Lisboa

Puola

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Ranska

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Romania

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Ruotsi

Stockholm

Saksa

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Slovakia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Suomi

Helsinki

Tanska

Copenhagen

Tšekin tasavalta

Praha

Unkari

Budapest

Viro

Tallinn

Yhdistynyt kuningaskunta

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

3000/3000

Tämän lomakkeen tiedot lähetetään suoraan Enterprise Europe Network -verkostoon kuuluvalle organisaatiolle. Henkilötietoja kysytään vain vastaamisen helpottamiseksi, eikä niitä säilytetä.

Apua ja neuvoja

European IPR helpdeskEnglish

Maksutonta neuvontaa ja koulutusta teollis- ja tekijänoikeuksien hallinnoinnista EU:n osarahoittamia hankkeita ja kansainvälistä liiketoimintaa varten

Teollis- ja tekijänoikeuksien neuvontapalvelu pk-yrityksilleEnglish

Maksutonta neuvontaa ja yrityspalveluja teollis- ja tekijänoikeuksien suojaamista varten Kiinassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa

InnovAccessEnglish

30 Euroopan maan teollis- ja tekijänoikeusviraston toimittamaa tietoa alan kansallisista tukitoimenpiteistä, rekisteröintimenettelyistä ja lainsäädännöstä