Navigation path

Oppdatert: 19/02/2018

Salg innenfor EU

EU-intern handel

Som en virksomhet som driver handel innenfor EU, Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) og Tyrkia, har du rett til å eksportere og importere varer fritt. Dette innebærer at myndighetene ikke kan sette mengdebegrensninger på import/eksport eller begrense handelen på noen annen måte.

Hvis du har vanskeligheter med offentlige myndigheter, kan du be om hjelp fra hjelpe- og rådgivningstjenestene våre.

Retten til fri handel inkluderer også retten til fri transitt gjennom Eus territorium. Så snart et produkt – selv et som er produsert utenfor EU – har kommet inn i EU, kan det transporteres fritt gjennom hele EU.

Hvis du trenger mer informasjon, kan du laste ned veiledningenΕλληνικάitalianoLatviešuMaltiNederlandspolskiSlovenčinasuomisvenskačeštinaбългарскиespañolDanskDeutschEestifrançaishrvatskiLietuviųmagyarportuguêsromânăSlovenščinaEnglish til anvendelsen av traktatbestemmelsene som styrer fri flyt av varer fra EU Bookshop.

Harmoniserte regler

Hvis dine produkter overholder de harmoniserte reglene, kan de sirkuleres fritt innenfor EU. Dette innebærer at det ikke kan iverksettes noen restriksjoner – så som begrensning av mengder som kan selges. Harmoniserte EU-regler er basert på et sett med betingelser, som tar sikte på å beskytte forbrukerne, den offentlige helse og miljøet.

Ikke-harmoniserte regler

Hvis dine produkter ikke er underlagt harmoniserte EU-regler, vil de kunne underlegges nasjonale regler; hvis dette er tilfelle vil du fortsatt være i stand til å nyte godt av varenes frie bevegelse på grunnlag av prinsippet om gjensidig anerkjennelse (retten til å eksportere og importere varer fritt innen EU).

Restriksjoner basert på nasjonale regler

Restriksjoner vil likevel kunne pålegges produkter hvis de ville gripe forstyrrende inn i offentlige interesser – i særdeleshet på grunnlag av vern av liv og helse for mennesker, dyr eller planter, miljøvern, offentlig sikkerhet eller offentlig moral. Myndighetene må påvise at slike restriksjoner i den frie bevegelse er berettigede og forholdsmessige, blant annet i form av prosedyrer for forhåndsautorisasjon for visse produkter som utgjør en reell risiko for menneskers helse.

Rett til fri transitt

Retten til fri handel inkluderer også retten til fri transitt gjennom territoriet til EU, EØS og Tyrkia. Så snart et produkt — selv et som er produsert utenfor EU – har kommet inn i EU, kan det transporteres fritt gjennom hele EU.

Se også:

  • Database for markedstilgang – Informasjon for bedrifter som eksporterer fra EUEnglish
  • EU Trade Helpdesk – Informasjon om EU-tariffer og krav til import fra handelspartnerlandespañolfrançaisportuguêsEnglish

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Har du spørsmål angående drift av en bedrift på tvers av grenser, for eksempel eksport eller utvidelse til et annet EU-land? I så fall kan Enterprise Europe Network Europejska Sieć Przedsiębiorczości gi deg gratis rådgivning.

Lokal forretningsstøtte

Hjelpetjenester

Kom i kontakt med spesialiserte hjelpetjenester

Hjelpetjenester

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Har du spørsmål angående drift av en bedrift på tvers av grenser, for eksempel eksport eller utvidelse til et annet EU-land? I så fall kan Enterprise Europe Network Europejska Sieć Przedsiębiorczości gi deg gratis rådgivning. For å assistere rådgiveren I det lokale området med å respondere på en betimelig og riktig måte, må du oppgi så mye informasjon som mulig.

EEN-logo

Kontaktskjema

(Alle felter er obligatoriske)
Thank you, your message has been sent successfully.
Due to technical problems, your message could not been sent. Please try again later.
Oppgi en gyldig epost-adresse.

Personlige detaljer

Firmadetaljer

JaNei

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Danmark

Copenhagen

Estland

Tallinn

Finland

Helsinki

Frankrike

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Hellas

Athens

Irland

Dublin

Island

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Kroatia

Zagreb

Kypros

Nicosia

Latvia

Riga

Litauen

Vilnius

Luxembourg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Nederland

Den Haag

Norge

Oslo

Polen

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Romania

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovakia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Storbritannia

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Sverige

Stockholm

Tsjekkia

Praha

Tyskland

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Ungarn

Budapest

Østerrike

Wien

3000/3000

Informasjonen som er oppført i dette skjemaet er sendt direkte til en partner fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). Persondata skrevet inn i dette skjemaet vil kun brukes for å hjelpe rådgiveren med å besvare din forespørsel; dataene vil ikke bli lagret etterpå.

Hjelpetjenester

European Small Claims Procedure

Kommersiell tvist med en leverandør eller kunde fra et annet EU-land? For krav på inntil 2000 euro kan du bruke European Small Claims Procedure EU-prosedyre for småkrav) for å kreve inn pengene dine uten problemer.

ProduktkontaktpunktEnglish

Ditt produktkontaktpunkt kan informere deg om nasjonal produktlovgivning og hjelpe deg å nå et annet nasjonalt marked i EU.