yourEUright

Cunoaște-ți #yourEUright

Home > Cunoaște-ți #yourEUright

Apără-ți drepturile în calitate de consumator european

Publicitate veridică
image of white bank safe with wings
Schimbarea băncii versus transparența băncilor
image of white caravan
Pachete de servicii turistice
image of white toaster with fire
Siguranța produselor
image of a contract with loupe
Contracte corecte
The image of white dryer with water coming out
Repararea sau înlocuirea produsului
image of white unrepeared jaket
Returnarea în termen de 14 zile

Când publicitatea este falsă

În calitate de cetățean UE este #yourEUright să beneficiezi de publicitate veridică. O "publicitate înșelătoare" induce în eroare sau poate să inducă în eroare persoanele cărora li se adresează. Publicitatea trebuie să fie precisă în ceea ce privește disponibilitatea produsului și componentele acestuia.

image of orange bike

În publicitatea înșelătoare pot fi lăudate produsele alimentare sau cele legate de sănătate, cu privire la cât de naturale sunt ingredientele din care sunt produse. Premii, cadouri sau oferte gratuite ori pentru o perioadă limitată de timp sunt alte posibile păcăleli. De asemenea, s-ar putea să-i convingă pe copiii tăi să te roage să le cumperi ceva. Poți contacta o organizație locală de protecție a consumatorilor pentru a contesta astfel de practici.

Citește mai multe

Reducere de jumătate din preț la nota de plată la restaurant? Nu chiar

Case study image

Un consumator portughez a găsit un restaurant în Porto care făcea reclamă online cu "o reducere de 50% la meniu" și a făcut o rezervare. Când a ajuns acolo, i s-a comunicat că numărul de mese rezervate pentru acea promoție a fost deja depășit.

Restaurantul a fost contactat de o organizație de protecție a consumatorilor, iar acesta a oferit consumatorului rambursarea a 50% din plata efectuată pe nota de plată.

Schimbă banca într-un mod facil: este #yourEUright

Mutarea contului la altă bancă ar trebui să se efectueze fără probleme. După ce deschizi noul cont la altă bancă, vechea bancă trebuie să îți închidă vechiul cont. Nu ar trebui să existe comisioane ascunse. Dar ce se întâmplă dacă totuși sunt?

image of orange bank safe with pink housemoving boxes

Uniunea Europeană cere băncilor să-și afișeze informațiile în același mod standardizat, iar fiecare țară UE trebuie să aibă cel puțin un site independent care să compare costurile și dobânzile aferente băncilor. Această prevedere e ca o muniție pentru tine de la UE în soluționarea online a litigiilor, iar dacă ai nevoie de mai mult ajutor, poți să contactezi organizația locală de protecție a consumatorilor. În cazul unor litigii transfrontaliere, Rețeaua Centrelor Europene pentru Consumatori te poate sprijini. Ele te pot ajuta să iei legătura cu o companie pentru a soluționa litigiul.

Citește mai multe

Banca ‘’uită’’ să îi închidă contul

Case study image

Un consumator român a relatat că banca a omis să ofere informații despre comisioanele aplicate și le-a mărit fără să îl avertizeze. Banca ‘’uitase’’ să-i închidă contul, cu toate că el a solicitat acest lucru și și-a redus bilanțul bancar la zero.

Organizația națională de protecție a consumatorilor a contactat banca, iar consumatorul a putut să-și închidă contul fără taxe suplimentare.

#yourEUright pentru pachetul de servicii turistice pentru care ai plătit

Ar trebui să poți călători liniștit, la urma urmei, pentru ce există concediul? Dacă ai avut probleme cu pachetul tău de servicii, poți solicita o rambursare. Iar dacă agenția turistică dă faliment în perioada cât tu te afli în concediu, este #yourEUright să fi repatriat fără costuri suplimentare.

travel package image with couple and dirty caravan

Aceste drepturi sunt valide indiferent dacă ai cumpărat pachetul de călătorie online sau direct de la agenția a unui operator de turism, a unui agent de turism sau de la orice alt comerciant care acționează în calitate de organizator al pachetului.

Citește mai multe

Schimbarea planurilor și, ca surpriză, apare o plată suplimentară?

Case study image

Un consumator italian a cumpărat un pachet de servicii turistice pentru cinci persoane către Fuerteventura de pe un site de călătorii, inclusiv zborul de întoarcere și o mașină de închiriat. După trei luni a fost nevoit să modifice data de întoarcere a unuia dintre călători. Serviciul pentru clienți i-a comunicat că îl costă 90 €: 60 € amendă pentru compania de zbor și 30 € taxă de administrare. În e-mailul de confirmare scria că va costa 355 €. În ciuda mai multor e-mailuri și a unor convorbiri telefonice, problema a rămas nerezolvată și consumatorul a cumpărat un bilet nou direct de la compania de zbor pentru 176 €.

Organizația de protecție a consumatorului a contactat site-ul turistic în numele consumatorului care a cerut să-i fie restituită diferența dintre prețul original și cel pentru noul bilet, din cauza lipsei de servicii online pe site. În termen de o săptămână a primit compensarea.

Siguranța produselor și #yourEUright

Normele UE au rolul de a te asigura că atunci când cumperi ceva, acel produs prezintă siguranță. Orice produs vândut în UE trebuie să respecte cerinţele UE (sau legile) în materie de siguranță și există un sistem de alertă care permite sensibilizarea și acționarea.

image of exploded toaster

Dacă descoperi ceva care nu prezintă siguranță, anunță imediat vânzătorul și autoritățile din țara ta. De asemenea, trebuie să soliciți să fii compensat, deoarece un produs trebuie să fie în condiții de siguranță pe toată durata sa de viață. Safety Gate al UE, cu newsletter-ul săptămânal la care te poți abona, îți oferă și alte sfaturi despre cum să eviți produsele care nu prezintă siguranță și ce ar trebui face tu sau o persoană juridică.

Citește mai multe

Set de poliție de jucărie periculos – sună alarma

Case study image

Un set de poliție de jucărie care conținea proiecțile cu ventuze a fost considerat periculos de către autoritățile cipriote, deoarece ventuzele pot fi detașate și băgate în gură de către copii, care pot duce la sufocare. Jucăria a fost examinată de Ministerul Energiei, Comerțului și Industriei din Cipru, Serviciul de Protecție a Consumatorilor.

Jucăria a fost retrasă de pe piață și introdusă în sistemul rapid de alertă al UE pentru produse nealimentare care prezintă un risc ridicat pentru consumatori. Drept urmare, autoritățile române au sesizat jucăria disponibilă și pe piața lor și au ordonat magazinelor comerciante să o retragă de pe rafturi.

#yourEUright la un contract corect

Unele contracte au clauze contractuale ascunse care pot limita obligațiile comerciantului, care îi permit să anuleze contractul fără a oferi consumatorului același drept sau pot să solicite compensații excesive de la cumpărător. Dacă contractul conține clauze abuzive, încalcă #yourEUright.

close-up image of lady ordering a crib on an iPad

Ce opțiuni ai? Clauzele contractuale necorespunzătoare nu sunt valide. Dacă contractul are sens și fără clauzele abuzive, acesta rămâne valabil. Poți contacta organizația locală de protecție a consumatorilor pentru a solicita ajutor. În cazul unor litigii transfrontaliere, oficiile Rețelei Centrelor Europene pentru Consumatori îți pot oferi sprijin. Ele te pot ajuta să contactezi o companie pentru a-ți soluționa litigiul.

Citește mai multe

Autovehiculul prezintă defecțiuni ascunse, iar contractul nu este echitabil – care este soluția?

Case study image

Un consumator slovac a cumpărat o mașină second-hand de la un dealer, iar după 2 luni a observat probleme la cablare. De asemenea, el a aflat că kilometrajul mașinii a fost manipulat. Așa că s-a plâns dealerului și a vrut să returneze mașina pentru a obține o rambursare. Dealerul a refuzat, spunând că în contractul de cumpărare este stipulat că cumpărătorul a avut ocazia de a testa vehiculul, iar acesta este vândut așa cum este, așa că acesta nu poate face plângere pentru orice fel de defecte care ar putea să apară.

După consultarea cu organizația locală de consumatori, consumatorul l-a informat pe comerciant că este ilegal să excludă responsabilitatea pentru defectele ascunse printr-o clauză de contract. Dealerul a convenit în cele din urmă să reducă prețul de cumpărare în mod proporțional cu defecțiunile.

Produsul trebuie fie reparat sau înlocuit. Garantat.

Este #yourEUright ca produsele defecte să fie reparate sau înlocuite. În primii doi ani de la achiziție, comerciantul este obligat să repare sau să înlocuiască bunul, să reducă prețul sau să-ți ramburseze banii, în cazul în care un produs este defect sau nu funcționează așa cum a fost prezentat în publicitate.

image of an orange dryer with wet clothes coming out

Atenționează comerciantul cât mai repede. Chiar dacă ai o garanție de 2 ani, cu cât trece timpul, devine tot mai greu să îți aperi drepturile. După trecerea a șase luni de la cumpărarea produsului, tu trebuie să faci dovada că produsul nu s-a defectat din cauza modului tău de utilizare. Dacă nu poți să rezolvi problema prin negociere, te poți adresa pentru ajutor către organizația locală de protecție a consumatorilor sau către Rețeaua de centre europene ale consumatorilor. Opune-te oricărui comerciant care susține că garanția produsului este valabilă numai un an. Este ilegal. Acestea sunt reguli minime impuse de UE, iar în unele țări ești chiar mai bine protejat, în funcție de legislația în vigoare.

Citește mai multe

Binoclu defect – nu se întrevede nicio soluție?

Case study image

Un consumator danez a cumpărat un binoclu de la un comerciant din Luxemburg. Inițial, acesta a fost înlocuit de comerciant din cauza unei defecțiuni, dar apoi a reapărut aceeași problemă. Au trecut 25 de luni de la data la care a cumpărat binoclul –a depășit cu o lună garanția de 2 ani, așa încât comerciantul a refuzat rambursarea banilor.

Cu ajutorul acordat de Centrul European al Consumatorilor, consumatorului i-a fost oferită o reducere de preț. Chiar dacă în conformitate cu legea, vânzătorul nu era obligat să facă acest lucru, această situație arată că apelul făcut către organismul de apărare a consumatorilor poate interveni chiar și în astfel de situații. O nouă perioadă de garanție poate începe de la data înlocuirii produsului, în funcție de legislația națională, dacă aceasta prevede drepturi suplimentare pentru consumatori fată de cele minime impuse de UE.

Nu îți place ce ai cumpărat? În termen de 14 zile poți cere să returnezi produsul.

Este unul din drepturile tale de bază în calitate de consumator online și nu este nevoie să precizezi un motiv. Trebuie doar să informezi vânzătorul în termen de 14 zile și să trimiți produsul înapoi – este dreptul tău. Există și excepții: nu poți returna produse consumabile, cum ar fi alimente, software-uridescărcate sau produse personalizate. Nu poți doar să ‘’împrumuți’’ o haină, să o porți și să o returnezi. Dar în afară de aceste excepții, POŢI să returnezi produsul achiziționat și ai instrumente disponibile de care te poți folosi. Reține faptul că, în cazul în care vânzătorul nu te-a informat cu privire la dreptul de retragere, acesta este prelungit cu 12 luni începând de la data sfârșitului perioadei inițiale de retragere.

image of lady trying to pull her dress correctly

Dacă vânzătorul nu respectă acest drept, ai instrumente la dispoziție care te ajută să primești banii înapoi. Vânzătorul trebuie să îți pună la dispoziție un formular pentru retragere. De asemenea, poți contacta organizația locală de protecție a consumatorilor. În cazul unor litigii transfrontaliere, oficiile Rețelei de centre europene ale consumatorilor te pot sprijini. Ele te pot ajuta să iei legătura cu o companie pentru a soluționa litigiul tău.

Citește mai multe

Jacheta nu avea mărimea potrivită – a returnat-o şi a primit banii înapoi, după ce a făcut puțină presiune

Case study image

Un consumator italian a cumpărat o jachetă de pe site-ul unui brand de îmbrăcăminte danez. Aceasta a ajuns după 8 zile, dar a constatat că este prea mică pentru el, astfel că a făcut uz de dreptul său de retragere în conformitate cu condițiile menționate pe site. Mai mult de atât, cererea de rambursare a fost acceptată și confirmată de către vânzător printr-un e-mail. Însă, după ce a returnat pachetul cu bunul cumpărat, consumatorul nu a mai primit nici un răspuns de la compania de îmbrăcăminte, cu toate că a trimis e-mailuri în repetate rânduri. A contactat o organizație națională de protecție a consumatorului, care s-a adresat companiei în scris. Apoi, cardul de credit al consumatorului a fost debitat cu suma rambursată.