Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση 16/01/2018

Απόσπαση στο εξωτερικό

Αν η επιχείρησή σας συνάψει σύμβαση με επιχείρηση εγκατεστημένη σε άλλη χώρα της ΕΕ και ένα μέρος του προσωπικού σας πρέπει, σύμφωνα με τη σύμβαση, να αποσπαστεί στην εν λόγω χώρα για περιορισμένο διάστημα, οφείλετε να εφαρμόσετε τους κανόνες που ισχύουν για την απόσπαση. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και στην περίπτωση που θα αποσπάσετε υπάλληλό σας σε επιχείρησή σας σε άλλη χώρα της ΕΕ. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει σχέση εργασίας ανάμεσα σε σας και το αποσπασμένο προσωπικό.

Οι κανόνες περί απόσπασης εφαρμόζονται επίσης όταν ένα γραφείο εύρεσης εργασίας ή πρακτορείο προσλαμβάνει άτομο από άλλη χώρα της ΕΕ για να εργαστεί σε επιχείρηση καταχωρισμένη σε μητρώο της χώρας του. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρχει σχέση εργασίας μεταξύ του εργαζομένου και του γραφείου εύρεσης εργασίας ή του πρακτορείου.

Όροι απασχόλησης στη χώρα υποδοχής

Καθόλη τη διάρκεια της απόσπασης θα πρέπει να εξασφαλίζετε στο προσωπικό σας τους ίδιους όρους απασχόλησης με αυτούς που ισχύουν, είτε βάσει νόμου είτε βάσει συλλογικής σύμβασης, στη χώρα υποδοχής όσον αφορά:

  • τις ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης
  • τον μέγιστο χρόνο εργασίας
  • την ελάχιστη ετήσια άδεια μετ' αποδοχών
  • τον κατώτατο μισθό: τα σχετικά με την απόσπαση επιδόματα (όπως οι ημερήσιες αποζημιώσεις) θεωρούνται τμήμα του κατώτατου μισθού, εκτός αν καταβάλλετε τα επιδόματα αυτά ως επιστροφή δαπανών τις οποίες το αποσπασμένο προσωπικό σας έχει πραγματοποιήσει (π.χ. για έξοδα διαμονής και ταξιδίου)
  • προστατευτικά μέτρα για τις εγκύους και τις γυναίκες με βρέφη
  • την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών.

Εάν οι όροι απασχόλησης στη χώρα σας είναι ευνοϊκότεροι για το προσωπικό σας από ό, τι στη χώρα υποδοχής, μπορείτε βεβαίως να διατηρήσετε τους όρους αυτούς και κατά τη διάρκεια της απόσπασης.

Εάν η αρχική εγκατάσταση ή/και αρχική συναρμολόγηση ορισμένων προϊόντων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασής σας, και το ειδικευμένο προσωπικό σας πρέπει να ασκήσει τις δραστηριότητες αυτές, οι όροι όσον αφορά την ελάχιστη αμοιβή και την ετήσια άδεια δεν εφαρμόζονται υποχρεωτικά εφόσον η απόσπαση διαρκέσει λιγότερο από 8 μέρες.

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να αποφασίσουν, έπειτα από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, ότι δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν οι όροι για την ελάχιστη αμοιβή και την ετήσια άδεια, εφόσον η απόσπαση διαρκέσει λιγότερο από 1 μήνα. Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για τους εργαζομένους που αποσπώνται μέσω γραφείων εύρεσης εργασίας.

Εθνικά σημεία επαφής

Οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν ένα ή περισσότερα σημεία επαφής για τις εταιρείες που αποσπούν προσωπικό στο εξωτερικό. Οι εν λόγω φορείς συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες, παρακολουθούν τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης κατά τη διάρκεια της απόσπασης και ασκούν εποπτεία για ενδεχόμενες παραβάσεις των κανόνων. Τα σημεία επαφής μπορούν επίσης να ενημερώνουν τις ξένες επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποσπάσουν προσωπικό σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης στη χώρα τους.

Κανόνες κοινωνικής ασφάλισης για τους αποσπασμένους εργαζομένους

Ενόσω εργάζονται προσωρινά σε άλλη χώρα της ΕΕ, οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι μπορούν να εξακολουθούν να καλύπτονται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας όπου εργάζονταν πριν από την απόσπαση.

Υπάρχουν διάφοροι κανόνες σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση κατά την απόσπαση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.

Επικοινωνήστε με έναν τοπικό εταίρο υποστήριξης επιχειρήσεων

Έχετε απορίες σχετικά με τη λειτουργία μιας διασυνοριακής επιχείρησης, π.χ. σχετικά με εξαγωγές ή επέκταση σε άλλη χώρα της ΕΕ; Εάν ναι, το δίκτυο Enterprise Europe μπορεί να σας δώσει συμβουλές δωρεάν.

Τοπική υποστήριξη επιχειρήσεων

Βοήθεια και Συμβουλές

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Βοήθεια και Συμβουλές

Επικοινωνήστε με έναν τοπικό εταίρο υποστήριξης επιχειρήσεων

Έχετε απορίες σχετικά με τη λειτουργία μιας διασυνοριακής επιχείρησης, π.χ. σχετικά με εξαγωγές ή επέκταση σε άλλη χώρα της ΕΕ; Εάν ναι, το δίκτυο Enterprise Europe μπορεί να σας δώσει συμβουλές δωρεάν. Για να βοηθήσετε τον σύμβουλο στην περιοχή σας να απαντήσει έγκαιρα και σωστά, δώστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

EEN-logo

Δελτίο επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά)
Σας ευχαριστούμε. Το μήνυμά σας εστάλη επιτυχώς.
Λόγω τεχνικού προβλήματος, το μήνυμα δεν εστάλη. Ξαναδοκιμάστε αργότερα.
Δηλώστε έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση

Προσωπικά στοιχεία

Στοιχεία της επιχείρησης

ΝαιΌχι

Χώρα

Αυστρία

Wien

Βέλγιο

Brussel

Bruxelles

Namur

Βουλγαρία

Sofia

Γαλλία

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Γερμανία

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Δανία

Copenhagen

Ελλάδα

Athens

Εσθονία

Tallinn

Ηνωμένο Βασίλειο

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Ιρλανδία

Dublin

Ισλανδία

Reykjavík

Ισπανία

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Ιταλία

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Κροατία

Zagreb

Κύπρος

Nicosia

Λετονία

Riga

Λιθουανία

Vilnius

Λουξεμβούργο

Luxembourg

Μάλτα

Pieta`

Νορβηγία

Oslo

Ολλανδία

Den Haag

Ουγγαρία

Budapest

Πολωνία

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Πορτογαλία

Lisboa

Ρουμανία

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Σλοβακία

Bratislava

Σλοβενία

Ljubljana

Σουηδία

Stockholm

Τσεχική Δημοκρατία

Praha

Φινλανδία

Helsinki

3000/3000

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν δελτίο αποστέλλονται απευθείας σε έναν εταίρο από το δίκτυο «Enterprise Europe Network». Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αναγράφονται στο δελτίο θα χρησιμοποιηθούν μόνο για να βοηθήσουν τον σύμβουλο να απαντήσει στο ερώτημά σας. Τα δεδομένα δεν θα αποθηκευτούν στη συνέχεια.

Βοήθεια και Συμβουλές

Ο σύμβουλός σας EURES

Ο σύμβουλός σας EURES σάς ενημερώνει για τους όρους απασχόλησης και σάς βοηθά στη διαδικασία πρόσληψης είτε στη χώρα σας είτε στη διασυνοριακή σας περιοχή.