Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Malmström uniós kereskedelempolitikáért felelős biztos és Tran Tuan Anh ipari és kereskedelmi miniszter KÖZÖS SAJTÓNYILATKOZATA a Vietnam és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás és beruházásvédelmi megállapodás aláírása alkalmából

Hanoi, 2019. június 30.

Az Európai Bizottság és a Vietnami Szocialista Köztársaság kormánya üdvözli a 2019. június 30-án, vasárnap Hanoiban aláírt szabadkereskedelmi megállapodást és beruházásvédelmi megállapodást. A Vietnam–EU átfogó partnerségi és együttműködési keretmegállapodás alkalmazását követően létrejött megállapodások mérföldkövet jelentenek a szoros partneri viszony kialakításában. A felek támogatni fogják a további gazdasági fejlődést, és meg fogják erősíteni a Vietnam és az Európai Unió közötti kereskedelmi és befektetési kapcsolatokat, ezáltal elmélyítve az együttműködést és megerősítve a hosszú távú partnerséget. Az EU és egy feltörekvő gazdaság között létrejött eddigi legambiciózusabb szabadkereskedelmi megállapodás és a beruházásvédelmi megállapodás alapja, hogy mindkét fél elkötelezett a nyitott, tisztességes és szabályokon alapuló kereskedelmi liberalizáció és a gazdasági integráció mellett. A megállapodások ezenkívül tovább erősítik az EU szerepvállalását a délkelet-ázsiai régióban, ami hozzájárul az ASEAN és az EU közötti együttműködés megerősítéséhez. Ennek célja, hogy a két régió közötti kereskedelmi és beruházási kapcsolatokat szorosabbra fűzzék.

Az aláírásokat követően a megállapodásokat a vietnámi oldalon a nemzetgyűlés elé terjesztik ratifikálásra, az EU részéről pedig az Európai Parlamentnek kell a megállapodásokat jóváhagynia. Ezenkívül a beruházásvédelmi megállapodást az érintett uniós tagállamok nemzeti parlamentjeinek is el kell fogadniuk. Reméljük, hogy az elkövetkező hónapokban e jogalkotó szervek gyorsan ratifikálják a megállapodásokat annak érdekében, hogy a vállalkozások, a munkavállalók, a mezőgazdasági termelők és a fogyasztók a lehető leghamarabb élvezhessék a megállapodások nyújtotta előnyöket.

Mindkét fél határozottan elkötelezte magát a megállapodások hatékony végrehajtása mellett, és szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy maradéktalanul teljesítsék a megállapodásokból eredő kötelezettségeiket. Az EU technikai segítségnyújtás révén támogatja Vietnamot annak érdekében, hogy meghatározza és nyomon kövesse a szükséges reformokat és módosításokat elősegítő végrehajtási tervet, többek között olyan területeken, mint az egészségügyi és növényegészségügyi intézkedések, valamint a nem vámjellegű akadályok.

A megállapodások gazdasági előnyeiken túlmenően a fenntartható fejlődés előmozdítását is célozzák mind Vietnamban, mind az EU-ban. Ebben az összefüggésben mindkét fél egyetért abban, hogy biztosítani kell a kereskedelmi megállapodás kereskedelemről és fenntartható fejlődésről szóló fejezete szerinti kötelezettségek teljesítését. Az EU üdvözli Vietnam nemzetgyűlésének munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos közelmúltbeli pozitív lépéseit, nevezetesen a kollektív tárgyalási jogról szóló 98. sz. ILO-egyezmény ratifikálását, valamint a felülvizsgált munka törvénykönyvének a 2019 őszén tartandó következő ülésen való tervezett elfogadását. Az EU üdvözli továbbá, hogy a Vietnami Szocialista Köztársaság kormánya tervezi a 105. és 87. sz. ILO-egyezmény benyújtását a vietnami nemzetgyűlésnek a ratifikációs eljárások lefolytatása céljából. A hatékonyság szempontjából az is döntő fontosságú, hogy az érdekelt felek a belső tanácsadó csoport révén az EU-ban és Vietnamban is részt vegyenek a fejezet rendelkezéseinek végrehajtásában.

A megállapodások szerves részét képezik az EU és Vietnam közötti partnerségi és együttműködési keretmegállapodás által létrehozott keretnek, amely kétoldalú kapcsolatainkat átfogóan szabályozza különböző területeken, ideértve a fejlesztési együttműködést, a békét és biztonságot, a kereskedelmet és a beruházást, az igazságügyi együttműködést, a szociális ügyeket, a felelősségteljes kormányzást, a jogállamiságot és egyéb közös érdekű kérdéseket.

Az EU és Vietnam várakozással tekint a további együttműködés elé, amellyel biztosítani kívánják, hogy teljes mértékben ki lehessen aknázni ezen ambiciózus megállapodásokban rejlő lehetőségeket.

STATEMENT/19/3489

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar

Photos