Ultima verificare : 30/11/2018

Drepturi de proprietate intelectuală

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Începând cu data de 30 martie 2019, legislația UE va înceta să se aplice Regatului Unit, cu excepția cazului în care un acord de retragere ratificat stabilește o altă dată sau Consiliul European și Regatul Unit decid în mod unanim să prelungească perioada de negociere de doi ani. Informații suplimentare despre consecințele juridice pentru întreprinderi:

Ce înseamnă proprietate intelectuală?

Proprietatea intelectuală include produse, acțiuni sau procese pe care le-ați creat și care vă oferă un avantaj competitiv.

Există trei subcategorii:

Cum îmi pot proteja drepturile de proprietate intelectuală?

Vă puteți proteja proprietatea intelectuală cu ajutorul drepturilor stabilite de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI). Forma de protecție depinde de tipul de proprietate intelectuală:

Drepturile de proprietate intelectuală sunt protejate mai ales de legislațiile naționale și mai puțin de legislația UE. Apărarea lor în fiecare țară din UE poate fi complicată și costisitoare. Puteți face economie de timp și bani protejându-vă proprietatea intelectuală la nivelul UE.

Dacă vă desfășurați activitatea în mai multe țări din UE, marca înregistrată a Uniunii Europene și modelul sau desenul comunitar înregistrat vă oferă protecție în toate cele 28 de state membre și nu trebuie să vă înregistrați decât o singură dată. Vă puteți înregistra marca sau desenul ori modelul în oricare din cele 23 de limbi oficiale ale UE, depunând o singură cerere la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală. Suma pe care trebuie să o achitați este de 850 EUR pentru o marcă înregistrată și de 350 EUR pentru un desen sau model industrial comunitar.

Pentru a obține un brevet național vă puteți adresa oficiului competent din țara UE în cauză, iar pentru a obține un brevet european trebuie să depuneți o cerere la Oficiul European de Brevete. Totuși, brevetul european trebuie să fie validat de oficiul național de breveteen din fiecare țară în care aveți nevoie de protecție. În anumite țări, legislația naționalăen prevede traducerea brevetului sau plata unei taxe până la o anumită dată. Aici găsiți informații suplimentare despre costuri și proceduri, furnizate de oficiile pentru protecția proprietății intelectuale din 30 de țări europene.

Informații detaliate, pe țări:

Alegeţi ţara

* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Contrafacerea (imitarea frauduloasă a unui produs de marcă) și pirateria (copierea neautorizată a unui produs protejat de drepturile de proprietate intelectuală) au atins proporții alarmante. Ele au implicații majore asupra inovării, creșterii, ocupării forței de muncă, siguranței și sănătății consumatorilor.

În funcție de legislația națională și de țara de proveniență a bunurilor contrafăcute, autoritățile la care trebuie să apelați sunt autoritățile vamale, organismele de supraveghere a pieței (inspectoratele comerciale), poliția sau oficiile de brevete și mărci.

Protecție împotriva contrafacerii

Administrațiile vamale sunt în linia întâi a luptei pentru apărarea drepturilor de proprietate intelectuală la granițele UE. Puteți solicita reținerea produselor suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală completând o cerere de intervențiefrdeen a autorităților vamale naționale.

Deși cererile de intervenție se depun la nivel național, ele pot beneficia de aceleași statut juridic în toate țările din UE.

Formularelefrdeen și manualulfrdeen privind depunerea unei cereri de intervenție a autorităților vamale

A se vedea și:

Teme conexe

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Serviciul european de asistenţă pentru DPIen

Consiliere și formare gratuită pe tema gestionării drepturilor de proprietate intelectuală în cazul proiectelor cofinanțate de UE sau al acordurilor comerciale transnaționale

Serviciul de asistență pentru IMM-uri în materie de DPIen

Consiliere gratuită și instrumente pentru gestiunea drepturilor de proprietate intelectuală în China, America Latină și Asia de Sud-Est

InnovAccessen

Măsuri naționale de sprijin, proceduri de înregistrare și informații despre legislație furnizate de oficii pentru DPI din 30 de țări europene

Asistență locală pentru întreprinderi - Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Partajați această pagină: