Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Nyilatkozat

Védelem: Az Európai Bizottság üdvözli az állandó strukturált együttműködés irányába tett lépéseket

Brüsszel, 2017. november 13.

A Bizottság határozottan üdvözli Ausztria, Belgium, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Spanyolország és Svédország által az állandó strukturált védelmi együttműködés (PESCO) elindításának irányába tett lépést, amelynek keretében ezek a tagállamok a mai napon együttes értesítést írtak alá és nyújtottak be Federica Mogherini főképviselőnek.

Juncker elnök, aki a választási kampánya óta a biztonság és a védelem terén erősebb Európát sürget, 2014. áprilisában így fogalmazott: „Meggyőződésem, hogy komolyabban kell vennünk a jelenlegi Szerződés azon rendelkezéseit, amelyek lehetővé teszik, hogy azok az európai országok, amelyek ezt szeretnék, fokozatosan közös európai védelmi politikát alakítsanak ki. Tudom, hogy ez nem felel meg mindenki számára. Ösztönöznünk kell viszont azokat az országokat, amelyek ezen az úton szeretnének haladni. Gazdaságilag mindenképpen van értelme a védelmi kapacitások összevonásának.” Ugyanez a törekvés szerepel Juncker elnök három pontból álló külpolitikai tervében, amelyet a Juncker-Bizottságnak az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal kötött politikai szerződésébe – a politikai iránymutatásokba – is belefoglaltak.

A PESCO az arra képes és hajlandó uniós tagállamok közötti védelmi együttműködés elmélyítésének a Szerződésen alapuló kerete és folyamata. Lehetővé fogja tenni, hogy közösen fejlesszék a védelmi képességeiket, közös projektekbe ruházzanak be, vagy javítsák a fegyveres erőik műveleti készenlétét és hozzájárulását. A mai értesítést követően a Tanácsnak az év végéig hivatalos határozatot kell elfogadnia a PESCO létrehozásáról, ezzel párhuzamosan pedig meg kell határozni az első projekteket.

A Bizottság által 2017. júniusában indított Európai Védelmi Alap fellendíti az együttműködésen alapuló projekteket a védelmi kutatás, a prototípus-fejlesztés és a védelmi felszerelések közös beszerzésének területén. Az együttes értesítés fontos lépés egy teljes körű európai védelmi unió 2025-ig történő létrehozása felé, amint azt Juncker elnök az Unió helyzetéről szóló, 2017. szeptember 13-i beszédében hangsúlyozta.

A PESCO-val kapcsolatos további információkért lásd az itt található tájékoztatót. A stratégiai feljegyzést lásd itt: Európai Politikai Stratégiai Központ: Európa védelmében A PESCO-ról szóló dokumentum ünnepélyes aláírását megtekintheti ezen a linken: EbS

STATEMENT/17/4608

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar