Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Declarație comună a vicepreședintelui Ansip și a comisarului Gabriel cu privire la votul Parlamentului European referitor la începerea negocierilor privind normele moderne în materie de drepturi de autor

Strasbourg, 12 septembrie 2018

Parlamentul European a adoptat astăzi poziția sa de negociere în privința Directivei privind drepturile de autor, propusă de Comisia Europeană în septembrie 2016. Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip și comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, au salutat rezultatul într-o declarație comună:

Salutăm votul de astăzi din cadrul Parlamentului European. Acesta este un semnal pozitiv și puternic și un pas esențial înspre atingerea obiectivului nostru comun de modernizare a normelor privind drepturile de autor în Uniunea Europeană.

Pot să înceapă acum discuțiile dintre colegiuitori privind propunerea legislativă care este un element-cheie al strategiei privind piața unică digitală și una dintre prioritățile Comisiei Europene.

Obiectivul nostru pentru această reformă este de a aduce beneficii concrete pentru cetățenii UE, cercetători, cadre didactice, scriitori, artiști, presă și pentru instituțiile patrimoniului cultural și de a permite exprimarea potențialului pentru o mai mare creativitate și pentru mai mult conținut, prin clarificarea normelor și adaptarea acestora la mediul digital. În același timp, avem în vedere garantarea libertății de exprimare și asigurarea faptului că platformele online – inclusiv cele 7 000 de platforme online europene – pot dezvolta oferte și modele de afaceri noi și inovatoare.

Comisia este pregătită să înceapă să lucreze cu Parlamentul European și cu Consiliul UE, astfel încât directiva să poată fi adoptată cât mai curând posibil, ideal, până la sfârșitul anului 2018. Suntem angajați pe deplin să colaborăm cu colegiuitorii pentru a ajunge la un rezultat pozitiv și echilibrat care să permită o autentică modernizare a legislației privind drepturile de autor de care Europa are nevoie.”

Context

Reforma în domeniul drepturilor de autor a fost prezentată de Comisie la 14 septembrie 2016 ca parte a Strategiei privind piața unică digitală. Consiliul Uniunii Europene a convenit asupra poziției sale referitoare la adaptarea normelor UE privind drepturile de autor la mediul digital în mai 2018. După votul pozitiv de astăzi din Parlamentul European, vor începe în curând discuțiile dintre colegiuitori în cadrul trilogurilor. Noile norme pot să intre în vigoare după ce se încheie acordul și se adoptă în mod oficial directiva.

Reforma drepturilor de autor se concentrează pe trei obiective principale:

  1. Sporirea accesului transfrontalier al cetățenilor la conținuturile online protejate prin drepturi de autor.
  2. Mai multe oportunități de utilizare a materialelor protejate prin drepturi de autor în scopuri legate de educație, cercetare, patrimoniul cultural și dizabilitate (prin intermediul așa-numitelor „excepții”).
  3. Reguli ale jocului mai clare pentru o piață a drepturilor de autor funcțională, care să stimuleze crearea unui conținut de înaltă calitate.

Prin propunerea de directivă privind drepturile de autor pe piața unică digitală, Comisia dorește:

  • să actualizeze și să armonizeze unele excepții importante de la normele privind drepturile de autor în domeniul cercetării, al educației și al conservării patrimoniului cultural;
  • să încurajeze jurnalismul de calitate;
  • să se asigure că cei care creează și investesc în producția de conținut au un cuvânt de spus cu privire la posibilitatea ca respectivul conținut să fie pus la dispoziție de către platformele online și la modul în care se face acest lucru, și că sunt remunerați pentru conținutul care le aparține;
  • să sporească transparența și echilibrul în relațiile contractuale dintre creatori (autorii și artiștii interpreți) și producătorii și editorii lor.

Informații suplimentare

Fișă informativă privind drepturile de autor

Propunere de modernizare a normelor UE privind drepturile de autor

Regulamentul de procedură al Parlamentului European, articolul 59 alineatul (4)

STATEMENT/18/5761

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar