yourEUright

Kend #yourEUright

Home > Kend #yourEUright

Gør dine rettigheder som EU-forbruger gældende

Sandfærdig reklame
image of white bank safe with wings
Bankskifte kontra bankgennemsigtighed
image of white caravan
Pakkerejser
image of white toaster with fire
Produktsikkerhed
image of a contract with loupe
Rimelige aftalevilkår
The image of white dryer with water coming out
Reparation eller ombytning
image of white unrepeared jaket
14 dages returret

Når reklame er usandfærdig

Som EU-borger er det #yourEUright, at den reklame, du modtager, er sandfærdig. "Vildledende reklame" er reklame, som skaber eller kan skabe et uvirkeligt indtryk hos de personer, den er rettet mod. Reklamer skal være korrekte, når det gælder det omfang, et produkt er til rådighed, og hvad produktet består af.

image of orange bike

Vildledende reklamer fremsætter måske påstande om fødevare- og sundhedsprodukter, for eksempel hvor naturlige de er. Præmier, gaver og gratis eller begrænsede tilbud er andre reklamepåfund. Dine børn bliver måske opfordret til at købe noget. Du kan kontakte en lokal forbrugerorganisation for at udfordre sådanne handelspraksisser.

Læs mere

Halv pris på restaurantregningen? Ikke længere

Case study image

En portugisisk forbruger fandt en restaurant i Porto, der reklamerede online med "50 % rabat på menuen". Forbrugeren bestilte bord. Da han mødte op, fik han oplyst, at der ikke var flere ledige borde under det tilbud.

Restauranten blev kontaktet af en forbrugerorganisation, hvorefter den tilbød forbrugeren et afslag i prisen på 50 %.

Skift bank nemt: Det er #yourEUright

Det må ikke være vanskeligt at skifte bank. Når du har åbnet en konto i en anden bank, lukker din tidligere bank din konto hos dem. Der må ikke være skjulte gebyrer. Men hvad hvis der er?

image of orange bank safe with pink housemoving boxes

Den Europæiske Union kræver, at banker skal præsentere deres informationer på samme standardiserede måde, og alle EU-lande skal have mindst ét uafhængigt website, der sammenligner bankers gebyrer og rentesatser. Det giver dig ammunition til EU's onlinetvistbilæggelse, og hvis du har brug for yderligere hjælp, kan du kontakte din lokale forbrugerorganisation. Hvis tvisten går på tværs af landegrænserne, kan du få hjælp af det lokale EU-kontor i Det Europæiske Netværk af Forbrugercentre. De kan hjælpe med at kontakte en virksomhed for at få løst tvisten.

Læs mere

Bank "glemmer" at lukke kundes konto

Case study image

En rumænsk forbruger oplyste, at hans bank ikke informerede om gældende provisionssatser og desuden forhøjede dem uden varsel. Banken havde "glemt" at lukke kundens konto, selv om han havde bedt dem om at gøre det og hævet sine penge, så saldoen var nul.

Den nationale forbrugerorganisation kontaktede banken, hvorefter forbrugeren fik lukket sin konto uden yderligere gebyrer.

#yourEUright til den pakkerejse, du har betalt for

Du skal kunne rejse med ro i sindet, for hvad er en ferie ellers til for? Hvis der har været problemer med din pakkerejse, kan du forlange pengene tilbage. Og hvis rejsearrangøren indstiller sin virksomhed, mens du er på din feriedestination, er det #yourEUright at blive transporteret hjem uden beregning.

travel package image with couple and dirty caravan

Disse rettigheder gælder, uanset om du har købt rejsen online eller ansigt-til-ansigt af en rejsearrangør, en rejseagent eller enhver anden forhandler, der fungerer som arrangør af pakkerejsen. 

Læs mere

Ændring i planen og en overraskelse i form af yderligere betaling?

Case study image

En italiensk forbruger købte en pakkerejse for fem personer til Fuerteventura på et rejsewebsite. Inkluderet i rejsen var returrejse med fly samt billeje. Tre måneder senere var forbrugeren nødsaget til at ændre datoen for den ene persons hjemrejse. Forbrugeren fik oplyst af kundeservice, at det ville koste 90 euro: 60 euro i gebyr til flyselskabet og 30 euro i administrationsomkostninger. Men i den e-mail, han modtog som bekræftelse, stod der, at det ville koste 355 euro. Trods flere e-mails og telefonopkald blev tvisten ikke løst, og forbrugeren købte en ny billet direkte hos flyselskabet til 176 euro.

Forbrugerorganisationen kontaktede rejsewebsitet på vegne af forbrugeren, som ønskede at få udbetalt differencen mellem den oprindelige pris og prisen på den nye billet på grund af den manglende service på websitet. Efter en uges tid modtog han erstatningen.

Produktsikkerhed og #yourEUright

EU-reglerne skal sikre, at de produkter, du køber, er sikre. Ethvert produkt, der sælges i EU, skal overholde EU’s sikkerhedskrav (eller lovgivningen), og der findes et varslingssystem, der skal øge kendskabet og sikre, at der handles.

image of exploded toaster

Hvis du opdager, at et produkt er farligt, skal du straks underrette forhandleren og myndighederne i dit land. Du kan også forlange erstatning, da et produkt skal være sikkert i hele dets levetid. På EU's Safety Gate, som har et ugentligt nyhedsbrev, du kan abonnere på, kan du få flere tips om, hvordan du undgår farlige produkter, og hvad du eller en virksomhed kan gøre.

Læs mere

ALARMEN LØD - FARLIGT LEGETØJSPOLITISÆT

Case study image

Et legetøjspolitisæt indeholdt projektiler med sugekopper, som de cypriotiske myndigheder anså for at være farlige, da sugekopperne kunne løsne sig og børnene kunne putte dem i munden med risiko for at blive kvalt. Sagen blev behandlet af forbrugermyndigheden under det cypriotiske ministerium for energi, handel og industri.

Legetøjet blev trukket tilbage fra markedet og indberettet til EU's Safety Gate som et nonfoodprodukt, der udgør en stor risiko for forbrugere. Efterfølgende opdagede de rumænske myndigheder, at det samme produkt var blevet markedsført i Rumænien, hvorefter de pålagde butikkerne at fjerne produktet fra hylderne.

#yourEUright til rimelige aftalevilkår

Nogle aftaler indeholder skjulte vilkår. Det begrænser forhandlerens ansvar, giver forhandleren mulighed for at ophæve aftalen uden at give forbrugeren den samme ret eller kræver en forholdsmæssigt stor godtgørelse fra forbrugeren. En aftale, der indeholder urimelige vilkår, er i strid med #yourEUright.

close-up image of lady ordering a crib on an iPad

Hvilke muligheder har du? Urimelige aftalevilkår er ugyldige. Hvis aftalen stadig giver mening uden de urimelige vilkår, er den stadig gyldig. Du kan kontakte din lokale forbrugerorganisation for at få hjælp. Hvis tvisten går på tværs af landegrænserne, kan du få hjælp fra det lokale EU-kontor i Det Europæiske Netværk af Forbrugercentre. De kan hjælpe med at kontakte en virksomhed for at få løst tvisten.

Læs mere

Bil med skjulte fejl og urimelige aftalevilkår – hvilken løsning er der?

Case study image

En slovensk forbruger købte en brugt bil af en forhandler. Efter to måneder opdagede han, at der var problemer med koblingen. Han fandt også ud af, at der var blevet manipuleret med bilens kilometertæller. Han klagede til forhandleren og ønskede at returnere bilen og få pengene tilbage. Forhandleren nægtede og sagde, at der i købsaftalen stod, at køberen havde mulighed for at afprøve bilen, at bilen var solgt som beset, og at køberen ikke kunne fremsætte krav angående eventuelle fejl, der måtte opstå.

Efter at have rådført sig med den lokale forbrugerorganisation oplyste forbrugeren forhandleren om, at det er ulovligt at udelukke ansvar for skjulte fejl eller mangler via en bestemmelse i aftalen. Forhandleren gik til sidst med til at reducere købsprisen, så den afspejlede fejlene.

Få det repareret eller ombyttet. Med garanti.

Det er #yourEUright at få et fejlbehæftet produkt repareret eller ombyttet. Inden for de første to år skal en forhandler reparere eller ombytte produktet, give dig afslag i prisen eller betale dig pengene tilbage, hvis et produkt er fejlbehæftet eller ikke fungerer, som det skal.

image of an orange dryer with wet clothes coming out

Du skal give forhandleren besked så hurtigt som muligt. Selv med den toårige reklamationsret bliver det vanskeligere at gøre sin ret gældende, efterhånden som tiden går. Når der er gået seks måneder efter købet, er det dig, der skal bevise, at produktets fejl ikke skyldes måden, du bruger det på. Hvis du ikke kan løse problemet gennem forhandling, kan du få hjælp af din lokale forbrugerorganisation eller Det Europæiske Netværk af Forbrugercentre. Forhandlere, der påstår, at garantien kun er på ét år, har ikke ret. En sådan påstand er ulovlig. I EU gælder der minimumsregler, og i nogle lande er der en endnu bedre beskyttelse.

Læs mere

Defekt kikkert – ingen løsning i sigte?

Case study image

En dansk forbruger købte en kikkert hos en forhandler i Luxembourg. Først blev den ombyttet af forhandleren på grund af en defekt, men det samme problem opstod igen. Det var nu 25 måneder siden, forbrugeren købte kikkerten – der var altså gået en måned længere end den toårige reklamtionsret. Forhandleren nægtede derfor at betale pengene tilbage.

Med hjælp fra Forbruger Europa fik forbrugeren tilbudt en prisreduktion. Forhandleren var ikke forpligtet til det i henhold til loven, men historien viser, at det godt kan betale sig at kontakte forbrugernes vagthunde i sådan en situation. Hvorvidt ombytningen betyder, at en ny reklamationsperiode begynder, afhænger af, om den nationale lovgivnings forbrugerrettigheder stiller forbrugeren bedre end EU's minimumsrettigheder.

Fortryder du dit køb? Du har ret til at returnere produktet inden for 14 dage.

Det er en af dine grundlæggende rettigheder som onlineforbruger, og du behøver ikke give en begrundelse. Du skal blot give forhandleren besked inden for 14 dage og sende produktet tilbage – det er din ret. Der er dog undtagelser: Du kan ikke returnere forbrugsvarer som fødevarer, downloadet software og personaliserede produkter. Du kan ikke "låne" et stykke tøj og have det på, og derefter sende det tilbage. Men ud over dette KAN du returnere det købte produkt, og der er værktøjer til at hjælpe dig. Bemærk, at hvis forhandleren ikke har oplyst dig om din fortrydelsesret, forlænges retten med 12 måneder fra afslutningen af den første fortrydelsesperiode.

image of lady trying to pull her dress correctly

Hvis forhandleren ikke respekterer denne ret, har du værktøjer til rådighed, der kan hjælpe dig med at få pengene tilbage. Forhandleren skal sende dig en fortrydelsesformular. Du kan også kontakte din lokale forbrugerorganisation. Hvis tvisten går på tværs af landegrænserne, kan du kontakte det lokale EU-kontor i Det Europæiske Netværk af Forbrugercentre. De kan hjælpe med at kontakte en virksomhed for at få løst tvisten.

Læs mere

Jakken passede ikke – forbrugeren returnerede den og fik pengene tilbage – efter et vist pres

Case study image

En italiensk forbruger købte en jakke på et dansk tøjmærkes website. Da jakken var blevet leveret efter 8 dage, konstaterede forbrugeren, at den var for lille til ham, så han gjorde brug af sin fortrydelsesret i henhold til de betingelser, der var anført på websitet. Hans anmodning om tilbagebetaling af pengene blev accepteret og bekræftet af forhandleren per e-mail. Men efter at forbrugeren havde returneret produktet, hørte han ikke mere fra tøjvirksomheden trods gentagne e-mails. Han kontaktede en national forbrugerorganisation, som skrev til virksomheden. Forbrugeren fik derefter pengene tilbage i form af en indbetaling på sit kreditkort.