Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δήλωση

Κοινή δήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2018

Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2018

Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωσή μας είναι πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φύλου και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί: η Ευρώπη είναι ένας από τους τόπους που προσφέρουν στις γυναίκες τον μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας και ισότητας παγκοσμίως.

Το έργο μας όμως δεν έχει ολοκληρωθεί — έχουμε ακόμα πολύ δρόμο έως την επίτευξη της πλήρους ισότητας. Οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιστατικά παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας. Οι γυναίκες επίσης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ συχνά εμπόδια με τη μορφή της «γυάλινης οροφής», καθώς λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές και έχουν λιγότερες ευκαιρίες ανέλιξης στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό στίβο.

Επιθυμούμε την επίτευξη ισότητας για τα κορίτσια και για τις γυναίκες σε όλες τις πτυχές της ζωής: πρόσβαση στην εκπαίδευση, ίση αμοιβή για ίση εργασία, πρόσβαση σε ηγετικές θέσεις στον εταιρικό κλάδο και στην πολιτική, καθώς και προστασία από τη βία.

Η προώθηση της ανάληψης ηγετικών θέσεων από τις γυναίκες και της οικονομικής τους ενδυνάμωσης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει νέα νομοθεσία για τη βελτίωση του συνδυασμού επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς και τα άτομα που παρέχουν φροντίδα σε άλλα άτομα, καθώς και ένα σχέδιο δράσης για τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων· και φροντίζουμε επίσης να δίνουμε το παράδειγμα: τον Φεβρουάριο του 2018 ο αριθμός των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήλθε σε 36 %, από το 11 % στο οποίο ανερχόταν όταν αναλάβαμε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2014. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει δεσμευτεί να ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 40 % έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή έως το τέλος της θητείας μας.

Είμαστε επίσης συνεπείς σε όλες τις πτυχές όλων των πολιτικών μας, τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στο πλαίσιο της εξωτερικής της δράσης, με την προώθηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών. Η πολιτική μας συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του θεματολογίου για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια. Οι εφετινές ευρωπαϊκές ημέρες ανάπτυξης θα επικεντρωθούν στον ζωτικό ρόλο των γυναικών και των κοριτσιών στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ισότιμη συμμετοχή και τον ηγετικό ρόλο τους σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, φέτος η ΕΕ έχει την ηγεσία της πρωτοβουλίας «Έκκληση για δράση για την προστασία κατά της βίας λόγω φύλου», στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 60 χώρες και οργανισμοί, που καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν την αντιμετώπιση της βίας στις ανθρωπιστικές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδράμει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται υπό μετακίνηση ή εκτοπίζονται και που είναι θύματα βίας, όπως μέσω της πρωτοβουλίας «Spotlight», καθώς και τις γυναίκες και τα κορίτσια που αποκλείονται από την εκπαίδευση, την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού, την αγορά εργασίας και γενικότερα τον πολιτικό βίο. Πάνω από 15 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας δημοτικού σχολείου σε όλον τον κόσμο δεν πηγαίνουν στο σχολείο, κι έτσι η ΕΕ βοηθά την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή έως τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα ισονομίας και δικαιοσύνης στην Ευρώπη — είναι επίσης αναγκαία για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, ασφάλειας, προόδου, οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.

Η επένδυση στο δυναμικό των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί επένδυση στο σύνολο της κοινωνίας μας και αποτελεί ευθύνη των ανδρών και των αγοριών όσο και των γυναικών και των κοριτσιών.

 

Οι υπογράφοντες:

Ο πρώτος αντιπρόεδρος, κ. Φρανς Τίμερμανς

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας / Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φεντερίκα Μογκερίνι

Ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, κ. Jyrki Katainen*

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, κ. Γκίντερ Έτινγκερ

O επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, κ. Γιοχάνες Χαν

Ο επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Νέβεν Μίμιτσα

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, κα Μαριάν Τίσεν

Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, κ. Πιέρ Μοσκοβισί

Ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης

Η αρμόδια επίτροπος για τις μεταφορές, Violeta Bulc*

Η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Βιέρα Γιούροβα

Ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς

Η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Κορίνα Κρέτσου

Ο επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, κ. Κάρλος Μοέδας

Η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κα Μαρίγια Γκάμπριελ

Περισσότερες πληροφορίες

Συχνές ερωτήσεις

Δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων σχετικά με την έκθεση για τις γυναίκες στον κλάδο της τεχνολογίας

Στις 8 Μαρτίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις δώδεκα φιναλίστ του ενωσιακού βραβείου γυναικείας καινοτομίας, το μεγαλύτερο στο είδος του βραβείο παγκοσμίως. Από το 2011 βραβεύονται με αυτό γυναίκες που συνδύασαν την επιστημονική αριστεία με την επιχειρηματική επιτυχία.

Στις 5 και 6 Ιουνίου η Επιτροπή θα διοργανώσει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης (#shEDDs), οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στις γυναίκες και τα κορίτσια που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το ετήσιο συνέδριο θεμελιωδών δικαιωμάτων για τα δικαιώματα των γυναικών σε ταραγμένους καιρούς επικεντρώθηκε στη βία και την παρενόχληση κατά των γυναικών, καθώς και στην οικονομική και πολιτική ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και στον συνδυασμό επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.

Η δρομολόγηση της πρωτοβουλίας «Spotlight» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη εστιάζεται στην αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δείκτης ισότητας των φύλων 2017

Βίντεο ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών

 

 * [updated on 06/03 at 16:01]

 

 

STATEMENT/18/1601

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar