Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

Izjava visoke predstavnice in podpredsednice Federice Mogherini ter evropskega komisarja za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristosa Stilianidisa ob svetovnem dnevu humanitarnih dejavnosti 2018

Bruselj, 17. avgusta 2018

Evropska unija želi ob 15. obletnici bombnega napada na sedež Združenih narodov v Bagdadu izkazati spoštovanje predanosti humanitarnih delavcev, ki pri zagotavljanju humanitarne pomoči po vsem svetu tvegajo svoja življenja. EU si močno prizadeva za brezpogojno spoštovanje mednarodnega prava, za varnost in zaščito humanitarnih delavcev ter njihov neoviran dostop do tistih, ki potrebujejo pomoč.

Pred svetovnim dnevom humanitarnih dejavnosti 2018 sta visoka predstavnica in podpredsednica Federica Mogherini in evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianidis izjavila:

„Civilno prebivalstvo v konfliktih pogosto plača najvišjo ceno, napadi, vključno z napadi na humanitarne delavce, pa se iz dneva v dan ponavljajo. 

V preteklem letu je v teh napadih od Afganistana do Nigerije ter od Srednjeafriške republike do Jemna življenje izgubilo mnogo civilistov in humanitarnih delavcev. Ta nasilna dejanja grobo kršijo mednarodno humanitarno pravo. Reševanje življenj ne bi smelo terjati drugih življenj.

V zadnjih dveh desetletjih je bilo skoraj 4 400 humanitarnih delavcev žrtev velikih napadov. Več kot tretjina jih je bilo ubitih. Svetovni dan humanitarnih dejavnosti je priložnost za poklon tem predanim človekoljubom in za zavzemanje za njihovo varnost in zaščito.

Vse sprte strani imajo po mednarodnem humanitarnem pravu dolžnost, da zagotavljajo varnost humanitarnih delavcev ter jim omogočajo neoviran in stalen dostop, da lahko pomoč doseže vse, ki so je potrebni.

EU je vodilna v svetu na področju humanitarne pomoči. Spodbujanje načelne humanitarne pomoči in spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava ostaja srž našega mednarodnega delovanja.“

 

Ozadje

Civilisti na konfliktnih območjih so redno ubiti ali ranjeni v načrtnih ali vsesplošnih napadih. Zaradi oboroženih spopadov je bilo rekordno število ljudi prisiljeno zapustiti svoje domove. Po svetu je prisilno razseljenih več kot 68,5 milijona ljudi, od tega jih je polovica otrok do 18. leta starosti.

EU je v letu 2017 namenila več kot 2,43 milijarde evrov za operacije humanitarne pomoči v več kot 80 državah po svetu. Precejšen delež navedene pomoči je bil porabljen za podporo prebivalstvu, prizadetemu v spopadih v Siriji, ter beguncem v sosednjih državah in regijah. EU je prav tako še naprej podpirala tiste, ki so razseljeni zaradi dolgotrajnih konfliktov, od Afganistana do Kolumbije in Afriškega roga, ob tem pa se je odzivala tudi na novonastale krize, kot je prisilna razselitev pripadnikov ljudstva Rohingja.

Zaradi skokovitega povečanja primerov namernih kršitev mednarodnega humanitarnega prava in humanitarnih načel je zaščita glavni izziv v sedanjih humanitarnih razmerah. V letu 2017 je bilo več kot 10 odstotkov proračuna EU za humanitarno pomoč namenjenih dejavnostim na področju humanitarne zaščite. 

EU se je še naprej zavzemala za krepitev zaščite in izpolnjevanje mednarodnega humanitarnega prava prek dialoga, izjav in pobud ter prek financiranja usposabljanja na področju mednarodnega humanitarnega prava za osebje in partnerje, poleg tega pa tudi širjenja in ozaveščanja širše javnosti glede mednarodnega humanitarnega prava. 

Ob podpori EU je na primer Mednarodni odbor Rdečega križa razvil kampanjo „Health-Care in Danger“ (Zdravstveno varstvo v nevarnosti), ki je namenjena ozaveščanju razširjenih in uničujočih posledic nasilnih dejanj, kot so oviranje zagotavljanja zdravstvenega varstva, poškodbe in uničenje objektov ali vozil ter poškodbe in smrt zdravstvenih delavcev in pacientov. 

STATEMENT/18/5004

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar