Διαδρομή πλοήγησης

Τελευταίος έλεγχος 19/02/2018

Υπηρεσίες πληρωμών

Από τις 30 Μαρτίου 2019, το σύνολο του δικαίου της ΕΕ θα παύσει να ισχύει στο ΗΒ, εκτός αν μια επικυρωμένη συμφωνία αποχώρησης καθορίσει άλλη ημερομηνία, ή αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ΗΒ αποφασίσουν ομόφωνα να παρατείνουν τη διετή περίοδο διαπραγματεύσεων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις:

Εκτέλεση και λήψη πληρωμών

Οι κανόνες της ΕΕ για τις πληρωμές σε ευρώ παρέχουν σε εσάς και τους πελάτες σας τη δυνατότητα να εκτελείτε και να λαμβάνετε εύκολα ηλεκτρονικές πληρωμές. Σύμφωνα με τους κανόνες, που ισχύουν για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ και σουηδικές κορόνες εντός της ΕΕ, οι τράπεζες δεν μπορούν να χρεώσουν εσάς ή τους πελάτες σας με μεγαλύτερο ποσό από ό,τι θα σας χρέωναν για αντίστοιχη συναλλαγή εντός της χώρας σας. Ακόμα και οι τράπεζες που έχουν την έδρα τους σε χώρες της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν αυτόν τον κανόνα.

Δεν επιτρέπονται πρόσθετες χρεώσεις για πληρωμές με κάρτα

Δεν μπορείτε να χρεώνετε επιπλέον τους πελάτες σας για τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Αυτό ισχύει για όλες τις αγορές με κάρτα (στα καταστήματα και μέσω διαδικτύου) σε όλη την ΕΕ. 

Μια αληθινή ιστορία

Μια εταιρεία πώλησης και διανομής εισιτηρίων χρεώνει τους πελάτες της 6 ευρώ για τη χρήση πιστωτικής κάρτας όταν αγοράζουν εισιτήριο ηλεκτρονικά. Ένας δυσαρεστημένος πελάτης υπέβαλε καταγγελία στο τοπικό κέντρο καταναλωτών, το οποίο επιβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπεται πρόσθετη χρέωση. Το κέντρο επικοινώνησε με την εταιρεία εισιτηρίων και της ζήτησε να αποσύρει αμέσως την πρόσθετη χρέωση από το εργαλείο της για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Τρίτα μέρη που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών

Εάν η εταιρεία σας παρέχει μία από τις ακόλουθες υπηρεσίες, η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών σάς αφορά: 

  • πάροχος υπηρεσιών κίνησης πληρωμών: παρέχει υπηρεσίες κίνησης πληρωμών για λογαριασμό του πελάτη
  • πάροχος υπηρεσιών πληροφοριών λογαριασμού: παρέχει στους χρήστες πληροφορίες για τους διαθέσιμους λογαριασμούς και τα υπόλοιπά τους

Στις περιπτώσεις αυτές, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να σας επιτρέψουν την πρόσβαση στα στοιχεία των πληρωμών τους. Δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε στοιχεία πληρωμών μέσω του πελάτη, αλλά μόνον ύστερα από προηγούμενη εξακρίβωση της ταυτότητας από την πλευρά της τράπεζας του πελάτη. 

Έως τον Σεπτέμβριο του 2019, οι τράπεζες πρέπει να δημιουργήσουν έναν δίαυλο επικοινωνίας ή ένα εργαλείο που θα σας επιτρέπει την πρόσβαση σε πληροφορίες για τον πελάτη. Με τον τρόπο αυτό, η τράπεζα θα μπορεί να εξακριβώνει την ταυτότητά σας και να επικοινωνεί μαζί σας μέσω ασφαλούς αποστολής μηνυμάτων.

Μια αληθινή ιστορία

Μια νεοφυής επιχείρηση θέλει να αναπτύξει μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στους πολίτες να πραγματοποιούν πληρωμές από πολλαπλές πηγές. Τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν θα έχουν τεθεί πλήρως σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες, οι τράπεζες της ΕΕ οφείλουν να δώσουν στη νεοφυή επιχείρηση τη δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα πληρωμών ενός χρήστη εφόσον αυτός δώσει τη ρητή συγκατάθεσή του.  

Επικοινωνήστε με έναν τοπικό εταίρο υποστήριξης επιχειρήσεων

Έχετε απορίες σχετικά με τη λειτουργία μιας διασυνοριακής επιχείρησης, π.χ. σχετικά με εξαγωγές ή επέκταση σε άλλη χώρα της ΕΕ; Εάν ναι, το δίκτυο Enterprise Europe μπορεί να σας δώσει συμβουλές δωρεάν.

Τοπική υποστήριξη επιχειρήσεων

Βοήθεια και Συμβουλές

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Βοήθεια και Συμβουλές

Επικοινωνήστε με έναν τοπικό εταίρο υποστήριξης επιχειρήσεων

Έχετε απορίες σχετικά με τη λειτουργία μιας διασυνοριακής επιχείρησης, π.χ. σχετικά με εξαγωγές ή επέκταση σε άλλη χώρα της ΕΕ; Εάν ναι, το δίκτυο Enterprise Europe μπορεί να σας δώσει συμβουλές δωρεάν. Για να βοηθήσετε τον σύμβουλο στην περιοχή σας να απαντήσει έγκαιρα και σωστά, δώστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

EEN-logo

Δελτίο επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά)
Σας ευχαριστούμε. Το μήνυμά σας εστάλη επιτυχώς.
Λόγω τεχνικού προβλήματος, το μήνυμα δεν εστάλη. Ξαναδοκιμάστε αργότερα.
Δηλώστε έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση

Προσωπικά στοιχεία

Στοιχεία της επιχείρησης

ΝαιΌχι

Χώρα

Αυστρία

Wien

Βέλγιο

Brussel

Bruxelles

Namur

Βουλγαρία

Sofia

Γαλλία

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Γερμανία

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Δανία

Copenhagen

Ελλάδα

Athens

Εσθονία

Tallinn

Ηνωμένο Βασίλειο

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Ιρλανδία

Dublin

Ισλανδία

Reykjavík

Ισπανία

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Ιταλία

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Κροατία

Zagreb

Κύπρος

Nicosia

Λετονία

Riga

Λιθουανία

Vilnius

Λουξεμβούργο

Luxembourg

Μάλτα

Pieta`

Νορβηγία

Oslo

Ολλανδία

Den Haag

Ουγγαρία

Budapest

Πολωνία

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Πορτογαλία

Lisboa

Ρουμανία

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Σλοβακία

Bratislava

Σλοβενία

Ljubljana

Σουηδία

Stockholm

Τσεχική Δημοκρατία

Praha

Φινλανδία

Helsinki

3000/3000

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν δελτίο αποστέλλονται απευθείας σε έναν εταίρο από το δίκτυο «Enterprise Europe Network». Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αναγράφονται στο δελτίο θα χρησιμοποιηθούν μόνο για να βοηθήσουν τον σύμβουλο να απαντήσει στο ερώτημά σας. Τα δεδομένα δεν θα αποθηκευτούν στη συνέχεια.