Sti

Opdateret 16/01/2018

Intellektuelle ejendomsrettigheder

Hvad er intellektuel ejendomsret?

Intellektuel ejendom består af produkter, værker eller processer, som du har udviklet, og som giver dig en konkurrencemæssig fordel.

Der er tre underkategorier:

  • Industriel ejendomsret: Opfindelser (patenter), varemærker og industrielle mønstre, plantenyheder og geografiske oprindelsesbetegnelser.
  • Kunstneriske værker beskyttet af ophavsret: Originale litterære og kunstneriske værker, musik, tv-programmer, software, databaser, arkitektoniske projekter, reklamer og multimedieproduktioner.
  • Forretningsstrategier: Forretningshemmeligheder, knowhow, fortrolighedsklausuler og hurtig produktion.

Hvordan kan jeg beskytte min intellektuelle ejendom?

Du kan beskytte din intellektuelle ejendom ved hjælp af de intellektuelle ejendomsrettigheder, der er fastsat af Verdensorganisationen for Intellektuel Ejendomsret (WIPO). Beskyttelsens art afhænger af, hvilken type intellektuel ejendom der er tale om:

  • Patenter giver dig mulighed for at forhindre andre i at udnytte, anvende eller sælge din opfindelse i en vis periode afhængig af typen af opfindelse.
  • Varemærker beskytter navnet på dit produkt ved at forhindre andre virksomheder i at sælge et produkt under samme navn.
  • Ophavsret informerer andre om, at du (ophavsmanden) kontrollerer produktion, distribution, visning eller udførelse af dit arbejde. Ophavsret tildeles automatisk uden nogen formel registrering. Du kan begynde at bruge ophavsretssymbolet med det samme.

Intellektuelle ejendomsrettigheder beskyttes stadig hovedsageligt af national lovgivning snarere end EU-lovgivning. Det kan være dyrt og kompliceret at beskytte sine rettigheder i hvert enkelt EU-land. Du kan spare tid og penge ved at beskytte dine intellektuelle ejendomsrettigheder på EU-plan.

Hvis du driver forretning i mere end ét EU-land, kan du med et EU-varemærke og et registreret EU-design beskytte dine intellektuelle ejendomsrettigheder i alle 28 medlemslande med én registrering. Du kan registrere dit varemærke eller design på hvilket som helst af de 23 EU-sprog ved at indsende én enkelt ansøgning til Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO). En onlineansøgning koster 850 euro for et varemærke og 350 euro for et EU-design.

Du kan søge om et nationalt patent på et patentkontor i et EU-land eller et europæisk patent hos Den Europæiske Patentmyndighed (EPO). Et europæisk patent skal imidlertid valideres af den nationale patentmyndighedEnglish i alle lande, hvor beskyttelsen er påkrævet. Afhængigt af landets lovgivningEnglish kan du blive nødt til at sørge for oversættelser eller betale gebyrer inden en given dato. Du kan få mere information om omkostninger og procedurer fra kontorerne for intellektuelle ejendomsrettigheder i 30 europæiske lande her

Find ud af mere – for hvert land:

Vælg land

Vælg land


* Myndighederne har endnu ikke afgivet oplysningerne

Forfalskning (uautoriseret efterligning af varemærker) og piratkopiering (uautoriseret kopiering af et produkt beskyttet af intellektuel ejendomsret) har nået et foruroligende omfang med store konsekvenser for innovation, vækst, beskæftigelse og forbrugernes sundhed og sikkerhed.

Afhængigt af lovgivningen i det pågældende EU-land og kilden til de forfalskede varer kan du henvende dig til følgende myndigheder: Told, markedstilsyn (handelsstandarder), politiet eller patent- og varemærkekontorer.

Beskyttelse mod forfalskning

Toldadministrationerne er den forreste forsvarslinje for dine intellektuelle ejendomsrettigheder ved EU's grænser. Du kan bede dem tilbageholde varer, der mistænkes for at krænke intellektuelle ejendomsrettigheder, ved at indgive en anmodning om indgribenfrançaisDeutschEnglish til de nationale toldmyndigheder.

Selvom anmodningen er national, får anmodninger, der indgives i ét EU-land, den samme retlige status i alle EU-lande.

FormularerfrançaisDeutschEnglishog vejledningfrançaisDeutschEnglishi at anmode toldmyndigheder om indgriben.

Se også:

Kontakt en lokal erhvervsstøttepartner

Har du spørgsmål vedrørende drift af engrænseoverskridende virksomhed, f.eks. eksport eller udvidelse til et andet EU-land? Så kan Enterprise Europe-netværket tilbyde dig gratis rådgivning.

Lokal erhvervsstøtte

Hjælp og rådgivning

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Hjælp og rådgivning

Kontakt en lokal erhvervsstøttepartner

Har du spørgsmål vedrørende drift af engrænseoverskridende virksomhed, f.eks. eksport eller udvidelse til et andet EU-land? Så kan Enterprise Europe-netværket tilbyde dig gratis rådgivning For at hjælpe din lokale rådgiver med at svare korrekt og hurtigst muligt beder vi dig give os så meget information som muligt.

EEN-logo

Kontaktformular

(Alle felter skal udfyldes)
Tak. Din besked er sendt.
På grund af tekniske problemer kunne din besked ikke sendes. Prøv igen senere.
Angiv en gyldig e-mailadresse.

Oplysninger om personen

Oplysninger om virksomheden

JaNej

Belgien

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgarien

Sofia

Cypern

Nicosia

Danmark

Copenhagen

Estland

Tallinn

Finsko

Helsinki

Frankrig

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Grækenland

Athens

Holland

Den Haag

Irland

Dublin

Island

Reykjavík

Italien

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Kroatien

Zagreb

Letland

Riga

Litauen

Vilnius

Luxembourg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norge

Oslo

Polen

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Rumænien

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovakiet

Bratislava

Slovenien

Ljubljana

Spanien

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Storbritannien

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Sverige

Stockholm

Tjekkiske Republik

Praha

Tyskland

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Ungarn

Budapest

Østrig

Wien

3000/3000

De oplysninger, som indtastes i denne formular, sendes direkte til en partner i Enterprise Europe Network. Personoplysninger i formularen bruges kun til at hjælpe rådgiveren med at svare på forespørgslen. De gemmes ikke efterfølgende.

Hjælp og rådgivning

Den europæiske IPR-helpdeskEnglish

Kostenlose Beratung und Schulung zum IPR-Management bei von der EU mitfinanzierten Projekten oder internationalen Handelsgeschäften

IPR SMV-helpdeskEnglish

Gratis rådgivning og erhvervsmæssige redskaber, så du kan administrere dine intellektuelle ejendomsrettigheder i Kina, Latinamerika og Sydøstasien

InnovAccessEnglish

Nationale støtteforanstaltninger, indregistreringsprocedurer og oplysninger om lovgivningen fra kontorer for intellektuel ejendomsret i 30 europæiske lande