Cale de navigare

Ultima verificare 22/03/2018

Egalitatea de tratament

Lucrători din alte ţări din UE: egalitatea de tratament şi permisul de muncă

Ca angajator, aveți dreptul de a recruta personal din orice țară din UE. Candidaților originari din alte țări europene trebuie să le aplicați același tratament ca și celor provenind din propria dumneavoastră țară. Pe parcursul procesului de recrutare, nu puteți impune criterii discriminatorii (de exemplu, naționalitatea). De asemenea, trebuie să le oferiți cetățenilor din alte țări din UE aceleași condiții de muncă (salariu, concediu anual plătit etc.) ca și celor din propria țară. Persoanele provenind din UE nu au nevoie de permis de muncă pentru a lucra în altă țară din Uniune.

Este posibil ca cetățenii provenind din Croația să aibă nevoie în continuare de permis de muncă în unele țări din UE. În același timp, cetățenii anumitor țări din UE au nevoie de permis de muncă pentru a se putea angaja în Croația.

Le puteți cere candidaților din alte țări să își demonstreze competențele lingvistice necesare în vederea ocupării locului de muncă, dar nivelul cerut trebuie să fie rezonabil pentru postul în cauză.

De asemenea, este interzisă discriminarea pe motiv de:

  • sex (de ex. diferențele la nivel de salarizare, promovare, concediu parental)
  • origine rasială sau etnică
  • religie sau convingeri
  • dizabilități
  • vârstă
  • orientare sexuală.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a recruta lucrători din alte țări europene, accesați EURES - Rețeaua europeană a locurilor de muncă.

Dacă întreprinderea dumneavoastră se află într-o regiune de graniță, EURES vă poate oferi consiliere cu privire la statutul administrativ al lucrătorilor transfrontalieri.

Recunoașterea calificărilor

Dacă recrutați personal pentru o profesie reglementată în țara dumneavoastrăEnglish și primiți candidaturi din partea unor persoane care și-au obținut calificările în altă țară din UE, este nevoie de recunoașterea calificărilor lor profesionale de către o autoritate competentă din țara dumneavoastrăEnglish. Menționăm că pentru exercitarea anumitor profesii (avocat, controlor de trafic aerian, pilot etc.), există norme europene specifice cu privire la recunoașterea calificărilor obținute în altă țară din UE.

Normele privind recunoașterea calificărilor li se aplică și:

  • cetățenilor cu dublă cetățenie, dacă una dintre cetățeniile lor este cea a unei țări din UE
  • cetățenilor din țări terțe căsătoriți cu cetățeni din UE.

Dacă profesia pentru care faceți angajări implică activități diferite, iar un candidat provenind din altă țară din UE nu s-a calificat în propria țară decât pentru una dintre activitățile respective (activitatea în cauză fiind recunoscută în țara sa ca profesie de sine stătătoare), candidatul trebuie să solicite numai o recunoaștere parțială a calificărilor sale în țara dumneavoastră, și anume pentru activitățile legate de postul pentru care este calificat.

Concediul pentru creșterea copilului

Angajații (femei sau bărbați) au dreptul la concediu pentru creșterea copilului cu ocazia nașterii sau adoptării unui copil - indiferent de tipul de contract pe care îl au (cu normă întreagă, cu normă redusă etc.).

Nu puteți concedia un angajat care solicită concediu pentru creșterea copilului și nici nu-l puteți trata mai puțin favorabil decât pe restul lucrătorilor.

Fiecare dintre cei doi părinți are dreptul la cel puțin 4 luni de concediu. În general, dreptul la concediu nu poate fi transferat de la un părinte la altul. Totuși, unele țări permit un transfer parțial, atâta timp cât acesta nu depășește 3 luni.

În baza normelor europene, angajații pot solicita concediu pentru creșterea copilului în orice moment, până când copilul împlinește vârsta de 8 ani. Totuși, această limită de vârstă poate fi mai mică în unele țări, conform legislațiilor naționale.

După terminarea concediului parental, angajatul are dreptul să se reîntoarcă la același loc de muncă. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să îi oferiți un post similar, corespunzător contractului său de muncă.

În cazul în care angajații care se întorc din concediu parental solicită modificări temporare ale programului/formulei de lucru, trebuie să analizați cu atenție această cerere și să prezentați motive valabile în caz de refuz.

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Asistență locală pentru întreprinderi

Ajutor

Contactați serviciile specializate de asistență

Ajutor

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene vă poate oferi consiliere gratuită. Pentru a-l ajuta pe consilierul din regiunea dumneavoastră să răspundă corect și la timp, vă rugăm să oferiți cât mai multe informații.

EEN-logo

Formular de contact

(Toate câmpurile sunt obligatorii)
Vă mulțumim, mesajul dumneavoastră a fost trimis.
Din cauza unor probleme tehnice, mesajul dumneavoastră nu a putut fi trimis. Vă rugăm să încercați mai târziu.
Introduceți o adresă de e-mail validă.

Date personale

Datele întreprinderii

DaNu

Austria

Wien

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Cipru

Nicosia

Croația

Zagreb

Danemarca

Copenhagen

Estonia

Tallinn

Finlanda

Helsinki

Franța

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Germania

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Grecia

Athens

Irlanda

Dublin

Islanda

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Letonia

Riga

Lituania

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norvegia

Oslo

Polonia

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugalia

Lisboa

Regatul Unit

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Republica Cehă

Praha

România

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovacia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Suedia

Stockholm

Țările de Jos

Den Haag

Ungaria

Budapest

3000/3000

Informațiile furnizate în acest formular sunt trimise direct către un partener din cadrul Enterprise Europe Network. Datele cu caracter personal introduse vor fi utilizate doar pentru a-i permite consultantului să vă răspundă. Datele nu vor fi stocate ulterior.