Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Izjava

Obramba: Evropska komisija pozdravlja korake v smeri stalnega strukturnega sodelovanja

Bruselj, 13. novembra 2017

Komisija toplo pozdravlja odločitev Avstrije, Belgije, Bolgarije, Cipra, Češke, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Španije in Švedske, da z današnjim podpisom skupnega uradnega obvestila in predajo visoki predstavnici Federici Mogherini začnejo stalno strukturno sodelovanje na področju obrambe.

Predsednik Juncker je že od svoje volilne kampanje pozival k močnejši Evropi na področju varnosti in obrambe. Tako je aprila 2014 dejal: „Menim, da moramo resneje vzeti določbe obstoječe pogodbe, ki omogočajo tistim evropskim državam, ki si tega želijo, da postopno vzpostavijo skupno evropsko obrambo. Vem, da ta ni za vse. Vendar bi bilo treba države, ki si želijo storiti prve korake, k temu spodbuditi. Združevanje evropskih obrambnih zmogljivosti je tudi gospodarsko zelo smiselno.“ Isti cilj je bil določen v Junckerjevem tritočkovnem načrtu za zunanjo politiko, ki je bil vključen v politične usmeritve, tj. politično pogodbo Junckerjeve Komisije z Evropskim parlamentom in Evropskim svetom.

Stalno strukturno sodelovanje je na Pogodbi temelječ okvir in proces za poglobitev obrambnega sodelovanja med državami članicami EU, ki so zmožne in pripravljene na tako sodelovanje. Državam članicam bo omogočilo skupen razvoj obrambnih zmogljivosti, naložbe v skupne projekte ter okrepitev operativne pripravljenosti in prispevka svojih oboroženih sil. Po današnjem uradnem obvestilu bi moral Svet do konca leta sprejeti uradni sklep o oblikovanju stalnega strukturnega sodelovanja ter vzporedno opredeliti prve projekte.

Evropski obrambni sklad, ki ga je Komisija vzpostavila junija 2017, bo spodbudil skupne projekte na področju obrambnih raziskav, razvoja prototipov ter skupnega nakupa zmogljivosti.Današnje skupno uradno obvestilo je pomemben korak k oblikovanju celovite evropske obrambne unije do leta 2025, kot je predsednik Juncker poudaril 13. septembra 2017 v svojem govoru o stanju v Uniji.

Za več informacij o stalnem strukturnem sodelovanju glej informativni pregled. Strateško obvestilo – V bran Evropi, Evropsko središče za politično strategijo. Slovesnost ob podpisu stalnega strukturnega sodelovanja si lahko ogledate na EbS (Europe by Satellite).

STATEMENT/17/4608

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar