Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Jedinstveno digitalno tržište: Komisija pozdravlja rezultat glasovanja Europskog parlamenta o novim pravilima za poboljšanje pravednosti i transparentnosti internetskih platformi

Strasbourg, 17. travnja 2019.

Europski parlament danas je odobrio novu Uredbu o trgovinskim praksama između platformi i poduzeća čiji je cilj uspostaviti pravedno i pouzdano okruženje temeljeno na inovacijama za poduzeća i trgovce koji se koriste internetskim platformama.

Potpredsjednik EK-a zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip, povjerenica EK-a za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća Elżbieta Bieńkowska i povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel pozdravili su ishod glasovanja u zajedničkoj izjavi:

„Iznimno smo zadovoljni velikom potporom zastupnika Europskog parlamenta novim pravilima za trgovinske prakse internetskih platformi. Riječ je o prvoj uredbi u svijetu koja se bavi problematikom poslovnih odnosa u okviru ekonomije internetskih platformi i važnoj prekretnici za jedinstveno digitalno tržište, koja postavlja temelje za budući razvoj. Njome će se ne samo poboljšati povjerenje, predvidljivost i pravna sigurnost, već ponuditi nove i dostupne mogućnosti pravne zaštite i rješavanja sporova između poduzeća i platformi.

Uredba je osmišljena imajući u vidu milijune malih i srednjih poduzeća, koja se više neće suočavati s neobjašnjenim ukidanjima računa, netransparentnim rangiranjem u rezultatima pretraživanja, skupim postupcima rješavanja sporova i mnogim drugim nepoštenim praksama. Bit će vrlo korisna i potrošačima jer će se poduzeća poticati da postanu aktivna na internetskim platformama, čime će se pak povećati izbor robe i usluga, poboljšati njihova kvaliteta i sniziti cijene.

Zahvalni smo svim uključenim stranama, institucijama EU-a i državama članicama na svemu što su učinili kako bismo u vrlo kratkom roku postigli dobar kompromis. To je još jedan korak naprijed uoči predstojećih europskih izbora.”

Sljedeći koraci

Akt koji je danas donio Europski parlament još mora službeno odobriti Vijeće Europske unije. Nakon odobrenja uredba će stupiti na snagu dvanaest mjeseci od objave u Službenom listu EU-a.

Promatračnica internetskih platformi, koju je EU osnovao radi praćenja razvoja tržišta i učinkovite provedbe pravila, već radi i savjetovat će Komisiju o potrebi za poduzimanjem daljnjih mjera.

Kontekst

Internetske platforme omogućuju brz i učinkovit pristup međunarodnim potrošačkim tržištima, zbog čega su ih počeli upotrebljavati milijuni uspješnih poduzeća. Međutim važno je rješavati s njima povezane strukturne probleme i spriječiti nepoštene trgovinske prakse.

U Komisijinoj Komunikaciji o internetskim platformama iz svibnja 2016. utvrđena su određena područja na kojima je potrebno pojačano raditi kako bi se u EU-u stvorilo pouzdano i zakonito okruženje temeljeno na inovacijama. Slijedom toga Komisija je u travnju 2018. iznijela prijedlog uredbe EU-a o pravednosti i transparentnosti u trgovanju na internetskim platformama te osnovala Promatračnicu ekonomije internetskih platformi. U svojem govoru o stanju Unije 2017. predsjednik Juncker obvezao se zaštititi pravedno, predvidljivo, održivo i pouzdano poslovno okruženje u internetskom gospodarstvu, što se ostvaruje ovom inicijativom.Inicijativa pridonosi i uspostavi jedinstvenog digitalnog tržišta (detaljno opisanog na blogu potpredsjednika Andrusa Ansipa).

Nova pravila temelje se na procjeni učinka koja obuhvaća dokaze i mišljenja dionika prikupljene tijekom dvogodišnjeg postupka utvrđivanja činjenica.

Dodatne informacije

Priopćenje za tisak: pregovarači EU-a postigli su dogovor o utvrđivanju novih europskih pravila za poboljšanje pravednosti trgovinskih praksi internetskih platformi

Obavijest – Pitanja i odgovori

Informativni članak: Internetske platforme – nova pravila za poboljšanje transparentnosti i pravednosti

STATEMENT/19/2160

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar