Navigacijski put

Ažurirano 16/01/2018

Jednako postupanje

Radnici iz drugih država članica EU-a - jednako postupanje i radne dozvole

Kao poslodavac imate pravo na zapošljavanje radnika iz bilo koje države članice EU-a. Pritom ste obvezni prema tražiteljima zaposlenja iz drugih država članica EU-a postupati jednako kao i prema tražiteljima zaposlenja iz vlastite države. Tijekom postupka zapošljavanja ne smijete nametati diskriminacijske kriterije, primjerice na temelju državljanstva. Osim toga, državljanima svih država članica EU-a dužni ste osigurati jednake radne uvjete (plaću, plaćeni godišnji odmor itd.) kao i vlastitim državljanima. Tražiteljima zaposlenja iz jedne države članice EU-a u načelu nije potrebna radna dozvola za rad u drugoj državi članici.

Međutim, državljanima Hrvatske i dalje može biti potrebna radna dozvola u nekim državama članicama, a državljanima određenih država članica EU-a potrebna je radna dozvola ako se žele zaposliti u Hrvatskoj.

Od tražitelja zaposlenja iz drugih država članica EU-a možete zatražiti da dokažu svoje jezične vještine potrebne za radno mjesto, ali razina poznavanja jezika mora biti razmjerna potrebama radnog mjesta.

Isto tako zakonom je zabranjena diskriminacija na temelju:

  • spola (npr. roditeljski dopust, promaknuće, plaća)
  • rasnog ili etničkog podrijetla
  • vjere ili uvjerenja
  • invaliditeta
  • dobi
  • spolne orijentacije.

Pomoć pri zapošljavanju možete dobiti diljem Europske unije na portalu europske službe za zapošljavanje - EURES .

Ako je vaše poduzeće smješteno u pograničnoj regiji, na EURES-u možete pronaći savjete o administrativnim pitanjima povezanima sa zaposlenicima koji putuju na posao iz susjedne države.

Priznavanje stručnih kvalifikacija

Ako pri zapošljavanju radnika za obavljanje regulirane profesije u vašoj zemljiEnglish primite zahtjev od tražitelja zaposlenja koji je kvalifikacije stekao u jednoj od ostalih država članica EU-a, imajte na umu da nadležna tijela u vašoj zemljiEnglish najprije moraju priznati njegovo iskustvo ili stručne kvalifikacije. Napomena: na određene se sektore (npr. pravnici, kontrolori leta, piloti itd.) primjenjuju posebna pravila EU-a za priznavanje stručnih kvalifikacija stečenih u drugim državama članicama EU-a.

Pravila za priznavanje stručnih kvalifikacija primjenjuju se i na:

– državljane s dvojnim državljanstvom, od kojih je jedno državljanstvo države članice EU-a
- osobe iz trećih zemalja koje su vjenčane s državljaninom EU-a.

Ako zapošljavate osobu za obavljanje profesije koja uključuje više različitih aktivnosti, a tražitelj zaposlenja iz druge države članice EU-a se u svojoj državi kvalificirao za samo jednu od tih aktivnosti, koja je priznata kao samostalna profesija u njegovoj državi, tražitelj zaposlenja može se prijaviti samo za djelomično priznavanje svojih kvalifikacija u vašoj državi - za one aktivnosti zaposlenja za koje je tražitelj zaposlenja kvalificiran.

 

Roditeljski dopust

Zaposlenici neovisno o spolu i vrsti ugovora (nepuno radno vrijeme, puno radno vrijeme itd.) imaju pravo na roditeljski dopust nakon rođenja ili posvajanja djeteta.

Nemate pravo otpustiti zaposlenika zato što je zatražio roditeljski dopust, niti postupati prema njemu nepovoljnije nego prema ostalim zaposlenicima.

Svaki od oba roditelja imaju pravo na najmanje 4 mjeseca dopusta. Zaposlenici u pravilu ne mogu prenijeti svoje pravo na dopust na drugog roditelja. No u pojedinim državama dozvoljeno je prenijeti dio prava na dopust, ali ne više od 3 mjeseca.

U skladu s pravilima EU-a zaposlenici mogu uzeti roditeljski dopust u bilo koje doba do 8. godine života djeteta. Međutim u nekim državama ta dobna granica u skladu s nacionalnim zakonima može biti i niža.

Nakon roditeljskog dopusta, zaposlenik se ima pravo vratiti na isto radno mjesto. Ako to nije moguće, dužni ste mu ponuditi sličan posao u skladu s njegovim ugovorom o radu.

Ako zaposlenik koji se vratio na posao zatraži privremenu promjenu radnog vremena / načina rada, obvezni ste njegov zahtjev uzeti u obzir te imati valjani poslovni razlog za odbijanje zahtjeva.

Stupite u kontakt s partnerom za potporu lokalnim poduzećima

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Europska poduzetnička mreža može vam dati besplatan savjet.

Potpora lokalnim poduzećima

Pomoć i savjeti

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Pomoć i savjeti

Stupite u kontakt s partnerom za potporu lokalnim poduzećima

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Europska poduzetnička mreža može vam dati besplatan savjet. Kako biste savjetniku na svojem području omogućili da vam odgovori točno i na vrijeme, navedite što više informacija.

EEN-logo

Obrazac za kontakt

(Sva su polja obvezna)
Hvala. Vaša poruka uspješno je poslana.
Vaša poruka nije poslana zbog tehničkih problema. Pokušajte ponovno poslije.
Navedite valjanu adresu e-pošte.

Osobni podaci

Podaci o poduzeću

DaNe

Austrija

Wien

Belgija

Brussel

Bruxelles

Namur

Bugarska

Sofia

Češka Republika

Praha

Cipar

Nicosia

Danska

Copenhagen

Estonija

Tallinn

Finska

Helsinki

Francuska

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Grčka

Athens

Hrvatska

Zagreb

Irska

Dublin

Islandski

Reykjavík

Italija

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Latvija

Riga

Litva

Vilnius

Luksemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Mađarska

Budapest

Nizozemska

Den Haag

Njemačka

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norveška

Oslo

Poljska

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Rumunjska

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovačka

Bratislava

Slovenija

Ljubljana

Španjolska

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Švedska

Stockholm

Ujedinjeno Kraljevstvo

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

3000/3000

Informacije navedene u ovom obrascu izravno se šalju partneru iz Europske poduzetničke mreže. Osobni podaci iz obrasca upotrijebit će se samo kao pomoć savjetniku pri odgovoru na vaš upit; ti se podaci neće pohraniti.