Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Izjava

Zajednička izjava SAD-a i EU-a nakon posjeta predsjednika Junckera Bijeloj kući

Washington, 25. srpnja 2018.

Danas smo se sastali u Washingtonu kako bismo otvorili novo poglavlje u odnosima između Sjedinjenih Država i Europske unije – fazu bliskog prijateljstva, snažnih trgovinskih odnosa u kojima ćemo svi biti na dobitku, kvalitetnije suradnje u području globalne sigurnosti, blagostanja i zajedničke borbe protiv terorizma.

Sjedinjene Države i Europska unija zajedno imaju više od 830 milijuna stanovnika te na njih otpada više od 50 posto globalnog BDP-a. Zajedničkim snagama možemo naš planet učiniti boljim, sigurnijim i bogatijim mjestom za život.

Već danas vrijednost trgovinske razmjene između Sjedinjenih Država i Europske unije iznosi 1 bilijun američkih dolara, što je najveća vrijednost jednog bilateralnog trgovinskog odnosa u svijetu. Želimo dodatno ojačati taj trgovinski odnos na korist svih američkih i europskih građana.

Stoga smo se danas dogovorili da ćemo, prvo, zajednički raditi na postizanju nultih carinskih stopa, nultih necarinskih prepreka i nultih subvencija na neautomobilsku industrijsku robu. Osim toga radit ćemo na smanjivanju prepreka i povećanju trgovine uslugama, kemikalijama, farmaceutskim i medicinskim proizvodima te sojom.

Time će se otvoriti tržišta za poljoprivrednike i radnike i povećati ulaganja, što će omogućiti povećanje blagostanja i u Sjedinjenim Državama i u Europskoj uniji. Trgovina će postati poštenija uz više reciprociteta.

Drugo, danas smo dogovorili da ćemo ojačati stratešku suradnju u području energetike. Europska unija želi uvoziti više ukapljenog prirodnog plina (UPP) iz Sjedinjenih Država i diversificirati svoju opskrbu energijom.

Treće, danas smo dogovorili da ćemo pokrenuti bliski dijalog o normama s ciljem olakšavanja trgovine, smanjenja birokratskih prepreka i rezanja troškova.

Četvrto, danas smo dogovorili da ćemo udruženim snagama bolje štititi američka i europska poduzeća od nepoštenih globalnih trgovinskih praksi. Blisko ćemo surađivati s partnerima istomišljenicima kako bismo reformirali WTO i riješili problem nepoštenih trgovinskih praksi, uključujući krađu intelektualnog vlasništva, prisilni prijenos tehnologije, industrijske subvencije, narušavanja tržišta koja uzrokuju poduzeća u državnom vlasništvu i višak kapaciteta.

Odlučili smo odmah osnovati izvršnu radnu skupinu koja će se sastojati od naših najbližih savjetnika i koja će nastaviti raditi na ostvarivanju tih ciljeva. Osim toga, ona će utvrditi kratkoročne mjere za olakšavanje komercijalne razmjene i ocjenu postojećih tarifnih mjera. Za vrijeme trajanja tog procesa nećemo postupati protivno duhu ovog sporazuma osim ako jedna od strana odluči prekinuti pregovore.

Želimo riješiti i pitanje carina na čelik i aluminij te carinskih protumjera.

STATEMENT/18/4687


Side Bar