Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Изявление

Ваксинациите: време е да издигнем глас срещу дезинформацията! Изявление на заместник-председателя Юрки Катайнен по повод Европейската седмица на имунизацията

Брюксел, 26 април 2019 r.

Ваксинацията се е доказала като една от най-успешните мерки в областта на общественото здравеопазване до момента. Ваксините не само предотвратяват заболявания и водят до спасяването на човешки живот, но също така способстват за намаляването на разходите за здравеопазване. През последните два века ваксините са доказали своята ефикасност. Това не е въпрос на интерпретация, а факт. За съжаление, всички, които четем новините, безспорно сме забелязали будещите безпокойство заглавия за появата през последните години на огнища на заболявания, предотвратими чрез ваксинация, и за понякога тежките здравословни последици и дори смъртни случаи. Световната здравна организация определи дезинформацията относно ваксините като една от 10-те основни заплахи за общественото здраве през тази година. Но означава ли това, че доверието в науката е подкопано?

Има все пак и добри новини: както разкрива публикуваното днес първо проучване на Евробарометър относно нагласите спрямо ваксинациите, за 85 % от гражданите на ЕС ваксините са ефективен начин за превенция на инфекциозните заболявания и за индивидуална и обществена защита. Груповият имунитет има решаващо значение, особено за лицата с нарушена имунна система, които не могат да бъдат ваксинирани. Например децата, преборили рака, не бива да бъдат излагани на риска, който представлява неваксинирането на връстниците им.

Проучването на Евробарометър показва също, че около половината от гражданите на ЕС са се ваксинирали през последните пет години и че повечето от тях (79 %) разчитат на мнението на здравните специалисти, когато става дума за ваксинациите.

Последните данни потвърждават, че инициативата на Комисията и на Коалицията на здравните работници е правилният начин за ефективно повишаване на осведомеността. Това е едва първият резултат от приетата наскоро препоръка на Съвета за засилване на сътрудничеството в борбата срещу заболявания, предотвратими чрез ваксинация, и очакваме да видим още осезаеми резултати.

Налицe са обаче и някои тревожни констатации: 48 % от европейците необосновано вярват, че ваксините често имат тежки нежелани странични ефекти, а 38 % смятат, че ваксините могат да предизвикат заболяванията, от които следва да ни защитят.

Това означава, че борбата ни за повишаване на ваксинационното покритие и срещу дезинформацията, свързана с ваксините, далеч не е приключила. Ще продължим всички препоръчани от Съвета дейности за засилване на сътрудничеството в борбата срещу заболяванията, предотвратими чрез ваксинация, и със задоволство съобщавам, че на 12 септември в Брюксел Комисията и СЗО ще бъдат домакини на среща на високо равнище по въпросите на ваксинацията. Това е ясен сигнал, че е налице политическа воля в подкрепа на ползите от ваксинацията и че признаваме значението на непрекъснатите изследвания за подобряване на ваксините и необходимостта от гарантиране на равен и всеобщ достъп до ваксинация. Не на последно място и от решаващо значение са нашата глобална солидарност и решителните ни действия за борба срещу дезинформацията по отношение на ваксините. Нека обединим усилията си и да разгласим още по-добре простия факт, че ваксините са ефикасни!

 

Контекст

Резултатите от проучването на Евробарометър можете да прочетете тук.

Ваксинация — преглед.

STATEMENT/19/2254

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar