Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Declarația Înaltului Reprezentant/Vicepreședintelui Federica Mogherini și a comisarului pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare din 2019

Bruxelles, 19 august 2019

Anul 2019 este un an important pentru dreptul umanitar internațional, întrucât se împlinesc 70 de ani de la semnarea Convențiilor de la Geneva. În condițiile în care riscurile la care se expun lucrătorii umanitari sunt tot mai ridicate, Uniunea Europeană aduce un omagiu angajamentului de care dau dovadă cei care își riscă viața pentru a oferi ajutor umanitar peste tot în lume. Respectarea neechivocă a dreptului internațional, siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari și accesul neîngrădit al acestora la persoanele care au nevoie de ajutor reprezintă preocupări majore pentru Uniunea Europeană.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare din 2019, Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Federica Mogherini și comisarul pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, au făcut următoarea declarație:

„Încălcarea dreptului umanitar internațional continuă să fie una dintre cele mai importante provocări cu care ne confruntăm atunci când este vorba de protejarea populației civile, dar și a lucrătorilor umanitari și a personalului medical.

Violența împotriva lucrătorilor umanitari afectează populația civilă și împiedică accesul a milioane de oameni la un ajutor care le poate salva viața. Salvarea de vieți omenești nu ar trebui să coste vieți omenești.

În 2018, aproximativ 400 de lucrători umanitari au fost victime ale unor atacuri majore, un bilanț care nu a mai fost depășit decât o singură dată în cursul istoriei. Peste o treime dintre aceștia și-au pierdut viața, iar o altă treime au fost răpiți. Ziua Mondială a Asistenței Umanitare reprezintă o ocazie pentru a aduce un omagiu acestor lucrători dedicați din domeniul umanitar și de a pleda pentru siguranța și securitatea acestora.

Umanitatea, independența, neutralitatea și imparțialitatea sunt principiile pe care este întemeiat ajutorul umanitar. principii care ar trebui să asigure protecția lucrătorilor umanitari, permițându-le să își desfășoare activitatea în voie.

UE și statele sale membre sunt cel mai important furnizor de asistență umanitară din lume. Promovarea unui ajutor umanitar bazat pe principii și a respectării dreptului umanitar internațional rămâne elementul central al implicării noastre în lume.”

Context

Civilii din zonele de conflict își pierd adesea viața sau sunt răniți în atacuri cu țintă determinată sau cu țintă oarbă. Peste 70 de milioane de persoane sunt strămutate forțat ca urmare a conflictelor, a violenței și a încălcărilor drepturilor omului. Peste 200 de milioane de persoane depind de asistența umanitară.

UE contribuie la respectarea și aplicarea la nivel mondial a dreptului umanitar internațional prin campanii de sensibilizare și măsuri politice precum dialogul, declarațiile și diferite inițiative, precum și prin finanțarea acordată organizațiilor partenere pentru asigurarea accesului convoaielor umanitare.

În 2017, UE a mobilizat peste 1,75 miliarde EUR pentru operațiuni de ajutor umanitar în peste 80 de țări din întreaga lume.

Informații suplimentare

Fișă informativă - dreptul umanitar internațional

STATEMENT/19/5211

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar