Navigacijska pot

Posodobitev 16/01/2018

Enako obravnavanje

Delavci iz drugih držav EU: enako obravnavanje, zaposlitev brez delovnega dovoljenja

Delodajalci imajo pravico zaposliti delavce iz katerekoli države EU. Iskalce dela iz drugih držav EU morajo obravnavati enako kot iskalce dela iz svoje države. Pri zaposlovanju ne smejo uveljavljati diskriminatornih pogojev, denimo pogoja o državljanstvu. Delavcem iz drugih držav EU morajo ponuditi enake delovne pogoje (plača, plačani letni dopust itd.) kot državljanom svoje države. Iskalci dela iz držav EU ne potrebujejo delovnega dovoljenja, da bi se zaposlili v drugi državi EU.

Državljani Hrvaške bodo v nekaterih državah EU morda še potrebovali delovno dovoljenje in državljani nekaterih držav EU bodo morda potrebovali delovno dovoljenje za delo na Hrvaškem.

Delodajalci lahko zahtevajo od kandidatov iz drugih držav EU dokaz o znanju jezika, vendar mora zahtevana stopnja jezikovnega znanja ustrezati potrebam delovnega mesta.

Zakon prepoveduje tudi diskriminacijo na podlagi:

  • spola (npr. starševski dopust, napredovanje, plača)
  • rasne in etnične pripadnosti
  • vere in prepričanja
  • invalidnosti
  • starosti
  • spolne usmerjenosti

Delodajalci si pri iskanju delavcev v Evropski uniji lahko pomagajo z informacijami na portalu EURES (evropski zaposlitveni portal).

Podjetja, ki imajo sedež v obmejnih predelih, bodo na portalu našla tudi nasvete glede upravnih postopkov pri delavcih, ki se na delo vozijo iz sosednje države.

Priznavanje kvalifikacij

Če delodajalec razpiše delovno mesto za poklic, ki je v njegovi državi reguliranEnglish , morajo kandidati, ki so svoje kvalifikacije pridobili v drugi državi EU, pri pristojnem organu države delodajalcaEnglish zaprositi za priznanje svojih poklicnih kvalifikacij in/ali delovnih izkušenj. Opozarjamo, da za posamezne poklice (odvetniki, kontrolorji zračnega prometa, piloti itd.) veljajo posebna pravila EU glede priznavanja poklicnih kvalifikacij, pridobljenih v drugi državi EU.

Pravila za priznavanje poklicnih kvalifikacij veljajo tudi za:

državljane z dvojnim državljanstvom, pri čemer je eno državljanstvo EU;
državljane držav zunaj EU, ki so poročeni z državljanom EU.

Če razpisano delovno mesto obsega različne poklicne dejavnosti, kandidat iz druge države EU pa je v svoji državi pridobil kvalifikacije samo za eno teh dejavnosti, pri čemer ta dejavnost velja za samostojen poklic v njegovi državi EU - lahko v državi zaposlitve zaprosi samo za delno priznanje svojih kvalifikacij - za tiste poklicne dejavnosti, za katere ima kvalifikacije.

 

Starševski dopust

Delavke in delavci imajo pravico do starševskega dopusta ob rojstvu ali posvojitvi otroka, ne glede na vrsto pogodbe o zaposlitvi (za krajši, polni delovni čas itd.).

Delavca, ki je zaprosil za starševski dopust, delodajalec ne more odpustiti ali ga obravnavati drugače kot preostale zaposlene.

Vsak od staršev ima pravico do najmanj 4 mesecev starševskega dopusta. Praviloma velja, da delavec ne more prenesti pravice do starševskega dopusta na drugega starša. Toda v nekaterih državah je dovoljeno prenesti del svojega dopusta, vendar največ 3 mesece.

Po zakonodaji EU lahko delavec odide na starševski dopust kadarkoli, dokler otrok ne dopolni starosti 8 let. Ta starostna omejitev je po zakonodaji nekaterih držav lahko nižja.

Po končanem starševskem dopustu ima zaposleni pravico do vrnitve na isto delovno mesto. Če to ni mogoče, mu mora delodajalec ponuditi podobno delovno mesto v skladu z delovno pogodbo.

Če delavec po vrnitvi s starševskega dopusta zaprosi za začasno spremembo delovnega časa/vzorca, mora delodajalec to prošnjo ustrezno upoštevati in navesti poslovni razlog za morebitno zavrnitev.

Lokalna pomoč za podjetja – kontakt

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Lokalna pomoč za podjetja

Pomoč in svetovanje

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Pomoč in svetovanje

Lokalna pomoč za podjetja – kontakt

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno. Vpišite kar največ informacij, ki bodo v pomoč svetovalcu v vašem območju in bo lahko odgovoril hitro in pravilno.

EEN-logo

Kontaktni obrazec

(Vsa polja so obvezna)
Sporočilo je bilo uspešno poslano.
Zaradi tehničnih težav vaše sporočilo ni bilo poslano. Poskusite znova pozneje.
Navedite veljaven e-naslov.

Osebni podatki

Podatki o podjetju

DaNe

Avstrija

Wien

Belgija

Brussel

Bruxelles

Namur

Bolgarija

Sofia

Češka republika

Praha

Ciper

Nicosia

Danska

Copenhagen

Estonija

Tallinn

Finska

Helsinki

Francija

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Grčija

Athens

Hrvaška

Zagreb

Irska

Dublin

Islandija

Reykjavík

Italija

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Latvija

Riga

Litva

Vilnius

Luksemburg

Luxembourg

Madžarska

Budapest

Malta

Pieta`

Nemčija

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Nizozemska

Den Haag

Norveška

Oslo

Poljska

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugalska

Lisboa

Romunija

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovaška

Bratislava

Slovenija

Ljubljana

Španija

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Švedska

Stockholm

Združeno kraljestvo

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

3000/3000

Podatki na tem obrazcu se pošljejo neposredno partnerju mreže Enterprise Europe Network. Osebni podatki se uporabijo samo za pomoč svetovalcu pri odgovoru na vaše vprašanje. Po zaključku zahtevka se ne hranijo več.