Navigation path

Oppdatert: 06/12/2017

Energimerking

Energimerker viser hvordan et apparat rangeres på en skala fra A til G i henhold til dets energiforbruk. Klasse A (grønn) er den mest energieffektive og klasse G (rød) den minst effektive. Per i dag kan opptil 3 ytterligere klasser legges til i skalaen – A+, A++ og A+++ – når de fleste apparater av en gitt type når klasse A.

På grunn av forbedret energieffektivitet innen mange produkter, blir stadig flere apparater rangert innenfor graderingene A+, A++ og A+++. Dette har vist seg å være forvirrende for forbrukerne, så derfor er det besluttet å fase ut disse rangeringene i løpet av de neste par årene. Det nye graderingssystemet kommer til å vende tilbake til rangeringene A til G (uten A+, A++ og A+++), selv om denne skalaen kommer til å eksistere samtidig som de gjeldende graderingene en stund, til de er fullstendig faset ut.

Hva er fordelene?

Energimerking gjør kundene i stand til å velge produkter som bruker mindre energi, og dermed spare penger. Merkingen kan også oppmuntre bedrifter til å utvikle og investere i energieffektiv produktdesign.

Hvilke produkter krever merking?

Energimerking er obligatorisk for alle apparater som selges i EU som det eksisterer krav for merking eller forskrifter. Den må vises tydelig på hvert apparat på salgsstedet.

Så hvis du fremstiller eller importerer husholdningsapparater, pass på å kontrollere at de er i samsvar med det relevante direktivet og tilknyttet lovgivning (se: "Hva må jeg gjøre?" nedenfor).

Produkter som krever energimerking

 • Klimaanlegg
 • Matlagingsutstyr (hjemmebruk)
 • Oppvaskmaskiner (husholdning)
 • Lamper (retningsbestemte og LED)
 • Lamper (husholdning)
 • Lamper (fluorescerende)
 • Lokale luftoppvarmere
 • Kjøleapparater (husholdning)
 • Varmtvannsberedere
 • TVer
 • Tørketromler
 • Ventilasjonsenheter (bolig)
 • Vaskemaskiner (husholdning)

Direktivet gjelder apparater og andre produkter som sannsynligvis vil ha en direkte eller indirekte påvirkning på energiforbruket og andre potensielle ressurser under bruk, dvs. energirelaterte produkter. Det gjelder ikke brukte produkter eller transportmidler for personer eller varer.

Hva må jeg gjøre?

Alle apparater som du selger, og som det eksisterer merking for, må en merking som inneholder informasjon om hvor mye energi de bruker. Du må også offentliggjøre teknisk dokumentasjon (se: "Hva er delegerte reguleringer?" nedenfor).

Merkingen og produktinformasjonen må gis gratis til forhandlere. Hvis du er forhandler, må du feste etikettene slik at de er synlige og leselige.

Du kan velge å generere energioblater ved å bruke det Internett-baserte verktøyet EnergioblatgeneratorEnglish. Du kan også gå inn på energioblatmaler i InDesign-formatEnglish.

Hva om jeg selger produktene mine på Internett, gjennom katalog osv.?

Hvis du driver med fjernsalg - for eksempel på Internett - må du på en eller annen måte gi kundene dine den produktinformasjonen som er beskrevet i direktivet og i regulert lovgivning.

For Internettsalg må følgende regler overholdes:

 • energimerker som samsvarer med det averterte produktet må fremvises tydelig (i nærheten av produktets pris), eller;
 • hvis energimerket ikke vises, må energiklassen fremvises (ved hjelp av en innpakket pil – som i seg selv bør være koblet til det aktuelle energimerket).

«Innpakkede piler» og energioblater kan skapes via de to redskapene som nevnes ovenfor (Energioblatgeneratoren og InDesign-malene).

Hva er delegerte reguleringer?

De delegerte reguleringene for merking av husholdningsapparater forklarer hvilke kriterier produktet ditt må oppfylle for å overholde direktivet om energimerking. Dette omfatter:

 • hvilken informasjon du må gjøre tilgjengelig
 • hvordan produktet ditt skal merkes i henhold til hvor mye energi det bruker
 • hvor produktetikettene skal festes.

På nettsiden det er lenket til ovenfor, finner du også nyttige maler du kan bruke for å skrive ut energietikettene dine.

Noen ganger tar bransjen initiativet til å definere frivillige avtaler for en gitt produktgruppe. Takket være disse avtalene kan de politiske målsetningene innfris raskere og mer kostnadseffektivt enn de obligatoriske kravene.

Du bør også kontrollere om produktet ditt er dekket av europeiske standarder for økodesignбългарскиčeštinaDanskDeutschΕλληνικάespañolEestisuomifrançaishrvatskimagyaritalianoLietuviųLatviešuMaltiNederlandspolskiportuguêsromânăSlovenčinaSlovenščinasvenskaEnglish og energimerking. Standardene vil hjelpe deg med å overholde direktivet.

Referanser

 • related legislation pdf [47 KB] English

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Har du spørsmål angående drift av en bedrift på tvers av grenser, for eksempel eksport eller utvidelse til et annet EU-land? I så fall kan Enterprise Europe Network Europejska Sieć Przedsiębiorczości gi deg gratis rådgivning.

Lokal forretningsstøtte

Hjelpetjenester

Kom i kontakt med spesialiserte hjelpetjenester

Hjelpetjenester

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Har du spørsmål angående drift av en bedrift på tvers av grenser, for eksempel eksport eller utvidelse til et annet EU-land? I så fall kan Enterprise Europe Network Europejska Sieć Przedsiębiorczości gi deg gratis rådgivning. For å assistere rådgiveren I det lokale området med å respondere på en betimelig og riktig måte, må du oppgi så mye informasjon som mulig.

EEN-logo

Kontaktskjema

(Alle felter er obligatoriske)
Thank you, your message has been sent successfully.
Due to technical problems, your message could not been sent. Please try again later.
Oppgi en gyldig epost-adresse.

Personlige detaljer

Firmadetaljer

JaNei

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Danmark

Copenhagen

Estland

Tallinn

Finland

Helsinki

Frankrike

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Hellas

Athens

Irland

Dublin

Island

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Kroatia

Zagreb

Kypros

Nicosia

Latvia

Riga

Litauen

Vilnius

Luxembourg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Nederland

Den Haag

Norge

Oslo

Polen

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Romania

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovakia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Storbritannia

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Sverige

Stockholm

Tsjekkia

Praha

Tyskland

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Ungarn

Budapest

Østerrike

Wien

3000/3000

Informasjonen som er oppført i dette skjemaet er sendt direkte til en partner fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). Persondata skrevet inn i dette skjemaet vil kun brukes for å hjelpe rådgiveren med å besvare din forespørsel; dataene vil ikke bli lagret etterpå.

Hjelpetjenester

Kontaktskjemaet for merkingEnglish

Send inn spørsmålet ditt ved hjelp av kontaktskjemaet for merking.