Навигационна пътека

Актуализация 16/01/2018

Права върху интелектуалната собственост

Какво е интелектуалната собственост?

Интелектуалната собственост представлява продукти, творби или процеси, които сте създали и които ви дават конкурентно предимство.

Има 3 подкатегории:

  • Индустриална собственост: изобретения (патенти), търговски марки, промишлени дизайни, нови сортове растения и географски указания за произход;
  • Художествени творби, защитени с авторски права: оригинални литературни и художествени творби, музика, телевизионни програми, софтуер, бази данни, архитектурни дизайни, рекламни творби и мултимедии;
  • Търговски стратегии: търговски тайни, ноу-хау, споразумения за поверителност или бързо производство.

Как мога да защитя интелектуалната си собственост?

Можете да защитите своята собственост чрез правата върху интелектуалната собственост, установени от Световната организация за интелектуална собственост (СОИС). Формата на защита зависи от вида интелектуална собственост:

  • патенти — позволяват ви да попречите на трети лица да произвеждат, използват или продават вашето изобретение за определен период от време в зависимост от неговия вид;
  • търговски марки — защитете името на вашия продукт, като попречите на други фирми да продават продукт със същото име;
  • авторско право — уведомява всички хора, че вие (като автор) възнамерявате да контролирате производството, разпространението, показването или изпълнението на вашата творба. Авторското право се предоставя автоматично, без да е необходима официална регистрация. Можете да започнете да използвате символа за авторско право незабавно.

Правата върху интелектуалната собственост все още са защитени предимно от националните закони, а не от законите на ЕС. Защитаването на тези права във всяка отделна страна от Съюза може да бъде сложно и да струва скъпо. Можете да спестите време и пари, като защитите интелектуалната си собственост на равнище ЕС.

Ако развивате дейност в повече от една страна от ЕС, получаването на търговска марка на Европейския съюз и регистриран промишлен дизайн на Общността ви защитава в 28-те държави членки на ЕС само с една регистрация. Можете да регистрирате вашата търговска марка или дизайн на всеки един от езиците на ЕС само с една молба в Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO). Подаването на онлайн заявление струва 850 евро за търговска марка и 350 евро за промишлен дизайн на Общността.

Можете да кандидатствате за национален патент пред патентна служба в съответната страна или за европейски патент пред Европейската патентна служба. Въпреки това европейският патент трябва да бъде одобрен от националната патентна службаEnglish във всяка страна, в която имате нужда от защита. В зависимост от законите на странатаEnglish може да ви се наложи да осигурите превод или да платите такси в определен срок. Повече информация за таксите и процедурите, предоставена от службите за интелектуална собственост в 30 европейски страни, е налична тук .

По-подробна информация по страни:

Изберете държава

Изберете държава


* Националните органи все още не са предоставили информация.

Фалшифицирането (непозволената имитация на маркова стока) и пиратството (непозволеното копиране на творба, обхваната от право върху интелектуалната собственост) са достигнали тревожни размери и оказват сериозно въздействие върху иновациите, растежа, заетостта и здравето и безопасността на потребителите.

В зависимост от законодателството на съответната държава от ЕС и източника на фалшифицираните стоки можете да се обърнете към съответните органи: митници, пазарен надзор (търговски стандарти), полицията или службите за патенти и търговски марки.

Защита от фалшифициране

Митническите администрации са на първа линия в защитата на вашите права върху интелектуалната собственост по границите на ЕС. Можете да поискате от тях да задържат подозрителни стоки, като подадете заявление за действияfrançaisDeutschEnglish до компетентния митнически орган.

Заявлението за съдействие е на национално равнище, но заявленията, подадени в една страна от ЕС, могат да получат същия правен статус във всички страни от Съюза.

ФормуляриfrançaisDeutschEnglish и ръководствоfrançaisDeutschEnglish за заявяване на действия от страна на митническите власти.

Вижте също:

Свържете се с местна организация за подкрепа на бизнеса.

Имате ли въпроси относно извършването на стопанска дейност през граница, например износ или разширяване на дейността в друга страна от ЕС? Ако отговорът е да, мрежата Enterprise Europe може да ви даде безплатен съвет.

Местна подкрепа за бизнеса

Помощ и съвети

Свържете се със специализираните служби за помощ

Помощ и съвети

Свържете се с местна организация за подкрепа на бизнеса.

Имате ли въпроси относно извършването на стопанска дейност през граница, например износ или разширяване на дейността в друга страна от ЕС? Ако отговорът е да, мрежата Enterprise Europe може да ви даде безплатен съвет. За да може съветникът да ви отговори навреме и точно, моля, посочете възможно най-много подробности.

EEN-logo

Формуляр за контакти

(Всички полета са задължителни)
Благодарим ви, съобщението ви бе изпратено успешно!
Поради технически причини, съобщението ви не бе изпратено. Моля, опитайте отново по-късно.
Моля, въведете валиден електронен адрес.

Лични данни

Данни за предприятието

ДаНе

Австрия

Wien

Белгия

Brussel

Bruxelles

Namur

България

Sofia

Германия

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Гърция

Athens

Дания

Copenhagen

Естония

Tallinn

Ирландия

Dublin

Исландия

Reykjavík

Испания

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Италия

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Кипър

Nicosia

Латвия

Riga

Литва

Vilnius

Люксембург

Luxembourg

Малта

Pieta`

Нидерландия

Den Haag

Норвегия

Oslo

Обединено кралство

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Полша

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Португалия

Lisboa

Румъния

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Словакия

Bratislava

Словения

Ljubljana

Унгария

Budapest

Финландия

Helsinki

Франция

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Хърватия

Zagreb

Чешка република

Praha

Швеция

Stockholm

3000/3000

Информацията, въведена в този формуляр, се изпраща директно до партньор от Enterprise Europe Network. Личните данни във формуляра ще бъдат използвани само за да може съветникът да отговори на вашето запитване. След това те няма да бъдат съхранявани.

Помощ и съвети

Европейско бюро за помощ за правата върху интелектуалната собственостEnglish

Безплатни съвети и обучение за управление на интелектуална собственост при съфинансирани от ЕС проекти или международни бизнес сделки

Бюро за помощ за МСП в областта на правата върху интелектуалната собственостEnglish

Безплатни съвети и бизнес инструменти за управление на вашите права върху интелектуалната собственост в Китай, Латинска Америка и Югоизточна Азия

InnovAccessEnglish

Национални мерки за подкрепа, процедури за регистрация и информация за законодателството, предоставена от службите за интелектуална собственост в 30 европейски страни