Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Digitális egységes piac: a Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament megszavazta az online platformok tisztességességének és átláthatóságának javítására irányuló új szabályokat

Strasbourg, 2019. április 17.

Az Európai Parlament a mai napon jóváhagyta a platformok és üzleti szereplők közötti kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó új rendeletet, amelynek célja, hogy az online platformok használata során tisztességes, megbízható és innovációvezérelt környezetet teremtsen a vállalkozások és a kereskedők számára.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök, Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos és Mariya Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos közös nyilatkozatban üdvözölték a szavazás eredményét:

Nagy örömünkre szolgál, hogy az európai parlamenti képviselők elsöprő többséggel támogatták az online platformok kereskedelmi gyakorlatára vonatkozó új szabályokat. A világ első olyan szabályozásaként, amely az online platformgazdaságon belüli üzleti kapcsolatok kihívásaival foglalkozik, a rendelet a digitális egységes piac fontos mérföldköve, és megalapozza a jövőbeli fejlesztéseket. Nemcsak javítja a bizalmat, a kiszámíthatóságot és a jogbiztonságot, hanem új és hozzáférhető jogorvoslati és megegyezési lehetőségeket is kínál majd a vállalkozások és a platformok közötti viták rendezésére.

A rendeletet a kis- és középvállalkozások millióit szem előtt tartva dolgozták ki, így a jövőben nem fognak megmagyarázhatatlan fiókfelfüggesztésekkel, nem átlátható módon rangsorolt keresési eredményekkel, megfizethetetlen vitarendezéssel és számos más tisztességtelen gyakorlattal szembesülni. Emellett nagy előnyökkel jár majd a fogyasztók számára is, mivel arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy váljanak aktívvá az online platformok területén, ami a jobb minőségű és alacsonyabb árú termékek és szolgáltatások szélesebb választékához vezet.

Nagyon hálásak vagyunk minden érintett félnek, az uniós intézményeknek és a tagállamoknak, amiért ilyen rövid idő alatt jelentős erőfeszítéseket tettek egy jó kompromisszum elérése érdekében. Ez egy újabb pozitív előrelépés a közelgő európai választások előtt.

Következő lépések

Az Európai Parlament által ma elfogadott jogszabályszöveget az Európai Unió Tanácsának hivatalosan jóvá kell még hagynia. Miután jóváhagyták, a rendelet tizenkét hónappal a Hivatalos Lapban való kihirdetését követően lép hatályba.

Ez EU továbbá létrehozott egy onlineplatform-megfigyelőközpontot, hogy nyomon kövesse a piac alakulását és a szabályok hatékony végrehajtását. A megfigyelőközpont már megkezdte munkáját, és tanácsokkal látja el a Bizottságot azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e további intézkedésekre.

Háttér-információk

A platformok gyors és eredményes online hozzáférést biztosítanak az nemzetközi fogyasztói piacokhoz. Ezzel magyarázható, hogy elsődleges piactérré váltak több millió sikeres vállalkozás számára. Ugyanakkor fontossá vált a strukturális problémák kezelése és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megelőzése.

A 2016. májusi online platformokról szóló bizottsági közlemény azonosított egyes olyan területeket, ahol további erőfeszítésekre van szükség a megbízható, jogszerű és innovációvezérelt uniós ökoszisztéma biztosításához. A Bizottság ezért 2018 áprilisában javaslatot tett egy, az onlineplatform-kereskedelem méltányosságáról és átláthatóságáról szóló uniós rendeletre, és létrehozott egy onlineplatform-gazdasági megfigyelőközpontot. A kezdeményezés Juncker elnöknek az Unió helyzetéről szóló 2017. évi beszédében vállalt azon kötelezettségvállalásának tesz eleget, amelynek célja az online gazdaságon belüli méltányos, kiszámítható, fenntartható és megbízható üzleti környezet megóvása. Ez is része a digitális egységes piac eredményeinek (amelyeket Andrus Ansip alelnök ezekben a blogbejegyzésekben részletez).

Az új szabályokat hatásvizsgálat támasztja alá, amely tartalmazza a kétéves tényfeltáró vizsgálat során összegyűjtött adatokat és az érdekelt felek véleményét.

További információk

Sajtóközlemény: az uniós tárgyaló felek új uniós szabályok megállapításáról állapodtak meg az online platformok kereskedelmi gyakorlatának méltányosabbá tétele érdekében

MEMO – Kérdések és válaszok

Tájékoztató: Online platformok – új szabályok a nagyobb átláthatóság és méltányosság érdekében

STATEMENT/19/2160

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar