Navigation path

Oppdatert: 16/01/2018

Utsending

Dersom din virksomhet har en kontrakt med forretningspartnere som er basert i andre EU-land, og dine medarbeidere må reise til det EU-landet for en begrenset periode for å gjennomføre kontrakten, må du respektere "utsendingsreglene" for dem. Disse reglene gjelder også hvis du sender en medarbeider til en virksomhet du eier i et annet EU-land. I begge tilfeller må det foreligge et ansettelsesforhold mellom deg og den utsendte medarbeideren.

Utsendingsreglene gjelder også hvis et rekrutteringsbyrå eller et vikarbyrå ansetter en person fra et annet EU-land til å arbeide i en virksomhet som er registrert i deres land. I dette tilfellet må det eksistere et ansettelsesforhold mellom arbeidstakeren og vikar- eller rekrutteringsbyrået.

Betingelser for ansettelse i vertslandet

Så lenge utsendelsen varer, må du garantere at medarbeideren din har samme betingelser og arbeidsvilkår som de som gjelder - enten ved lov eller tariffavtale - i vertslandet, med hensyn til:

  • minimale hvileperioder
  • maksimal arbeidstid
  • minimal betalt ferie i året
  • minstelønn - tillegg som gjelder spesifikt for utsendingen (for eksempel daglige tillegg) regnes som en del av minstelønnen, med mindre du betaler disse tilleggene for å dekke faktiske kostnader som medarbeideren har pådratt seg (for eksempel innkvartering og reiseutgifter)
  • beskyttelsestiltak for gravide kvinner og kvinner med spedbarn
  • lik behandling av menn og kvinner

Dersom vilkårene og betingelsene for ansettelse i ditt eget land er gunstigere for dine medarbeidere enn i vertslandet, kan du selvsagt opprettholde disse betingelsene også under utsendingen.

Dersom første gangs installasjon og/eller første gangs montering av visse produkter er en integrert del av kontrakten din, og dine kvalifiserte medarbeidere må utføre disse aktivitetene, er kravene til minstelønn og årlig ferie ikke obligatoriske hvis hele utsendingen varer i mindre enn 8 dager.

EU-land kan bestemme - etter å ha konsultert arbeidsgiver og arbeidstakerrepresentanter - at vertslandets krav til minstelønn og årlig ferie ikke er pålagt å gjelde hvis hele utsendingen varer i mindre enn 1 måned. Dette unntaket gjelder ikke arbeidstakere utplassert gjennom rekrutteringsbyråer.

Nasjonale kontaktpunkter

EU-land har ett eller flere kontaktpunkter English for bedrifter som sender medarbeidere til utlandet. Disse organene samarbeider og deler informasjon, overvåker vilkår og betingelser for ansettelse under utsendingen og følger opp angivelige brudd på reglene. Kontaktpunktene kan også informere utenlandske virksomheter som ønsker å sende ut ansatte, om vilkår og betingelser for ansettelse i deres land.

Trygderegler for utsendte medarbeidere

Mens de arbeider midlertidig i et annet EU-land, kan utsendte medarbeidere fortsatt være dekket av trygdesystemet i det landet de arbeidet i før de ble utplassert.

Det er ulike regler angående trygd under utsending for ansatte medarbeidere og selvstendig næringsdrivende.

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Har du spørsmål angående drift av en bedrift på tvers av grenser, for eksempel eksport eller utvidelse til et annet EU-land? I så fall kan Enterprise Europe Network Europejska Sieć Przedsiębiorczości gi deg gratis rådgivning.

Lokal forretningsstøtte

Hjelpetjenester

Kom i kontakt med spesialiserte hjelpetjenester

Hjelpetjenester

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Har du spørsmål angående drift av en bedrift på tvers av grenser, for eksempel eksport eller utvidelse til et annet EU-land? I så fall kan Enterprise Europe Network Europejska Sieć Przedsiębiorczości gi deg gratis rådgivning. For å assistere rådgiveren I det lokale området med å respondere på en betimelig og riktig måte, må du oppgi så mye informasjon som mulig.

EEN-logo

Kontaktskjema

(Alle felter er obligatoriske)
Thank you, your message has been sent successfully.
Due to technical problems, your message could not been sent. Please try again later.
Oppgi en gyldig epost-adresse.

Personlige detaljer

Firmadetaljer

JaNei

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Danmark

Copenhagen

Estland

Tallinn

Finland

Helsinki

Frankrike

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Hellas

Athens

Irland

Dublin

Island

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Kroatia

Zagreb

Kypros

Nicosia

Latvia

Riga

Litauen

Vilnius

Luxembourg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Nederland

Den Haag

Norge

Oslo

Polen

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Romania

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovakia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Storbritannia

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Sverige

Stockholm

Tsjekkia

Praha

Tyskland

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Ungarn

Budapest

Østerrike

Wien

3000/3000

Informasjonen som er oppført i dette skjemaet er sendt direkte til en partner fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). Persondata skrevet inn i dette skjemaet vil kun brukes for å hjelpe rådgiveren med å besvare din forespørsel; dataene vil ikke bli lagret etterpå.

Hjelpetjenester

Din EURES-rådgiver

Din EURES-rådgiver kan informere deg om arbeidsforhold og hjelpe deg i rekrutteringsprosessen i hjemlandet eller i ditt grenseoverskridende område.