Navigation path

Oppdatert: 16/03/2018

Anbudsregler og -prosedyrer

Som bedrift registrert i EU har du rett til å konkurrere om offentlige kontrakter i andre EU-land. EU-lovgivningen fastsetter harmoniserte minimumsregler (se terskler under).

For anbud med lavere verdi gjelder nasjonale regler. Disse må overholde de generelle prinsippene i EU-lovgivningen. Prosedyrene for anbud «under terskelen» kan være forenklet i forhold til de anbudene som gjelder over hele EU.

For alle anbud må offentlige myndigheter:

 • unngå å forskjellsbehandle en bedrift fordi den er registrert i et annet EU-land
 • unngå å henvise til bestemte merker, varemerker eller patenter når de beskriver egenskapene til de produktene og tjenestene de ønsker å kjøpe
 • ikke nekte å godta støttedokumenter (sertifikater, vitnemål osv.) som er utstedt i et annet EU-land, så lenge de gir samme grad av garanti
 • gjøre all informasjon angående anbudene tilgjengelig for alle interesserte selskaper, uansett hvilket EU-land de er registrert i

En offentlig myndighet har rett til å utestenge bedriften din fra en anbudskonkurranse hvis den:

 • er konkurs eller under avvikling
 • har stanset sine aktiviteter eller eller aktiviteterne er administrert av en domstol
 • er funnet skyldig i alvorlige misligheter
 • ikke har betalt skatt eller arbeidsgiveravgift
 • har gitt uriktige opplysninger til en arbeidsgiveravgift

Bare i bestemte tilfeller kan offentlige myndigheter tildele kontrakter uten å utlyse en anbudskonkurranse:

 • krisesituasjoner på grunn av uforutsette hendelser
 • kontrakter som – av tekniske grunner eller på grunn av enerett – kun kan utføres av ett bestemt selskap
 • kontrakter som er unntatt fra offentlige anskaffelser ved lov (ervervelse / leie av eksisterende bygninger, ansettelseskontrakter, programmateriale for kringkasting osv.)

 Terskler som utløser regler som gjelder for hele EU

Beløpene under inkluderer ikke MVA.

Sentrale statlige myndigheter

≥ € 144 000

forsyningskontrakter (for forsvaret kun de som står i vedlegg III til direktiv 2014/24češtinaбългарскиhrvatskiDanskEestisuomifrançaisDeutschΕλληνικάmagyaritalianoLatviešuLietuviųMaltiNederlandspolskiportuguêsromânăSlovenčinasvenskaSlovenščinaespañolEnglish )

≥ € 221 000

forsyningskontrakter for forsvarsprodukter som ikke står i vedlegg III til direktiv 2014/24češtinaбългарскиhrvatskiDanskEestisuomifrançaisDeutschΕλληνικάmagyaritalianoLatviešuLietuviųMaltiNederlandspolskiportuguêsromânăSlovenčinasvenskaSlovenščinaespañolEnglish

≥ € 443 000 forsynings- og tjenestekontrakter for vann, energi, transport og posttjenester

≥ € 5 548 000

alle kontrakter på arbeider

Andre offentlige myndigheter

≥ € 221 000

alle forsynings- og tjenestekontrakter

≥ € 443 000 alle forsynings- og tjenestekontrakter for vann-, energi-, transport- og posttjenester

≥ € 5 548 000

alle kontrakter på arbeider

For EU-land som ikke bruker euro gjelder følgende tersklerDanskбългарскиhrvatskičeštinaEestisuomifrançaisDeutschΕλληνικάmagyarMaltiitalianoLatviešuLietuviųNederlandspolskiportuguêsromânăSlovenčinaSlovenščinaespañolsvenskaEnglish i lokal valuta.

Regler for offentlige anskaffelser

Kriterier for tildeling

Offentlige myndigheter kan bruke forskjellige kriterier når de vurderer tilbud, f.eks. lavest pris som tilbys. I dette tilfellet skal hver søker informeres om den ulike vektingen som gis til de forskjellige kriteriene (dvs. pris, tekniske egenskaper og miljømessige aspekter).

Publisering

Visse meldinger må publiseres for ethvert offentlig anbud som overstiger tersklene og som det finnes regler for i hele EU:

 • kontraktsmelding eller melding om en designkonkurranse: den offentlige myndigheten kan publisere denne meldingen nasjonalt, men bør også sende den til EUs publikasjonskontor. Meldingen publiseres i sin helhet på ett av de offisielle språkene i EU, og et sammendrag blir oversatt til andre språk
 • melding om tildeling av kontrakt som kunngjør resultatene av det offentlige anbudet

Offentlige myndigheter kan velge å publisere andre informasjonsmeldinger som for eksempel en forhåndsmelding som annonserer et mulig anbud. Når et anbud publiseres etter en forhåndsmelding, kan tidsfristen for å sende og motta anbud bli redusert. En annen måte å redusere tidsfristen på er å publisere anbudet elektronisk.

Gjennomsiktighet

Offentlige myndigheter kan først begynne å evaluere anbud etter at tidsfristen for å sende inn tilbud har utløpt. Hvis du har lagt inn et tilbud, har du rett til å bli informert så snart som mulig om du har vunnet kontrakten eller ikke. Hvis du ikke har blitt valgt, har du rett til en detaljert forklaring på hvorfor tilbudet ditt ble avvist. Den offentlige myndigheten må overholde streng taushetsplikt med hensyn til utveksling og lagring av dine opplysninger.

Tekniske spesifikasjoner

Tekniske spesifikasjoner definerer egenskapene ved tjenesten, leveransen eller arbeidet som den offentlige myndigheten har til hensikt å kjøpe. De kan omfatte aspekter som miljøprestasjoner, design, sikkerhet, kvalitetssikring eller samsvarsvurdering. For kontrakter som gjelder offentlige arbeider kan de også inkludere tester samt inspeksjons- og konstruksjonsteknikk.

Typer offentlige anskaffelsesprosesser

Åpen anbudskonkurranse

I en åpen prosedyre kan en hvilken som helst bedrift legge inn et anbud. Minste tidsfrist for å legge inn anbud er 35 dager fra kunngjøringens publiseringsdato. Hvis en forhåndsmelding ble publisert, kan tidsfristen reduseres til 15 dager.

Begrenset anbudskonkurranse

Enhver bedrift kan be om å få delta i en begrenset anbudskonkurranse, men bare de som er forhåndsvalgt vil bli invitert til å legge inn et anbud. Tidsfrist for å legge inn tilbud er 37 dager fra kunngjøringens publiseringsdato. Deretter velger den offentlige myndigheten minst fem kandidater som har kompetansen som kreves, som deretter har 40 dager på seg til å legge inn et tilbud fra den datoen invitasjonen ble sendt. Denne tidsfristen kan reduseres til 36 dager, hvis en forhåndsmelding ble publisert.

I hastesaker kan den offentlige myndigheten sette en tidsfrist på 15 dager for å motta forespørsler om deltakelse (hvis meldingen sendes elektronisk, kan dette bli redusert til 10 dager) og 10 dager for å legge inn tilbud.

Konkurranse med forhandling

I en forhandlet prosedyre inviterer den offentlige myndigheten minst tre bedrifter som den vil forhandle kontraktsbetingelsene med.

De fleste oppdragsgivere kan bruke denne prosedyren bare i et begrenset antall tilfeller, for eksempel for leveranser som er ment utelukkende for forsknings- eller testformål. Oppdragsgiver i sektorer som vann, energi, transport og posttjenester kan bruke den som standardprosedyre.

Minste tidsfrist for å legge inn tilbud er 37 dager fra kunngjøringens publiseringsdato. Denne reduseres til 15 dager i ekstreme hastesaker (eller 10 dager hvis meldingen er sendt elektronisk).

Under visse omstendigheter kan denne prosedyren velges selv uten publisering av en konkurranse, for eksempel:

 • når ingen anbud ble lagt inn i en åpen eller begrenset prosedyre
 • i ekstreme hastesaker
 • i tilfeller hvor kontrakten av tekniske årsaker bare kan utføres av én bestemt bedrift

Konkurransepreget dialog

Denne prosedyren brukes ofte for kompliserte kontrakter om eksempelvis store infrastrukturprosjekter hvor den offentlige myndigheten ikke kan definere de tekniske spesifikasjonene i utgangspunktet. Etter at kunngjøringen av konkurransen er publisert, har interesserte bedrifter 37 dager til å be om deltakelse. Den offentlige myndigheten må invitere minst 3 kandidater til en dialog hvor de endelige tekniske, juridiske og økonomiske aspektene blir definert. Etter dialogen legger kandidatene inn sine endelige tilbud.

Konkurransepreget dialog kan ikke brukes av leverandører av offentlige tjenester i sektorene vann, energi, transport og posttjenester.

Elektroniske auksjoner

Offentlige myndigheter kan også tildele kontrakter ved elektronisk auksjon. Før auksjonen starter, må myndigheten foreta en full innledende evaluering av tilbudene og kun tillate godkjente leverandører å delta. Invitasjonen til å delta i auksjonen må inneholde dato og tidspunkt for auksjonen og antall budrunder. Den bør også angi formelen som bestemmer den automatiske rangeringen. I hver budrunde må du kunne se din rangering i forhold til konkurrentene dine, uten at du vet hvem de er.

Elektroniske auksjoner kan ikke brukes for visse kontraktstyper, slik som designkonkurranser (for eksempel arkitekttegninger på en bygning).

Referanser

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Har du spørsmål angående drift av en bedrift på tvers av grenser, for eksempel eksport eller utvidelse til et annet EU-land? I så fall kan Enterprise Europe Network Europejska Sieć Przedsiębiorczości gi deg gratis rådgivning.

Lokal forretningsstøtte

Hjelpetjenester

Kom i kontakt med spesialiserte hjelpetjenester

Hjelpetjenester

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Har du spørsmål angående drift av en bedrift på tvers av grenser, for eksempel eksport eller utvidelse til et annet EU-land? I så fall kan Enterprise Europe Network Europejska Sieć Przedsiębiorczości gi deg gratis rådgivning. For å assistere rådgiveren I det lokale området med å respondere på en betimelig og riktig måte, må du oppgi så mye informasjon som mulig.

EEN-logo

Kontaktskjema

(Alle felter er obligatoriske)
Thank you, your message has been sent successfully.
Due to technical problems, your message could not been sent. Please try again later.
Oppgi en gyldig epost-adresse.

Personlige detaljer

Firmadetaljer

JaNei

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Danmark

Copenhagen

Estland

Tallinn

Finland

Helsinki

Frankrike

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Hellas

Athens

Irland

Dublin

Island

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Kroatia

Zagreb

Kypros

Nicosia

Latvia

Riga

Litauen

Vilnius

Luxembourg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Nederland

Den Haag

Norge

Oslo

Polen

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Romania

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovakia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Storbritannia

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Sverige

Stockholm

Tsjekkia

Praha

Tyskland

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Ungarn

Budapest

Østerrike

Wien

3000/3000

Informasjonen som er oppført i dette skjemaet er sendt direkte til en partner fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). Persondata skrevet inn i dette skjemaet vil kun brukes for å hjelpe rådgiveren med å besvare din forespørsel; dataene vil ikke bli lagret etterpå.