yourEUright

Знай #yourEUright

Home > Знай #yourEUright

Защитавай правата си на потребител в ЕС

Достоверна реклама
image of white bank safe with wings
Смяна на банките vs. прозрачност на банките
image of white caravan
Пакетни пътувания
image of white toaster with fire
Безопасност на продуктите
image of a contract with loupe
Коректни договори
The image of white dryer with water coming out
Ремонт или подмяна на продукт
image of white unrepeared jaket
Връщане на продукт в рамките на 14 дни

Когато рекламата е невярна

Като гражданин на ЕС, достоверната реклама е #yourEUright. „Подвеждащата реклама“ заблуждава или може да заблуди лицата, към които е насочена. Рекламите трябва да са точни относно наличността на продукта и това от какво е направен.

image of orange bike

Подвеждащите реклами може да изтъкват натуралните качества на храни или здравни продукти. Наградите, подаръците и безплатните или ограничени оферти са други рекламни трикове. Те може да подканват децата ти да поискат от теб да им купиш нещо. Можеш да се свържеш с местната организация на потребителите, за да възразиш срещу тези практики.

Прочетете повече

СМЕТКА В РЕСТОРАНТ НА ПОЛОВИН ЦЕНА? ВЕЧЕ НЕ.

Case study image

Португалски потребител открива ресторант в Порто, който рекламира онлайн „50% отстъпка в менюто“и прави резервация. Когато пристига, му съобщават, че вече няма свободни маси, запазени за тази промоция.

Организацията на потребителите се свързва с ресторанта и на клиента е предложено възстановяване на 50% от стойността на сметката.

Сменяй банката си без затруднения: #yourEUright

Преместването на сметката ти в друга банка би трябвало да се случва без усложнения. След като отвориш новата си сметка в друга банка, предходната закрива сметката ти там. Не бива да има скрити такси. Ами, ако има такива?

image of orange bank safe with pink housemoving boxes

Европейският съюз изисква от банките да представят своята информация по еднакъв и стандартизиран начин, а всяка държава от ЕС трябва да има поне един независим уебсайт, който сравнява какви такси и лихви се събират от банките. Това ти предоставя аргументи за Онлайн уреждане на споровете в ЕС и ако се нуждаеш от още помощ, можеш да се свържеш с местната организация на потребителите. В случай на трансгранични спорове, офисите на Мрежата на европейските потребителски центрове могат да ти съдействат. Те могат да ти помогнат да се свържеш с дадена компания, за да уредиш спора си.

Прочетете повече

Банката „забравя“ да закрие сметката му

Case study image

Румънски потребител заявява, че неговата банка не разполага с информация за прилаганите комисионни и ги е увеличила без предупреждение. Банката била „забравила“ да закрие сметката му, въпреки че той е поискал това да бъде направено и намалила салдото му до нула.

Националната организация на потребителите се свързва с банката и така потребителят закрива сметката си без допълнителни такси.

#yourEUright на пакетното пътуване, за което си платил

Би трябвало да можеш да пътуваш спокойно, в края на краищата за какво е почивката? Ако е имало проблеми по време на пакетното ти пътуване, можеш да поискаш да ти възстановят сумата. Ако пък туроператорът фалира, докато си на почивка, това да те върнат безплатно е #yourEUright.

travel package image with couple and dirty caravan

Тези права са валидни, независимо дали си закупил пътуването онлайн или в пряк контакт от даден туроператор, туристически агент или друг търговец, който действа като организатор на пакета.

Прочетете повече

Промяна в плановете и неочаквано искане за допълнително заплащане?

Case study image

Италиански потребител закупува пакет за петима души за Фуертевентура от уебсайт за пътувания, включващ обратния полет и кола под наем. Три месеца по-късно се налага да промени датата на завръщане на единия от пътниците. Отделът за обслужване на клиенти заявил, че това ще струва общо 90€: 60€ санкция за промяната от страна на авиокомпанията и 30€ за таксите за управление. В потвърждаващия имейл се съобщава, че това ще струва 355€. Въпреки поредицата от имейли и телефонни обаждания, проблемът остава неразрешен и потребителят закупува нов билет директно от авиокомпанията за 176€.

Организацията на потребителите се свързва с уебсайта за пътувания от името на потребителя, като иска да бъде изплатена разликата между първоначалната цена и цената на новия билет, поради липсата на обслужване на уебсайта. Потребителят получава обезщетението след седмица.

Безопасност на продуктите и #yourEUright

Правилата в ЕС имат за цел да гарантират, че когато купуваш нещо, то е безопасно. Всеки продукт, продаван в ЕС, трябва да отговаря на изискванията на ЕС, като функционира система за предупреждение с цел повишаване на осведомеността и предприемане на мерки.

image of exploded toaster

Ако откриеш нещо, което не е безопасно, незабавно уведоми продавача и властите в страната си. Също така, трябва да искаш обезщетение, защото продуктът следва да е безопасен през целия му експлоатационен срок. Порталът за безопасност на ЕС, с възможност да се абонираш за седмичен бюлетин, дава други полезни съвети за това как да избегнеш опасните продукти и какво трябва да направиш ти или дадена компания.

Прочетете повече

Опасен детски полицейски комплект за игра – подаване на тревожен сигнал

Case study image

Кипърските власти преценили, че детски полицейски комплект за игра, включващ снаряди с вендузи, е опасен, тъй като вендузите могат да се отделят и евентуално децата да ги лапнат, а това може да доведе до задавяне. Играчката била разгледана от кипърското Министерство на енергетиката, търговията и промишлеността и Службата за защита на потребителите.

Играчката била изтеглена от пазара и включена в Системата за бързо предупреждение на ЕС за нехранителни продукти, които представляват сериозен риск за потребителите. В резултат на това, румънските власти забелязали играчката и на техния пазар и също наредили на магазините да я изтеглят от своите обекти.

#yourEUright на коректен договор.

Някои договори имат скрити условия, като могат да ограничат отговорността на търговеца и да му позволят да анулира договора, без да предоставят на потребителя същото право или да изискват завишена компенсация от негова страна. Ако договорът съдържа неравноправни клаузи, той нарушава #yourEUright.

close-up image of lady ordering a crib on an iPad

Какви са опциите ти? Неравноправните договорни условия са недействителни. Договорът остава валиден, ако запазва смисъла си и без неравноправните услови. Можеш да се обърнеш за помощ към местната организация на потребителите. В случай на трансгранични спорове, офисите на Мрежата на европейските потребителски центрове могат да ти съдействат. Те могат да ти помогнат да се свържеш с дадена компания, за да уредиш спора.

Прочетете повече

Кола със скрити дефекти и неравноправен договор - какво е решението?

Case study image

Словенски потребител закупува употребяван автомобил от търговец и след 2 месеца забелязва проблеми в системата. Също така, разбира, че километражният брояч на колата е бил манипулиран. Той се оплаква на дилъра и иска да върне колата срещу възстановяване на заплатената сума. Търговецът отказва, заявявайки, че в договора за покупко-продажба е посочено, че купувачът има възможност да тества превозното средство и че превозното средство се продава в състоянието, в което е, така че купувачът не може да претендира при евентуални дефекти, които могат да възникнат.

След консултиране с местната организация на потребителите, потребителят информира търговеца, че е незаконно да се изключва отговорността за скрити дефекти чрез договорна клауза. Дилърът в крайна сметка се съгласява да намали покупната цена пропорционално на дефектите.

Получаваш продукта поправен или подменен. Гарантирано.

#yourEUright е дефектният ти продукт да бъде поправен или подменен. В рамките на първите две години, продавачът трябва да поправи, подмени, намали продажната цена или да ти възстанови сумата, ако продуктът е дефектен или не функционира по начина, по който е бил рекламиран.

image of an orange dryer with wet clothes coming out

Предупреди продавача възможно най-скоро. Дори и при двегодишна гаранция, става по-трудно да защитиш правата си, когато времето минава. Когато изтекат първите шест месеца след закупуването на продукт зависи от теб да докажеш, че той не е дефектен заради начина, по който си го използвал. Ако не можеш да решиш проблема чрез преговори, тогава местната организация на потребителите или Мрежата на европейските потребителски центрове може да ти помогне. Не се поддавай на думите на продавач, който твърди, че гаранцията е само една година. Това е незаконно. Това са минималните правила, които ЕС ти гарантира; в някои страни ти си дори по-добре защитен.

Прочетете повече

Дефектен бинокъл - няма изгледи за разрешаване на проблема?

Case study image

Датски потребител закупува бинокъл от търговец в Люксембург. Първоначално той е бил заменен от търговеца поради дефект, но същият проблем се появява отново. Минават 25 месеца, откакто потребителят е закупил бинокъла - с един месец повече от двегодишната гаранция, така че търговецът отказва да възстанови сумата.

С помощта на Европейския потребителски център потребителят получава предложение за намаление на цената. Продавачът не е бил задължен да прави това по силата на закона, но случилото се показва, че обръщането към надзорните органи за потребителите все пак може да помогне дори и в такава ситуация. Стартирането на нов гаранционен срок при подмяната ще зависи от това дали националното законодателство предвижда допълнителни права на потребителите в допълнение към минималните права, гарантирани от ЕС.

Не харесваш това, което си купил? Можеш да изискаш връщането му в рамките на 14 дни.

Това е едно от основните ти права на онлайн потребител и не ти е нужна причина. Просто уведоми продавача в рамките на 14 дни и изпрати продукта обратно - това е твое право. Има изключения: не можеш да върнеш потребителски стоки като храна, свален софтуер или персонализирани продукти. Но независимо от това, МОЖЕШ да върнеш покупката си и разполагаш със средства, които да ти помогнат. Имай предвид, че ако продавачът не те е уведомил за правото ти на отказ, периодът на това право се удължава с 12 месеца, считано от края на първоначалния срок за отказ.

image of lady trying to pull her dress correctly

Ако продавачът не уважи това право, имаш необходимите инструменти, които да ти помогнат да си върнеш парите. Продавачът следва да предостави образец на формуляр за отказ. Освен това, можеш да се свържеш с местната организация на потребителите. В случай на трансгранични спорове, офисите на Мрежата на европейските потребителски центрове могат да ти съдействат. Те могат да ти помогнат да се свържеш с дадена компания, за да уредиш спора.

Прочетете повече

„Якето не ми стана - върнах го и ми възстановиха сумата, но след известен натиск“

Case study image

Италиански потребител закупува яке на уебсайта на датска марка за облекло. То пристига след 8 дни, но става ясно, че якето му е твърде малко. Затова той е упражнил правото си на отказ при условията, посочени на уебсайта. Освен това, искането за възстановяване на сумата е било прието и потвърдено от продавача с имейл. Въпреки това, след като изпраща опаковката с върнатата стока, потребителят не получава никакъв отговор от компанията за дрехи, въпреки многократните имейли. Той се свързва с националната организация на потребителите, която осъщестява контакт с компанията. Тогава сумата на потребителя е възстановена.