Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Declarația Înaltului Reprezentant/Vicepreședintelui Federica Mogherini și a comisarului pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare 2018

Bruxelles, 17 august 2018

Cu ocazia celei de-a 15-a comemorări a bombardamentului asupra sediului ONU din Bagdad, Uniunea Europeană aduce omagiu angajamentului lucrătorilor umanitari care își riscă viața pentru a oferi ajutor umanitar în întreaga lume. Respectarea fără echivoc a dreptului internațional, siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari și accesul lor nerestricționat la persoanele care au nevoie de ajutor reprezintă o preocupare majoră pentru Uniunea Europeană.

În întâmpinarea Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare 2018, Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Federica Mogherini și comisarul UE pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, au făcut următoarea declarație:

„Civilii plătesc adesea cel mai mare preț în cadrul conflictelor și au loc necontenit atacuri, inclusiv asupra lucrătorilor umanitari. 

În cursul ultimului an, din Afganistan până în Nigeria și din Republica Centrafricană până în Yemen, aceste atacuri s-au soldat cu pierderi de vieți în rândul civililor și al lucrătorilor umanitari. Aceste acte de violență reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar. Salvarea de vieți omenești nu ar trebui să coste vieți omenești.

În ultimii douăzeci de ani, aproape 4 400 de lucrători umanitari au fost victime ale unor atacuri de anvergură. Peste o treime dintre aceștia au fost uciși. Ziua Mondială a Asistenței Umanitare reprezintă o ocazie de a aduce omagiu acestor lucrători dedicați din domeniul umanitar și de a promova siguranța și securitatea acestora.

Toate părțile implicate în conflicte au obligația, în temeiul dreptului internațional umanitar, de a garanta siguranța lucrătorilor umanitari și de a facilita accesul umanitar neîngrădit și susținut, astfel încât asistența să poată ajunge la toate persoanele care au nevoie de ajutor.

UE este lider mondial în domeniul asistenței umanitare. Promovarea unui ajutor umanitar bazat pe principii și a respectării dreptului umanitar internațional rămâne elementul central al angajamentului nostru internațional.”

 

Context

Civilii din zonele de conflict sunt frecvent uciși sau răniți în atacuri cu ținte mai mult sau mai puțin precise. Conflictul a obligat un număr record de persoane să își părăsească locuințele: peste 68,5 milioane de persoane au fost strămutate forțat în întreaga lume, jumătate dintre acestea fiind copii cu vârsta sub 18 ani.

În 2017, UE a mobilizat peste 2,43 miliarde EUR pentru operațiuni de ajutor umanitar în peste 80 de țări din întreaga lume. O parte semnificativă a acestui ajutor a fost dedicată sprijinirii populațiilor afectate de conflict din interiorul Siriei și a refugiaților din țările și regiunile învecinate. De asemenea, UE a continuat să sprijine persoanele strămutate ca urmare a unor conflicte de lungă durată, din Afganistan până în Columbia și în Cornul Africii, răspunzând în același timp la crize emergente, cum ar fi strămutarea populației rohingya.

Creșterea abruptă a numărului de încălcări deliberate ale dreptului internațional umanitar (DIU) și a principiilor umanitare a făcut ca protecția să devină o provocare principală în contextele umanitare actuale. În 2017, peste 10 % din bugetul UE dedicat ajutorului umanitar a fost alocat activităților de protecție umanitară. 

UE a continuat să promoveze consolidarea protecției și respectarea DIU, inclusiv prin intermediul dialogului, al declarațiilor și al inițiativelor, precum și prin finanțarea formării în materie de DIU dedicate personalului și partenerilor, precum și, în rândul publicului larg, prin diseminarea DIU și prin activități de sensibilizare. 

De exemplu, cu sprijinul UE, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a organizat campania „Health-Care in Danger” (Asistența medicală în pericol), care sensibilizează publicul cu privire la impactul grav și pe scară largă al actelor de violență care împiedică furnizarea de asistență medicală, deteriorează sau distrug instalații sau vehicule și rănesc sau ucid lucrători din domeniul medical și pacienți. 

STATEMENT/18/5004

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar