Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Állítsuk meg a nők elleni erőszakot! Az Európai Bizottság nyilatkozata a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

Brüsszel, 2017. november 24.

„A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmával még egyszer hangsúlyozzuk, hogy az erőszaknak most véget kell vetni.

A nők és lányok még mindig nap mint nap esnek erőszak áldozatául, az Európai Unión belül és kívül egyaránt. Az emberi jogok e megsértése mindent átható jellegű, és a legváltozatosabb formákban jelentkezik: szociális háttértől függetlenül fordul elő, akár otthon, akár a munkahelyen, az iskolában, az utcán, sportolás közben vagy online. Korlátozza, hogy a nők és lányok a társdalom valamennyi színterén – a politikai, a kulturális, a társadalmi és a gazdasági életben – teljeskörűen részt vegyenek.

Európában háromból egy nőt már ért fizikai és/vagy nemi erőszak. Az EU-n belül az emberkereskedelem áldozatainak 80%-a nő. A fejlődő országokban minden harmadik lányt 18 éves kora előtt adnak férjhez.

Ugyanakkor már látszanak a változás első jelei. Az elmúlt 30 évben Afrikában 50%-kal csökkentek a női nemi szervek megcsonkításának esetei. Dél-Ázsiában felére esett vissza a 15 éves koruk előtt férjhez adott lányok aránya. A közelmúltbeli globális #metoo mozgalom pedig segített felhívni a figyelmet a társadalmunkban elkövetett szexuális támadás és zaklatás elterjedésének mértékére, és arra ösztönözte az áldozatokat, hogy szólaljanak fel, valamint érvényesítsék és védjék meg jogaikat.

Ahhoz, hogy e nemi alapú erőszakot egyszer s mindenkorra megszüntessük, javítanunk kell az oktatást és a jogalkotást, valamint meg kell változtatnunk a társadalmi normákat. A 2017-es évet a nők és lányok ellen elkövetett erőszak valamennyi – akár a közéletben, akár a privát szférában jelentkező – formájának felszámolására irányuló európai fellépésnek szenteltük. Többek között ügyvédeket, orvosokat, tanárokat és rendőröket képezünk ki az áldozatok támogatására és a nemi alapú erőszak megelőzésére, az NGO-knak nyújtott uniós pénzügyi támogatásnak köszönhetően.

Határainkon túl, az Egyesült Nemzetekkel együttműködésben elindítottuk a Reflektorfény kezdeményezést, eddig példa nélküli, 500 millió euró összegű induló beruházással. A kezdeményezés globális szinten kezeli a nők és lányok ellen elkövetett erőszak kiváltó okait, segít az áldozatoknak, valamint megerősíti a helyzetüket, ezáltal hozzájárulva a biztonságosabb, ellenállóbb, gazdagabb és szabadabb társadalmakhoz.

A nők és lányok ellen elkövetett erőszak megszüntetése a globális béke és biztonság megteremtésének első lépése, és a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend középpontjában áll. Előfeltétele az emberi jogok, a nemek közötti egyenlőség, a demokrácia és a gazdasági növekedés előmozdításának, védelmezésének és kiteljesítésének.

Az Európai Unió továbbra is a rendelkezésére álló összes eszközzel fáradhatatlanul azon fog munkálkodni, hogy megszüntesse a nők és lányok ellen elkövetett erőszakot, és hogy az már a múlté legyen.”

Háttér-információk

A nők és lányok ellen elkövetett erőszak az emberi jogok megsértésének egyik legelterjedtebb és legrombolóbb formája a világon. A becslések szerint a nők 35%-a tapasztal erőszakot élete során. Egyes országokban ez az arány a 70%-ot is eléri. Ez a súlyos probléma hátráltatja a nemek közötti egyenlőséget, a nők és a lányok társadalmi szerepvállalásának növelését és az általános fenntartható fejlődést, valamint akadályozza a fenntartható fejlesztési célok elérését. Ezért leküzdéséhez a világ valamennyi országának átfogó és töretlen szerepvállalására van szükség.

A Bizottság javasolta, hogy az Európai Unió csatlakozzon az Európa Tanács Isztambuli Egyezményéhez, amelynek megerősítése immár folyamatban van. A Bizottság felkéri mindazon uniós tagállamokat, amelyek még nem erősítették meg az Egyezményt, hogy kövessék a többiek példáját.

Tavaly a Bizottság elindította a NON.NO.NEIN – „Mondj nemet! Állítsuk meg a nők elleni erőszakot!” elnevezésű kampányt azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a kérdésre, és konkrét projekteket finanszírozzon az elkövetett erőszak kockázatának csökkentése és az érintett nők támogatása érdekében. Az Európai Bizottság 15 millió euró összegű finanszírozást biztosított a tagállamok, helyi önkormányzatok, releváns szakmai és civil társadalmi szervezetek számára Európa-szerte, hogy fokozza a nők ellen elkövetett erőszakkal szembeni fellépéseiket és kampányaikat.

2017 júniusában az Európai Bizottság átvette a „veszélyhelyzetekben elkövetett nemi alapú erőszakkal szembeni védelem biztosítására irányuló cselekvési felhívás” vezetését. Humanitárius válsághelyzetekben gyakran széles körben terjed a nemi alapú erőszak. Elkötelezettek vagyunk az áldozatok támogatása és az ilyen erőszak felszámolása iránt. A cselekvési felhívás több mint 60 humanitárius szervezetet mozgósít egyetlen küldetéssel: azzal, hogy a nemi alapú erőszakot életveszélyesnek ismerjék el, és a válság lehető legkorábbi szakaszában foglalkozzanak vele. A veszélyben lévő nőknek és lányoknak azonnali odafigyelésünkre van szükségük. Eltökéltek vagyunk aziránt, hogy vezető szerepünket kihasználva felhívjuk a figyelmet a problémára, és erőfeszítéseinket konkrét helyi fellépésbe ültessük át.

A szeptemberi 72. ENSZ-közgyűlés alkalmával az Egyesült Nemzetekkel közösen útjára indított Reflektorfény kezdeményezés a nők és lányok ellen elkövetett erőszak valamennyi formájára kiterjed. Középpontjában a családon belüli és a kapcsolati erőszak, a szexuális és nemi alapú erőszak és ártalmas gyakorlatok, a nők ellen elkövetett gyilkosságok, az emberkereskedelem, valamint a szexuális és gazdasági kizsákmányolás állnak. A 2017-től 2023-ig tartó kezdeményezés 500 millió euró induló beruházással rendelkezik, és fő támogatója az EU (ld. a videót).

További információk

MEMO/17/4849

Tájékoztató: Egy év koncentrált fellépés a nők ellen elkövetett erőszak leküzdésére

STATEMENT/17/4848

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar