Utolsó frissítés:: 06/12/2018

Számviteli szabályok és standardok

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az uniós jogszabályok hatálya 2019. március 30-tól nem terjed ki az Egyesült Királyságra, kivéve, ha a megerősített kilépési megállapodás más időpontról rendelkezik vagy ha az Európai Tanács és az Egyesült Királyság egyhangúlag úgy dönt, hogy meghosszabbítja a kétéves tárgyalási időszakot. Arról, hogy a kilépés milyen jogi következményekkel jár a vállalkozásokra nézve, itt olvashat bővebben:

Nemzetközi számviteli standardok

Az uniós szabályozás minden, tőzsdén jegyzett európai uniós vállalat számára előírja, hogy összevont éves beszámolóit a „nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok" (International Financial Reporting Standards, IFRS) néven ismert egységes globális szabványrendszerrel összhangban készítse el. A tagállamok többsége a tőzsdén nem jegyzett társaságok összevont pénzügyi beszámolójának elkészítéséhez is engedélyezi a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok használatát. Ezen túlmenően néhány tagállam úgy döntött, hogy engedélyezi, sőt előírja a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok alkalmazását bizonyos cégek különálló pénzügyi kimutatásainak elkészítéséhez.

Ezeket az Európai Unió által alkalmazott szabványokat („standardokat") független számviteli szerv, a Nemzetközi Számviteli Standard Testületen dolgozza ki.

A pénzügyi beszámolásra és az átláthatósági követelményekre vonatkozó uniós szabályokról bővebben a vállalati beszámolásról szóló oldalon lehet tájékozódni az Európai Bizottság portálján.

A nem uniós vállalkozásokra vonatkozó szabályok

Az EU – annak érdekében, hogy megkönnyítse a kereskedelmet, és csökkentse annak költségeit minden érdekelt fél részére – azon munkálkodik, hogy a pénzügyi beszámolási szabályok világszerte közelítsenek egymáshoz. Ebből a megfontolásból arra ösztönzi az EU-beli vállalatokkal kereskedő nem uniós cégeket, hogy pénzügyi beszámolóikat a fent említett nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok vagy azokkal egyenértékű nemzeti számviteli standardok szerint készítsék el.

Kapcsolódó témák

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Helyi vállalkozástámogatás - Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: