Cale de navigare

Ultima verificare 13/06/2018

Pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate

Începând cu data de 30 martie 2019, legislația UE va înceta să se aplice Regatului Unit, cu excepția cazului în care un acord de retragere ratificat stabilește o altă dată sau Consiliul European și Regatul Unit decid în mod unanim să prelungească perioada de negociere de doi ani. Informații suplimentare despre consecințele juridice pentru întreprinderi:

Această pagină include informații din noua Directivă privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, care va  intra în vigoare de la 1 iulie 2018. Până atunci, se va aplica în continuare Directiva privind pachetele de servicii pentru călătorii, vacanțe și circuite.

În cazul în care compania dumneavoastră vinde două sau mau multe tipuri de servicii de călătorie, de exemplu transport combinat cu cazare, închiriere de autovehicule sau, în anumite condiții, alte servicii turistice, aveți o serie de obligații în temeiul normelor UE privind pachetele de servicii de călătorie. Aceste norme vizează pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate.

Pachetele de servicii de călătorie

Pachetele de servicii de călătorie acoperă toate vânzările care includ două sau mai multe tipuri de servicii de călătorie pentru aceeași deplasare/vacanță, servicii rezervate în baza unui singur contract încheiat cu un singur furnizor. Pachetele de servicii de călătorie includ și vânzările de servicii oferite de furnizori diferiți, în baza unor contracte separate, atâta timp cât se îndeplinește una din următoarele condiții:

 • Serviciile de călătorie sunt achiziționate de la un singur punct de vânzare (magazin, call centre, site), unde clientul selectează serviciile înainte de a accepta să plătească, adică înainte de a încheia primul contract.
 • Serviciile au fost vândute la un preț global.
 • Serviciile au fost promovate/vândute ca „pachet" sau sub o denumire similară.
 • Clienții au dreptul de a alege dintr-o selecție de servicii de călătorie, de exemplu un pachet-cadou („gift-box").

O combinație între un serviciu de călătorie, cum ar fi cazarea și alt serviciu turistic (tur ghidat sau intrare la un concert) poate fi considerată pachet de servicii de călătorie dacă serviciul adițional reprezintă cel puțin 25 % din valoarea totală a călătoriei sau este o parte esențială din călătorie.

Informațiile pe care trebuie să le furnizați clienților

Înainte de a încheia contractul referitor la pachetul de servicii de călătorie trebuie să vă asigurați că îi furnizați clientului toate informațiile esențiale, printre care:

 • destinația călătoriei
 • lista serviciilor incluse
 • prețul total
 • informații privind cerințele în materie de pașapoarte și vize.

De asemenea, trebuie să îi furnizați clientului un link către formularul standard cu informații, în care i se explică faptul că i s-a oferit un pachet de servicii de călătorie și care include principalele drepturi de care beneficiază.

Modificarea clauzelor contractuale - de exemplu, majorările de prețuri

Dacă organizatorul este avertizat într-un interval de timp rezonabil, clientul care a achiziționat un pachet de servicii de călătorie îl poate transfera către o altă persoană, deși acest lucru poate genera costuri suplimentare.

 • Puteți majora prețul pachetului dacă se modifică anumite costuri (de exemplu, prețul combustibilului). Acest lucru trebuie însă indicat în mod clar în contract și nu poate fi aplicat decât cu cel puțin 20 de zile înainte de data la care clientul începe să beneficieze de serviciile incluse în pachet. Dacă majorarea de preț depășește 8 % din prețul pachetului, clientul poate să rezilieze contractul fără a plăti vreo taxă de reziliere.
 • În condiții normale, dacă organizatorul anulează vânzarea înainte de data la care clientul începe să beneficieze de serviciile incluse în pachet, clientul are dreptul la o rambursare și, după caz, la despăgubiri.
 • În circumstanțe excepționale, de exemplu dacă are loc un dezastru natural sau sunt probleme grave de securitate în locul de destinație care pot afecta pachetul de servicii, organizatorul poate anula pachetul respectiv. În acest caz, clienții nu pot solicita despăgubiri.
 • Organizatorii trebuie să ofere asistență în cazul în care clientul se află în dificultate, furnizându-i, de exemplu, informații privind serviciile de sănătate sau ajutându-l să găsească alternative de călătorie.

Protecția consumatorilor (servicii alternative, despăgubiri, rambursări)

Ca organizator, aveți responsabilitatea de a garanta buna funcționare a tuturor serviciilor de călătorie incluse în pachet. Dacă un serviciu de călătorie nu poate fi asigurat după cum s-a convenit, organizatorul trebuie să le ofere alternative clienților, fără a le percepe costuri suplimentare. De asemenea, trebuie să plătească despăgubiri dacă serviciile de călătorie nu se ridică la standardele convenite.

În unele țări din UE, în funcție de locul în care au fost prestate serviciile de călătorie incluse în pachet, răspunderea le revine atât organizatorilor, cât și comercianților cu amănuntul.

Servicii de călătorie asociate

Serviciile de călătorie asociate sunt servicii de călătorie care au fost achiziționate de la furnizori diferiți, în baza unor contracte separate, dar care sunt interconectate. În astfel de cazuri, un comerciant facilitează rezervarea serviciilor ulterioare, acestea fiind achiziționate în scopul aceleiași călătorii sau vacanțe.

Noțiunea de „servicii de călătorie asociate" se referă doar la combinațiile dintre servicii de călătorie care nu constituie un pachet, în sensul descris mai sus. În cazul serviciilor de călătorie asociate, furnizorul facilitează:

 • rezervarea pe baza unei singure vizite sau a unui singur contact cu punctul său de vânzare, de exemplu pe durata unei vizite la o agenție turistică sau
 • a doua rezervare, care trebuie efectuată într-un mod specific și ținând cont de faptul că încheierea unui contract pentru al doilea serviciu de călătorie de la un alt furnizor se face în termen de 24 de ore de la confirmarea rezervării primului serviciu de călătorie.

Combinația dintre un serviciu de călătorie, cum ar fi cazarea și un alt serviciu turistic (tur ghidat sau intrarea la un concert) poate fi inclusă în categoria „servicii de călătorie asociate" dacă serviciul adițional reprezintă cel puțin 25 % din valoarea totală a călătoriei sau este o caracteristică esențială a acesteia.

Trebuie să îi furnizați clientului un link către formularul cu informații standard, în care i se explică faptul că i s-a oferit un serviciu de călătorie asociat și care include principalele drepturi de care beneficiază.

Pachetele de tip „click-through"

Pachetele de tip „click-through" - rezervări on-line (zboruri, cazare) făcute de un client în puncte de vânzare diferite - sunt incluse în categoria „pachete", atâta timp cât furnizorul primului serviciu transmite numele clientului, adresa de e-mail și detaliile plății către un al doilea furnizor, iar cel de-al doilea contract este încheiat în termen de 24 de ore de la încheierea primului.

Dacă nu există transfer al datelor clientului între furnizori, aceste rezervări sunt considerate servicii de călătorie asociate.

Răspunderea pentru erorile de rezervare și dreptul la măsuri reparatorii

Aceste norme vizează pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate.

Compania este considerată răspunzătoare dacă pe durata procesului de rezervare se produce vreuna din situațiile următoare:

 • defecte tehnice în sistemul de rezervare care îi sunt atribuite companiei
 • erori făcute când compania răspunde de rezervarea pachetului sau a serviciilor de călătorie care fac parte din serviciile de călătorie asociate.

Compania nu este răspunzătoare pentru erorile de rezervare care le sunt imputabile clienților sau care sunt cauzate de circumstanțe inevitabile ori extraordinare.

Compania are dreptul de a solicita măsuri reparatorii din partea terților care au avut un rol în ceea ce privește generarea acestei situații, în urma căreia compania a trebuit să plătească despăgubiri, să reducă prețul sau să își asume alte obligații.

Protecția în caz de insolvabilitate

Aceste norme vizează pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate.

Compania are dreptul la protecție în caz de insolvabilitate în țara UE în care își are sediul. Astfel, în caz de faliment, garantul (un fond de garantare a călătoriilor, o companie de asigurări sau orice alt mecanism furnizat în țara UE relevantă) poate să ramburseze plățile efectuate de clienți și, dacă este nevoie, să îi repatrieze pe turiști în cazul în care transportul este inclus în pachet.

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Asistență locală pentru întreprinderi

Ajutor

Contactați serviciile specializate de asistență

Ajutor

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene vă poate oferi consiliere gratuită. Pentru a-l ajuta pe consilierul din regiunea dumneavoastră să răspundă corect și la timp, vă rugăm să oferiți cât mai multe informații.

EEN-logo

Formular de contact

(Toate câmpurile sunt obligatorii)
Vă mulțumim, mesajul dumneavoastră a fost trimis.
Din cauza unor probleme tehnice, mesajul dumneavoastră nu a putut fi trimis. Vă rugăm să încercați mai târziu.
Introduceți o adresă de e-mail validă.

Date personale

Datele întreprinderii

DaNu

Austria

Wien

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Cipru

Nicosia

Croația

Zagreb

Danemarca

Copenhagen

Estonia

Tallinn

Finlanda

Helsinki

Franța

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Germania

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Grecia

Athens

Irlanda

Dublin

Islanda

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Letonia

Riga

Lituania

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norvegia

Oslo

Polonia

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugalia

Lisboa

Regatul Unit

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Republica Cehă

Praha

România

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovacia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Suedia

Stockholm

Țările de Jos

Den Haag

Ungaria

Budapest

3000/3000

Informațiile furnizate în acest formular sunt trimise direct către un partener din cadrul Enterprise Europe Network. Datele cu caracter personal introduse vor fi utilizate doar pentru a-i permite consultantului să vă răspundă. Datele nu vor fi stocate ulterior.