Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Federica Mogherini főképviselő/alelnök és Hrisztosz Sztilianidesz, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős biztos nyilatkozata a 2019. évi humanitárius világnap alkalmából

Brüsszel, 2019. augusztus 19.

2019 kulcsfontosságú év a nemzetközi humanitárius jog számára: idén ünnepeljük a genfi egyezmények 70. évfordulóját. Mivel a humanitárius tevékenységet végzőknek egyre több kockázattal kell szembenézniük, az Európai Unió elismeréssel adózik azoknak az elkötelezettsége előtt, akik világszerte életüket kockáztatják a humanitárius segítség célba juttatása érdekében. A nemzetközi jog egyértelmű tiszteletben tartása, a humanitárius segélymunkások biztonsága és védelme, valamint a rászorulókhoz való akadálytalan eljutásuk kiemelt kérdés az Európai Unió számára.

A 2019. évi humanitárius világnap alkalmából Federica Mogherini főképviselő/alelnök és Hrisztosz Sztilianidesz, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős biztos a következő nyilatkozatott tette:

„A nemzetközi humanitárius jog megsértése továbbra is az egyik legfontosabb kihívás a polgári lakosság védelme, valamint a humanitárius és egészségügyi dolgozók védelme szempontjából.

A humanitárius segélymunkások elleni erőszak a polgári lakosságot sújtja, mivel emiatt emberek milliói nem kapják meg az életmentő segítséget. Az emberéletek megmentése nem kerülhet emberéletekbe.

Ebből a szempontból 2018 az eddigi második legrosszabb év volt: mintegy 400 humanitárius segélymunkás esett áldozatul komoly támadásoknak. Több mint egyharmaduk életét veszítette, egyharmadukat pedig elrabolták. A humanitárius világnap lehetőséget nyújt arra, hogy kifejezzük tiszteletünket ezen elszánt humanitáriusok iránt, és síkra szálljunk biztonságuk mellett.

A humanitárius segítségnyújtás alapelvei az emberiesség, a függetlenség, a semlegesség és a pártatlanság. Ezen elvek biztosítják a védelmet és a szabad munkavégzés lehetőségét a segélymunkások számra.

Az EU tagállamai világszinten vezető szerepet töltenek be humanitárius segítségnyújtás terén. Az elvek által vezérelt humanitárius segítségnyújtás és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartásának előmozdítása továbbra is nemzetközi szerepvállalásunk egyik központi eleme.”

Háttér-információk

Rendszeresen előfordul, hogy konfliktusövezetekben tartózkodó polgári személyek halnak meg vagy sebesülnek meg célzott vagy megkülönböztetés nélküli támadásokban. Több mint 70 millió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét konfliktus, erőszak és az emberi jogok megsértése miatt. Több mint 200 millió ember függ humanitárius segítségnyújtástól.

Az EU támogatással, politikai fellépésekkel – párbeszéddel, nyilatkozatokkal és kezdeményezésekkel –, valamint partnerszervezetek számára biztosított, a humanitárius tevékenységek végzését lehetővé tevő finanszírozással járul hozzá a nemzetközi humanitárius jog általános tiszteletben tartásához, valamint az annak való megfeleléshez.

2017-ben az EU több mint 1,75 milliárd EUR-t mozgósított humanitárius segítségnyújtási műveletekhez a világ több mint 80 országában.

További információk

Tájékoztató a nemzetközi humanitárius jogról

STATEMENT/19/5211

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar