yourEUright

Spoznajte #yourEUright

Home > Spoznajte #yourEUright

Zagovarjaj svoje pravice kot EU potrošnik

Verodostojno oglaševanje
image of white bank safe with wings
Zamenjava bank v primerjavi s preglednostjo bančnega poslovanja
image of white caravan
Paketno potovanje
image of white toaster with fire
Varnost izdelkov
image of a contract with loupe
Poštene pogodbe
The image of white dryer with water coming out
Popravilo ali zamenjava
image of white unrepeared jaket
Vračilo v 14 dneh

Kadar je oglaševanje neresnično

Kot državljan EU je pravica do verodostojnega oglaševanja #yourEUright. »Zavajajoče oglaševanje« slepi ali pa lahko slepi osebe, katere nagovarja. Oglasi bi morali biti povsem natančni glede razpoložljivosti izdelka in tega, iz česa je izdelek izdelan.

image of orange bike

Zavajajoč oglas lahko hvali prehranske ali zdravstvene izdelke o tem, kako naravni so. Nagrade, darila in brezplačna ali omejena ponudba so druge domislice. Lahko nagovarjajo tvoje otroke, da te ti prosijo za nakup. Za izpodbijanje takšnega poslovanja se lahko obrneš na lokalno potrošniško organizacijo.

Preberi več

Polovična cena računa v restavraciji? Ne več

Case study image

Portugalski potrošnik je našel restavracijo v kraju Porto, ki na spletu oglašuje »50-odstotni popust na meni« in je na podlagi tega tam tudi rezerviral mizo. Ob prihodu so potrošniku povedali, da so že presegli število miz, katere je bilo mogoče rezervirati za to promocijo.

Potrošniška organizacija je nato stopila v stik z restavracijo, ki je potrošniku nato ponudila 50 % povračilo stroškov celotnega računa.

Preprosto menjaj banko: to je #YOUREURIGHT

Prenos tvojega računa k drugi banki bi moral potekati povsem gladko. Po tem, ko odpreš nov račun pri drugi banki, bo tvoja stara banka zaprla tvoj račun. Pri tem ne bi smelo biti nobenih skritih stroškov. Vendar, kaj pa če so kljub temu?

image of orange bank safe with pink housemoving boxes

Evropska unija od bank zahteva, da svoje informacije predstavijo na enak standardiziran način, in vsaka EU država mora imeti vsaj eno neodvisno spletno stran z vsebovano primerjavo bančnih stroškov in obresti. To ti zagotavlja dovolj podlage za uporabo pri EU lokalno potrošniško organizacijo. V primeru čezmejnih sporov ti lahko pomagajo v pisarnah Mreže evropskih potrošniških centrov. Za poravnavo spora lahko pomagajo pri vzpostavitvi stika s podjetjem.

Preberi več

Banka »pozabi« zapreti njegov račun

Case study image

Romunski potrošnik je rekel, da njegova banka nima dovolj informacij glede uporabljenih provizij in jih je zvišala brez opozorila. V banki so »pozabili« zapreti njegov račun, čeprav jih je prosil, da to storijo in znižajo njegovo stanje na nič.

Nacionalna potrošniška organizacija se je obrnila na banko in potrošnik je lahko zaprl svoj račun brez dodatnih stroškov.

#YOUREURIGHT do paketnega potovanja, za katerega si plačal

Imaš pravico do mirnega potovanja, navsezadnje, čemu drugemu pa so počitnice sploh namenjene? V primeru težav s paketnim potovanjem lahko zahtevaš vračilo. In če gre organizator v stečaj medtem, ko si ti na svoji počitniški destinaciji, je #yourEUright, da ti brezplačno zagotovijo vrnitev domov.

travel package image with couple and dirty caravan

Te pravice so veljavne ne glede na to, ali kupiš potovanje na spletu ali neposredno v potovalni agenciji, pri organizatorju potovanja, potovalnem agentu ali katerem drugem prodajalcu, ki deluje kot organizator paketa.

Preberi več

Sprememba načrtov in presenečenje zaradi zahteve po doplačilu?

Case study image

Italijanski potrošnik je kupil paket za pet ljudi za destinacijo Feuerteventura na potovalni spletni strani, vključujoč povratni let in izposojo avtomobila. Tri mesece kasneje je moral spremeniti datum vračanja za enega od potnikov. Služba za stranke je povedala, da bi to stalo 90 EUR: 60 EUR za kazen letalske družbe in 30 EUR za provizijo za upravljanje. Elektronsko sporočilo s potrditvijo je navajalo strošek v višini 355 EUR. Kljub večkratnim elektronskim sporočilom in telefonskim klicem je težava ostala nerešena in potrošnik je kupil novo letalsko karto neposredno pri letalski družbi za 176 EUR.

Potrošniška organizacija se je obrnila na potovalno spletno stran v imenu potrošnika, zahtevala je povračilo razlike med prvotno ceno in stroški nove vozovnice, zaradi tega, ker storitev ni bila ponujena na spletni strani. V roku enega tedna je prejel nadomestilo.

Varnost izdelkov in #YOUREURIGHT

EU pravila si prizadevajo zagotoviti varnost izdelkov, ki jih kupuješ. Vsak v EU prodan izdelek mora ustrezati varnostnim zahtevam (ali zakonodaji) EU, za ozaveščanje in spodbujanje delovanja pa je vzpostavljen sistem opozarjanja.

image of exploded toaster

Če ugotoviš, da določen izdelek ni varen, nemudoma o tem obvesti prodajalca in organe v svoji državi. Prav tako zahtevaj nadomestilo, saj bi izdelek moral biti varen v času celotne življenjske dobe izdelka. Varnostni sistem EU Safety Gate, s tedenskim novičnikom, na katerega se lahko naročiš, posreduje druge nasvete o tem, kako se izogniti nevarnim izdelkom in kaj lahko ti ali podjetje v takšnem primeru storita.

Preberi več

Nevarna igračka policijski komplet – sprožen alarm

Case study image

Igračko policijskega kompleta, ki je vključevala projektile s priseski so ciprski organi smatrali kot nevarno, saj so se lahko ti priseski ločili in otrok jih je lahko dal v usta, kar bi lahko povzročilo zadušitev. Igračko je obravnavalo ciprsko Ministrstvo za energijo, trgovino in industrijo, Urad za varstvo potrošnikov.

Igračka je bila umaknjena s trga in vključena v sistem hitrega obveščanja EU za neprehrambene izdelke, ki predstavljajo resno tveganje za potrošnika. Posledica tega je bila, da so romunske oblasti prav tako našle to igračko na svojem trgu in naročile prodajalnam, da jo umaknejo s trgovskih polic.

#yourEUright do poštene pogodbe

Nekatere pogodbe imajo skrite pogoje, lahko omejujejo odgovornost trgovca, trgovcu lahko omogočajo preklic pogodbe, brez da bi potrošniku omogočile enako pravico ali pa lahko zahtevajo pretirano nadomestilo za kupca. Če pogodba vsebuje nepoštene pogoje, potem krši #yourEUright.

close-up image of lady ordering a crib on an iPad

Kakšne možnosti obstajajo? Nepošteni pogodbeni pogoji niso veljavni. Če je pogodba brez nepoštenih pogojev kljub temu še smiselna, potem ostane pogodba veljavna. Obrneš se lahko na svojo lokalno potrošniško organizacijo. V primeru čezmejnih sporov ti lahko pomagajo v pisarnah Mreže evropskih potrošniških centrov. Za poravnavo spora lahko pomagajo pri vzpostavitvi stika s podjetjem.

Preberi več

Avto s skritimi okvarami in nepoštena pogodba kakšna je rešitev?

Case study image

Slovenski potrošnik je kupil rabljeno vozilo pri prodajalcu vozil in po 2 mesecih opazil težave z elektriko. Prav tako je ugotovil, da je nekdo manipuliral števec kilometrine na vozilu. Pritožil se je prodajalcu in želel avto vrniti ter zahteval povračilo denarja. Trgovec ga je zavrnil s pojasnilom, da pogodba določa, da je kupec imel priložnost preizkusiti vozilo in da je vozilo prodano po načelu »videno-kupljeno« in zaradi tega kupec ne more uveljavljati nobenih morebitnih okvar, ki bi se lahko pojavile.

Po posvetovanju z lokalno potrošniško organizacijo je potrošnik obvestil prodajalca, da je protizakonito izključiti odgovornost za skrite okvare s pogodbenim določilom. Trgovec se je nato strinjal z nižjo nakupno ceno, sorazmerno z okvarami.

Popravilo ali zamenjava izdelka. Zagotovljeno.

Je #yourEUright, da ti okvarjen izdelek popravijo ali zamenjajo. Prodajalec mora izdelek popraviti, zamenjati, znižati prodajno ceno ali vrniti denar, če ima izdelek napako ali ne deluje na način, ustrezen oglaševanju v prvih dveh letih.

image of an orange dryer with wet clothes coming out

Kar najhitreje obvestite prodajalca. Kar najhitreje obvestite prodajalca. Tudi v dveletnem obdobju jamčevanja za napake na blaguto pravico vedno težje zagovarjate, če preteče več časa. Po šestih mesecih od nakupa določenega izdelka moraš kot potrošnik sam dokazovati, da izdelek ni okvarjen zaradi tvojega načina uporabe. Če težave ne moreš rešiti s pogajanjem, potem se lahko obrneš na svojo lokalno potrošniško organizacijo ali na Mrežo evropskih potrošniških centrov. Ne verjemi nobenemu prodajalcu, ki trdi, da za napake na blagu jamči samo eno leto. To je protizakonito. Obstajajo minimalna pravila na nivoju EU; v nekaterih državah uživaš kot potrošnik še večjo zaščito.

Preberi več

Okvarjen daljnogled ¬ brez rešitve na vidiku?

Case study image

Danski potrošnik je kupil daljnogled pri prodajalcu v Luksemburgu. Najprej ga je prodajalec zamenjal zaradi okvare, vendar se je enaka težava ponovno pojavila. Do sedaj je preteklo 25 mesecev od nakupa daljnogleda ¬ en mesec dalj od 2-letne garancije, tako, da je prodajalec zavrnil vračilo denarja.

S pomočjo Evropskega potrošniškega centra so potrošniku ponudili znižanje cene. Zakonodaja ne določa, da mora prodajalec to storiti, vendar pa zgodba dokazuje, da lahko vseeno računaš na pomoč v takšni situaciji, če se obrneš na nadzorne potrošniške organe. Če bo z zamenjavo začelo teči novo garancijsko obdobje, je odvisno od tega ali nacionalna zakonodaja zagotavlja dodatne potrošniške pravice poleg minimalnih pravic, ki jih zagotavlja EU.

Ali ti tvoj nakup ni všeč? V roku 14 dni lahko prosiš za vračilo.

To je ena tvojih osnovnih pravic kot spletnega potrošnika in za to ne potrebuješ razloga. Obvesti prodajalca v roku 14 dni in pošlji nazaj - to je tvoja pravica. Je nekaj izjem: potrošnega blaga, kot so hrana, prenesena programska oprema ali personalizirane izdelke ni mogoče vrniti. Določenega oblačila si ne moreš preprosto »izposoditi« in ga nato vrniti. Vendar pa LAHKO, razen omenjenega, nakup vrneš in pri tem v podporo uporabiš različna orodja, ki so na voljo. Če te prodajalec ne obvesti o pravici do odstopa od pogodbe, je ta podaljšana na 12 mesecev od prenehanja prvotnega obdobja odstopa.

image of lady trying to pull her dress correctly

Če prodajalec ne spoštuje te pravice, imaš na voljo orodja, da pridobiš denar nazaj. Prodajalec mora zagotoviti predlogo obrazca za odstop od pogodbe. Prav tako se lahko obrneš na svojo lokalno potrošniško organizacijo. V primeru čezmejnih sporov ti lahko pomagajo v pisarnah Mreže evropskih potrošniških centrov. Za poravnavo spora lahko pomagajo pri vzpostavitvi stika s podjetjem.

Preberi več

Jakna mi ne ustreza - ob vrnitvi so mi po določenem pritisku vendarle povrnili stroške

Case study image

Italijanski potrošnik je kupil jakno na spletni strani danske blagovne znamke oblačil. Ko jo je prejel po 8. dneh, je ugotovil, da je premajhne velikosti in je v skladu s pogoji na spletni strani izkoristil svojo pravico do povračila denarja. Poleg tega je zahtevo za povračilo denarja prodajalec sprejel in potrdil z elektronsko pošto. Vendar se mu podjetje z oblačili, kljub večkratnim elektronskim sporočilom po vrnitvi paketa z blagom ni več oglasilo. Obrnil se je na nacionalno potrošniško organizacijo, ki je pisala podjetju. Nato je potrošnik prejel vračilo denarja na svojo debetno kartico.