Cale de navigare

Ultima verificare 14/05/2018

Etichetele energetice

Începând cu data de 30 martie 2019, legislația UE va înceta să se aplice Regatului Unit, cu excepția cazului în care un acord de retragere ratificat stabilește o altă dată sau Consiliul European și Regatul Unit decid în mod unanim să prelungească perioada de negociere de doi ani. Informații suplimentare despre consecințele juridice pentru întreprinderi:

Etichetele energetice arată unde se situează un aparat electric pe o scară de la A la G, în funcție de consumul său de energie. Clasa A (verde) este cea mai eficientă din punct de vedere energetic și clasa G (roșu) cel mai puțin eficientă. În prezent, dat fiind faptul că majoritatea aparatelor electrice de un anumit tip sunt clasa A, au fost adăugate și alte 3 clase: A+, A++ și A+++.

Întrucât eficiența energetică a crescut pentru majoritatea produselor, tot mai multe dintre acestea se încadrează în clasele A+, A++ și A+++. Clasificarea actuală creează confuzii în rândul consumatorilor, motiv pentru care s-a luat decizia de a elimina treptat aceste trei clase suplimentare în anii următori. Noul sistem va reveni la clasele A - G (fără A+, A++ și A+++), dar se va folosi în paralel cu clasificarea actuală până la eliminarea completă a acesteia.

Care sunt avantajele?

Etichetele energetice le permit consumatorilor să economisească bani alegând produse care consumă mai puțină energie. Etichetele pot, de asemenea, să încurajeze întreprinderile să creeze și să investească în proiectarea eficientă din punct de vedere energeticEnglish a produselor.

Ce produse trebuie să aibă etichete energetice?

Etichetele energetice sunt obligatorii pentru toate aparatele vândute în UE pentru care există o cerință sau o reglementare referitoare la etichetare. Acestea trebuie afișate în mod vizibil pe fiecare aparat din magazin.

Prin urmare, dacă întreprinderea dumneavoastră produce sau importă aparatură electrocasnică, asigurați-vă că aceasta respectă prevederile din directiva relevantă și legislația conexă (a se vedea secțiunea „Ce trebuie să fac?" de mai jos)

Produse care trebuie să aibă etichete energetice

 • Aparate de aer condiționat
 • Aparate de gătit (de uz casnic)
 • Mașini de spălat vase (de uz casnic)
 • Dispozitive de încălzire (a interioarelor și a apei)
 • Lămpi (direcționale și cu LED)
 • Lămpi (de uz casnic)
 • Lămpi (fluorescente)
 • Aparate pentru încălzire locală
 • Aparate frigorifice (de uz casnic)
 • Aparate frigorifice (de uz profesional)
 • Cazane cu combustibil solid
 • Televizoare
 • Uscătoare de rufe
 • Aspiratoare
 • Aparate de ventilație (de uz rezidențial)
 • Mașini de spălat rufe (de uz casnic)

Directiva se aplică aparatelor și oricăror alte produse care ar putea avea un impact direct sau indirect asupra consumului de energie și asupra altor resurse în timpul utilizării, adică așa-numitelor produse cu impact energetic. Ea nu se aplică produselor second-hand sau vehiculelor utilizate pentru transportul de persoane sau bunuri.

Ce trebuie să fac?

Toate aparatele cu etichetă pe care le comercializați trebuie să aibă și o etichetă cu informații referitoare la consumul de energie. Acestea trebuie însoțite, de asemenea, de o documentație tehnică (a se vedea rubrica „Ce sunt regulamentele delegate?" de mai jos)

Etichetele și informațiile despre produs trebuie puse gratuit la dispoziția distribuitorilor. Dacă sunteți distribuitor, trebuie să afișați etichetele în așa fel încât să fie vizibile și lizibile.

Aveți posibilitatea să generați etichete energetice utilizând un instrument on-line numit Generator de etichete energeticeEnglish. De asemenea, puteți accesa modelele de etichete energetice în format InDesignEnglish .

Ce se întâmplă în cazul în care vând produsele pe internet, pe bază de catalog etc.?

Dacă vindeți la distanță, de exemplu pe internet, trebuie să găsiți o modalitate prin care clienții dumneavoastră să aibă acces la informațiile privind produsul, așa cum se prevede în directivă și în legislația conexă.

În cazul vânzărilor on-line, este obligatorie respectarea următoarelor reguli:

 • eticheta energeticăpdfEnglish trebuie afișată clar (în apropierea prețului) sau,
 • dacă eticheta energetică nu este prezentă, trebuie afișată clar clasa energetică (sub forma unei săgeți imbricate pe care se poate face clicEnglish pentru a accesa eticheta energetică a produsului).

Săgețile imbricate pe care se poate face clic și etichetele energetice pot fi create cu ajutorul celor două instrumente menționate mai sus (Generatorul de etichete energetice și modelele InDesign).

Ce sunt regulamentele delegate?

Regulamentele delegate privind etichetarea aparatelor de uz casnic enunță criteriile pe care produsul dumneavoastră trebuie să le respecte pentru a se conforma directivei privind etichetarea energetică. De exemplu:

 • ce informații trebuie să puneți la dispoziție
 • cum va fi etichetat produsul dumneavoastră în funcție de consumul energetic
 • unde trebuie aplicate etichetele pe produs.

Pe pagina de internet la care trimite linkul de mai sus veți găsi, de asemenea, mai multe modele pe care le puteți folosi pentru a tipări etichetele energetice.

Uneori, întreprinderile din domeniu iau inițiativa de a stabili acorduri voluntare pentru un anumit grup de produse. Față de cerințele obligatorii, aceste acorduri pot contribui la îndeplinirea mai rapidă și mai rentabilă a obiectivelor strategice.

De asemenea, ar trebui să verificați dacă pentru produsul dumneavoastră există standarde europene în materie de proiectare ecologică și etichetare energetică. Standardele vă vor ajuta să îndepliniți cerințele prevăzute de directivă.

Referințe

 • Legislația priind etichetarea energetică pdf [47 KB] English

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Asistență locală pentru întreprinderi

Ajutor

Contactați serviciile specializate de asistență

Ajutor

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene vă poate oferi consiliere gratuită. Pentru a-l ajuta pe consilierul din regiunea dumneavoastră să răspundă corect și la timp, vă rugăm să oferiți cât mai multe informații.

EEN-logo

Formular de contact

(Toate câmpurile sunt obligatorii)
Vă mulțumim, mesajul dumneavoastră a fost trimis.
Din cauza unor probleme tehnice, mesajul dumneavoastră nu a putut fi trimis. Vă rugăm să încercați mai târziu.
Introduceți o adresă de e-mail validă.

Date personale

Datele întreprinderii

DaNu

Austria

Wien

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Cipru

Nicosia

Croația

Zagreb

Danemarca

Copenhagen

Estonia

Tallinn

Finlanda

Helsinki

Franța

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Germania

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Grecia

Athens

Irlanda

Dublin

Islanda

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Letonia

Riga

Lituania

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norvegia

Oslo

Polonia

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugalia

Lisboa

Regatul Unit

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Republica Cehă

Praha

România

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovacia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Suedia

Stockholm

Țările de Jos

Den Haag

Ungaria

Budapest

3000/3000

Informațiile furnizate în acest formular sunt trimise direct către un partener din cadrul Enterprise Europe Network. Datele cu caracter personal introduse vor fi utilizate doar pentru a-i permite consultantului să vă răspundă. Datele nu vor fi stocate ulterior.