Navigation path

Oppdatert: 15/03/2018

Likebehandling

Arbeidstakere fra andre EU-land: likebehandling og ikke krav om arbeidstillatelse

Som arbeidsgiver har du rett til å ansette arbeidstakere fra ethvert EU-land. Du må gi jobbsøkere fra andre EU-land samme behandling som søkere fra ditt eget land. Du kan ikke benytte diskriminerende kriterier - for eksempel på grunnlag av nasjonalitet - i ansettelsesprosessen. Du må også gi andre EU-borgere samme arbeidsforhold (lønn, årlig betalt ferie osv.) som du gir borgere fra ditt eget land. Jobbsøkere fra EU-land trenger ikke arbeidstillatelse for å jobbe i et annet EU-land.

Borgere fra Kroatia vil kanskje trenge en arbeidstillatelse i enkelte EU-land , og enkelte EU-borgereMaltifrançaissuomičeštinaΕλληνικάDeutschSlovenščinaEestiitalianoportuguêsmagyarDanskLietuviųNederlandspolskiromânăSlovenčinaespañolsvenskahrvatskiLatviešuбългарскиEnglish trenger en arbeidstillatelse for å ta ansettelse i Kroatia.

Du kan be jobbsøkere fra andre EU-land om å bevise at de har de språkferdighetene som er nødvendige for jobben. Språkkunnskapene som kreves, må være rimelige for stillingen.

Det er også forbudt ved lov å forskjellsbehandle på grunnlag av:

  • kjønn (f.eks. foreldrepermisjon, forfremmelse, lønn)
  • rase eller etnisk opprinnelse
  • religion eller tro
  • funksjonshemming
  • alder
  • seksuell legning.

Du kan få hjelp til å rekruttere på tvers av EU fra EURES - Den europeiske jobbportalen.

Hvis din virksomhet befinner seg i et grenseområde, kan EURES også gi deg råd hvordan du administrerer eventuelle ansatte som pendler fra et naboland.

Anerkjennelse av kvalifikasjoner

Når du rekrutterer ansatte til et yrke som er regulert i ditt landEnglish , og du mottar søknader fra jobbsøkere som har oppnådd sine kvalifikasjoner i et annet EU-land, må de får sin arbeidserfaring og/eller sine yrkeskvalifikasjoner anerkjentEestifrançaisDeutschΕλληνικάmagyaritalianoLatviešuLietuviųMaltiNederlandsSlovenščinaбългарскиsuomihrvatskičeštinaDanskpolskiportuguêsromânăSlovenčinaespañolsvenskaEnglish av en ansvarlig myndighet i ditt landEnglish. Legg merke til at det i visse sektorer finnes spesifikke EU-regler (advokater, flygeledere, piloter osv.) for anerkjennelse av yrkeskvalifikasjoner som er oppnådd i et annet EU-land.

Regler for anerkjennelse av kvalifikasjoner gjelder også:

  • personer med dobbelt statsborgerskap, hvorav det ene er i et EU-land
  • personer fra land utenfor EU som er gift med en EU-borger.

Hvis du rekrutterer til et yrke som innebærer ulike aktiviteter, og en jobbsøker fra et annet EU-land er kvalifisert i sitt land for bare én av disse aktivitetene - og denne aktiviteten er anerkjent som et selvstendig yrke i hans EU-land - kan jobbsøkeren bare søke om delvis anerkjennelse av sine kvalifikasjoner i ditt land - for de jobbrelaterte aktivitetene som jobbsøkeren er kvalifisert for.

Foreldrepermisjon

Ansatte (menn og kvinner) har rett til foreldrepermisjon ved fødsel eller adopsjon av et barn - uavhengig av hvilken type kontrakt de har (deltid, heltid osv.).

Du kan ikke si opp ansatte fordi de har bedt om foreldrepermisjon, eller behandle dem dårligere enn andre ansatte.

Begge foreldrene har krav på minst 4 måneders permisjon hver. Som en generell regel kan ansatte ikke overføre sin rett til permisjon til den andre forelderen. Imidlertid lar noen land dem overføre en del av permisjonsrettighetene sine, men ikke mer enn 3 måneder.

I henhold til EU-reglene kan ansatte ta ut foreldrepermisjon når som helst fram til barnet er 8 år gammelt. Denne aldersgrensen kan imidlertid være lavere i noen land i henhold til nasjonal lovgivning.

Etter å ha tatt ut foreldrepermisjon har en ansatt rett til å gå tilbake til samme stilling. Hvis det ikke er mulig, må du tilby dem en tilsvarende stilling i tråd med arbeidskontrakten deres.

Hvis ansatte som kommer tilbake, ber om midlertidige endringer i arbeidstid/arbeidsmønster, er du forpliktet til å ta hensyn til denne forespørselen og gi en saklig begrunnelse for et eventuelt avslag.

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Har du spørsmål angående drift av en bedrift på tvers av grenser, for eksempel eksport eller utvidelse til et annet EU-land? I så fall kan Enterprise Europe Network Europejska Sieć Przedsiębiorczości gi deg gratis rådgivning.

Lokal forretningsstøtte

Hjelpetjenester

Kom i kontakt med spesialiserte hjelpetjenester

Hjelpetjenester

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Har du spørsmål angående drift av en bedrift på tvers av grenser, for eksempel eksport eller utvidelse til et annet EU-land? I så fall kan Enterprise Europe Network Europejska Sieć Przedsiębiorczości gi deg gratis rådgivning. For å assistere rådgiveren I det lokale området med å respondere på en betimelig og riktig måte, må du oppgi så mye informasjon som mulig.

EEN-logo

Kontaktskjema

(Alle felter er obligatoriske)
Thank you, your message has been sent successfully.
Due to technical problems, your message could not been sent. Please try again later.
Oppgi en gyldig epost-adresse.

Personlige detaljer

Firmadetaljer

JaNei

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Danmark

Copenhagen

Estland

Tallinn

Finland

Helsinki

Frankrike

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Hellas

Athens

Irland

Dublin

Island

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Kroatia

Zagreb

Kypros

Nicosia

Latvia

Riga

Litauen

Vilnius

Luxembourg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Nederland

Den Haag

Norge

Oslo

Polen

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Romania

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovakia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Storbritannia

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Sverige

Stockholm

Tsjekkia

Praha

Tyskland

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Ungarn

Budapest

Østerrike

Wien

3000/3000

Informasjonen som er oppført i dette skjemaet er sendt direkte til en partner fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). Persondata skrevet inn i dette skjemaet vil kun brukes for å hjelpe rådgiveren med å besvare din forespørsel; dataene vil ikke bli lagret etterpå.