Viața și călătoriile în UE
Ultima verificare: 12/04/2019

Contabilitatea pentru întreprinderile mici și microîntreprinderi

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Prin lege, aveți obligația de a întocmi conturi anuale. Societățile cu răspundere limitată care desfășoară activități în UE, indiferent de dimensiunea lor, trebuie să pregătească un set de situații financiare pe care să-l depună la registrul național al întreprinderilor.

Dacă desfășurați activități independente sau dacă administrați o întreprindere cu răspundere nelimitată, cum ar fi o întreprindere cu un singur proprietar sau un parteneriat general, nu vi se aplică normele UE. În aceste cazuri, contactați autoritățile din țara UE în care este stabilită întreprinderea dumneavoastră pentru a afla care sunt normele naționale aplicabile.

Norme mai simple pentru întreprinderile mici

În cazul în care conduceți o întreprindere mică (maximum 50 de angajați), de cele mai multe ori trebuie doar să furnizați situații financiare care constau într-un bilanț, un cont de profit și pierderi și diverse note explicative. Unele țări din UE pot solicita, în plus, un audit și un raport de gestiune.

Norme mult mai simple pentru microîntreprinderi

Prin definiție, o microîntreprindere îndeplinește cel puțin două din următoarele criterii pe parcursul a doi ani consecutivi (în unele cazuri, țările din UE pot stabili limite inferioare):

În funcție de țara din UE în care este stabilită întreprinderea dumneavoastră, normele simplificate pentru microîntreprinderi mai pot include:

Țările din UE care aplică în prezent norme simplificate în materie de contabilitate

(ultima actualizare: martie 2019)

Țara din UE Microîntreprinderile și/sau întreprinderile mici și mijlocii pot să publice conturi simplificate și beneficiază de anumite derogări de la obligațiile de raportare
Austria Dade
Belgia Da
Bulgaria Da
Croația Da
Cipru Da
Cehia Nu

Danemarca

Nu
Estonia Nu
Finlanda Nu
Franța Da
Germania Da
Grecia -
Ungaria Da (microîntreprinderi)hu
Islanda Da
Irlanda Da
Italia Da
Letonia -
Lituania Da
Luxemburg Da
Malta Da
Țările de Jos Nu
Norvegia Da
Polonia Da
Portugalia Daen
România Da
Slovacia Da
Slovenia -
Spania Da (microîntreprinderi)
Suedia Nu
Regatul Unit Daen

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Asistență locală pentru întreprinderi - Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Partajați această pagină: