Navigation path

Oppdatert: 06/12/2017

Løsning av tvister

Alternativ tvisteløsning

Hvis du er involvert i tvist med en forbruker og ønsker å unngå en domstolsrettergang, kan alternativ tvisteløsningEnglish være et aktuelt alternativ for deg. Sammenlignet med det å gå til domstolen er alternativ tvisteløsning vanligvis raskere, enklere og koster mindre. Dette begrepet betegner alle de ulike måtene å løse en klage som ikke involverer søksmål for domstolene. De kan være kjent under navn som «megling», «forlik», «voldgift», «ombud» eller «klagenemnd».

Enten du eller forbrukeren ber en nøytral tredjepart om å tre inn og opptre som en mellommann mellom dem og deg; denne nøytrale tredjeparten kalles et tvisteløsningsorgan. Dette organet kan foreslå en løsning av klagesaken, påtvinge begge partner en løsning eller bare bringe partene sammen for å diskutere hvordan de skal finne en løsning.

I henhold til EU-lovgivning blir tvisteløsningsorgane evaluert av medlemsstatene og må oppfylle et antall kvalitetskrav som skal garantere at de fungerer på en effektiv, rettferdig, upartisk, uavhengig og transparent måte når de behandler tvistene. Et resultat vil vanligvis fattes innen 90 dager.

Du har tilgang til disse organene ved alle kontraktsmessige tvister du måtte ha med dine kunder i alle EU-land. Finn et organ for alternativ tvisteløsning i ditt land.

Alternativ tvisteløsning kan spare deg for rettergangskostnader og forenkle salg av varer og tjenester i ditt eget land eller utlandet, enten det er på nett eller ikke. Det kan også hjelpe deg til å opprettholde ditt forretningsmessige omdømme og gode kunderelasjoner.

Tvisteløsning på nett

Denne plattformen gjelder kun for tvister mellom forretninger og forbrukere.

Hvis du er involvert i tvist med en forbruker om et nettkjøp og ønsker å unngå domstolsrettergang, kan plattformen for tvisteløsning på nett være det rette redskapet for å oppnå en rask og kostnadsbesparende løsning. Du kan bruke denne plattformen til å fremsette en klage mot en forbruker (f.eks. manglende betaling) eller din kunde kan bruke den til å fremsette en klage mot deg.

Dette interaktive nettstedet er tilgjengelig på alle EU-språk og er gratis å bruke. Et av de kompetente tvisteløsningsorganene som er registrert i plattformen vil ta imot og håndtere din tvistesak. Alle prosedyrer vil bli gjennomført over Internett.

Du kan laste nedpdfбългарскиsuomifrançaismagyaritalianoLietuviųLatviešuMaltipolskiportuguêsromânăčeštinaDanskDeutschΕλληνικάespañolEestihrvatskiNederlandsSlovenčinaSlovenščinasvenskaEnglish en infografikk for en oversikt om hvordan plattformen for den nettbaserte konfliktløsningen fungerer, og dine forpliktelser som næringsdrivende.

Hvilken prosedyre må jeg følge?

Hvis en klage er innsendt gjennom plattformen for tvisteløsning på nettpolskiromânăsvenskaбългарскиDansksuomiitalianočeštinaMaltiNederlandsDeutschΕλληνικάespañolEestifrançaishrvatskimagyarLietuviųLatviešuportuguêsSlovenčinaSlovenščinaEnglish vil du og din kunde måtte komme til enighet om hvilket organ for alternativ tvisteløsning som skal behandle klagen. Vær imidlertid klar over at hvert av tvisteløsningsorganene har sine egne regler og prosedyrer, som også kan omfatte gebyrer.

Mens tvistesaken er under behandling kan tvisteløsningsorganet ta kontakt med deg for å be om mer informasjon eller flere dokumenter. I tillegg kan de også invitere deg til et møte.

Du kan oppnevne en representant til å bistå deg. Dette innebærer at du ber noen andre om å sende inn klagen eller følge opp saken på dine vegne.

På ethvert stadium av saksgangen kan du be om informasjon eller hjelp. Det finnes et nasjonalt kontaktpunkt i hvert EU-land som kan hjelpe deg med klagen.

Vær imidlertid klar over at enkelte kontaktpunkter bare kan hjelpe deg i grenseoverskridende tvister.

Lenking til den nettbaserte plattformen for konfliktløsning (ODR)

Hvis du driver nettbaserte forretninger, må du oppgi en direktelenke til ODR-plattformen fra nettstedet ditt. I tillegg må e-postadressen din vises tydelig på nettstedet.

Når du er pliktig (i henhold til loven, medlemskap i en ordning eller kontrakt) til å bruke et spesifikt organ for konfliktløsning, må du:

  • informere forbrukere – via nettstedet ditt – om dette organet for konfliktløsning og i tillegg inkludere vilkårene og betingelsene dine;
  • informere forbrukere om ODR-plattformen i vilkårene og betingelsene dine og i e-posttilbudene dine.

Du har mulighet til å lenke til ODR-plattformen ved å bruke nettbannerne våreEnglish.

Referanser

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Har du spørsmål angående drift av en bedrift på tvers av grenser, for eksempel eksport eller utvidelse til et annet EU-land? I så fall kan Enterprise Europe Network Europejska Sieć Przedsiębiorczości gi deg gratis rådgivning.

Lokal forretningsstøtte

Hjelpetjenester

Kom i kontakt med spesialiserte hjelpetjenester

Hjelpetjenester

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Har du spørsmål angående drift av en bedrift på tvers av grenser, for eksempel eksport eller utvidelse til et annet EU-land? I så fall kan Enterprise Europe Network Europejska Sieć Przedsiębiorczości gi deg gratis rådgivning. For å assistere rådgiveren I det lokale området med å respondere på en betimelig og riktig måte, må du oppgi så mye informasjon som mulig.

EEN-logo

Kontaktskjema

(Alle felter er obligatoriske)
Thank you, your message has been sent successfully.
Due to technical problems, your message could not been sent. Please try again later.
Oppgi en gyldig epost-adresse.

Personlige detaljer

Firmadetaljer

JaNei

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Danmark

Copenhagen

Estland

Tallinn

Finland

Helsinki

Frankrike

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Hellas

Athens

Irland

Dublin

Island

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Kroatia

Zagreb

Kypros

Nicosia

Latvia

Riga

Litauen

Vilnius

Luxembourg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Nederland

Den Haag

Norge

Oslo

Polen

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Romania

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovakia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Storbritannia

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Sverige

Stockholm

Tsjekkia

Praha

Tyskland

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Ungarn

Budapest

Østerrike

Wien

3000/3000

Informasjonen som er oppført i dette skjemaet er sendt direkte til en partner fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). Persondata skrevet inn i dette skjemaet vil kun brukes for å hjelpe rådgiveren med å besvare din forespørsel; dataene vil ikke bli lagret etterpå.

Hjelpetjenester

European Small Claims Procedure

Kommersiell tvist med en leverandør eller kunde fra et annet EU-land? For krav på inntil 2000 euro kan du bruke European Small Claims Procedure EU-prosedyre for småkrav) for å kreve inn pengene dine uten problemer.

Den europeiske ombudsmannбългарскиčeštinaDanskDeutschΕλληνικάespañolEestisuomifrançaishrvatskimagyaritalianoLietuviųLatviešuMaltiNederlandspolskiportuguêsromânăSlovenčinaSlovenščinasvenskaEnglish

Innlevere en klage på en av EUs institusjoner, organer, kontorer eller byråer.