Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Andrus Ansip alelnök és Marija Gabriel biztos közös nyilatkozata arról, hogy az Európai Parlament megszavazta a korszerű szerzői jogi szabályokról szóló tárgyalások megkezdését

Strasbourg, 2018. szeptember 12.

Az Európai Parlament ma elfogadta az Európai Bizottság által 2016 szeptemberében előterjesztett szerzői jogi irányelvre vonatkozó tárgyalási álláspontját. Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök és Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos közös nyilatkozatban üdvözölte az eredményt:

Üdvözöljük az Európai Parlamentben a mai napon lezajlott szavazást. Ez egyrészt egy erőteljes, pozitív jelzés, másrészt alapvető lépés az Európai Unió szerzői jogi szabályainak korszerűsítésére irányuló közös célunk elérésének irányába.

Most már megindulhatnak a társjogalkotók közötti tárgyalások egy olyan jogalkotási javaslatról, amely a digitális egységes piaci stratégia kulcsfontosságú eleme és az Európai Bizottság egyik prioritása.

Ezzel a reformmal az a célunk, hogy kézzelfogható előnyöket biztosítsunk az uniós polgárok, a kutatók, a pedagógusok, az írók, a művészek, a sajtó és a kulturális örökségvédelmi intézmények számára, valamint hogy a szabályokat egyértelműbbé téve és a digitális világhoz igazítva még nagyobb kreativitásnak és még több tartalomnak adjunk teret. Ugyanakkor célunk a szólásszabadság megőrzése és annak biztosítása, hogy az online platformok – köztük 7000 európai online platform – új, innovatív ajánlatokat és üzleti modelleket fejleszthessenek ki.

A Bizottság készen áll arra, hogy megkezdje az együttműködést az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal annak érdekében, hogy az irányelv a lehető leghamarabb, ideális esetben 2018 végéig jóváhagyásra kerüljön. Maradéktalanul elkötelezettek vagyunk a társjogalkotókkal való együttműködés mellett annak érdekében, hogy olyan kiegyensúlyozott, pozitív eredményt érjünk el, amely lehetővé teszi a szerzői jogi szabályok – Európa számára oly szükséges – valódi korszerűsítését.

Háttér-információk

A szerzői jog reformját a Bizottság 2016. szeptember 14-én terjesztette elő a digitális egységes piaci stratégia részeként. Az Európai Unió Tanácsa 2018 májusában elfogadta álláspontját az uniós szerzői jogi szabályoknak a digitális környezethez való hozzáigazításáról. Miután az Európai Parlament a mai napon megszavazta a javaslatot, hamarosan megkezdődik a társjogalkotók közötti háromoldalú egyeztetés. Az új szabályok a megállapodást követően, az irányelv hivatalos elfogadása után léphetnek hatályba.

A szerzői jog reformja három fő célkitűzésre összpontosít:

  1. Több, szerzői jog által védett tartalomhoz való, határokon átnyúló elérés biztosítása a polgárok számára.
  2. A szerzői jogi oltalom alatt álló anyagok oktatáshoz, kutatáshoz, kulturális örökséghez és fogyatékossághoz kapcsolódó felhasználására vonatkozó lehetőségek szélesebb körének biztosítása (úgynevezett „kivételek” révén).
  3. Világosabb szabályok egy jól működő szerzői jogi piac érdekében, amely ösztönzi a jó minőségű tartalmak létrehozását.

A digitális egységes piacon érvényesülő szerzői jogról szóló irányelvjavaslattal a Bizottság a következőket kívánja elérni:

  • naprakésszé tenni és harmonizálni néhány fontos kivételt a szerzői jogi szabályok alól a kutatás, az oktatás és a kulturális örökség megőrzése területén,
  • előmozdítani a színvonalas újságírást,
  • biztosítani, hogy azoknak, akik részt vesznek a tartalmak előállításában, illetve abba befektetnek, legyen beleszólásuk abba, hogy az online platformok rendelkezésre bocsáthatják-e a tartalmakat, illetve milyen feltételekkel tehetik azt, továbbá hogy megfizessék őket a tartalmaikért,
  • növelni az alkotók (szerzők és előadóművészek), valamint producereik és kiadóik közötti szerződéses jogviszonyok átláthatóságát és kiegyensúlyozottságát.

További információk

Tájékoztató a szerzői jogról

Javaslat korszerű uniós szerzői jogi szabályokra

Az Európai Parlament eljárási szabályzata, 59. cikk, (4) bekezdés

STATEMENT/18/5761

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar