Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Declarația Înaltului Reprezentant/Vicepreședintelui, Federica Mogherini, și a comisarului european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare 2017

Bruxelles, 18 august 2017

Uniunea Europeană (UE) este angajată să garanteze siguranța lucrătorilor umanitari. În fiecare an, UE marchează Ziua Mondială a Asistenței Umanitare făcându-și auzită vocea în campania mondială care aduce un omagiu lucrătorilor umanitari ce își pun zilnic viața în pericol pentru a salva alte vieți. Ziua Mondială a Asistenței Umanitare marchează comemorarea unui trist eveniment: bombardamentul din 2003 asupra sediului ONU din Bagdad, Irak, când 22 de lucrători umanitari și-au pierdut viața.

Înaltul Reprezentant/Vicepreședinte, Federica Mogherini, și comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, au declarat:

„Trăim într-o lume din ce în ce mai marcată de nenumărate atacuri și violențe împotriva unor oameni nevinovați, de pe tot mapamondul. Acest lucru nu ar trebui în niciun caz să devină noua stare de fapt, la care nu răspundem.

Lucrătorii umanitari care își riscă viața pentru a salva viețile altora sunt deseori ținta acestor violențe. Am văzut acest lucru săptămâna trecută în Republica Centrafricană sau în Siria, de nenumărate ori.

Înainte de Ziua Mondială a Asistenței Umanitare, îi omagiem și îi prețuim pe toți cei care își riscă viața ori de câte ori acordă asistență victimelor războaielor și ale dezastrelor naturale din întreaga lume. Apreciem curajul tuturor bărbaților și femeilor care continuă să lucreze cu altruism în beneficiul altora.

În conflictele de lungă durată, unde regulile războiului sunt ignorate și nesocotite, nu este niciodată ușor, însă este întotdeauna indispensabil să se acorde ajutor. Lucrătorii umanitari ar trebui să poată acționa în mod liber, pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie de sprijin.

Din păcate, în ultimii douăzeci de ani, peste 4 000 de lucrători umanitari au fost victime ale unor atacuri de anvergură. Peste o treime dintre aceștia au fost uciși. Aceste atacuri fără sens reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar.

Nu vom permite ca aceste atacuri să ne împiedice să ne punem în practică angajamentul de a continua ajutarea persoanelor aflate în dificultate.

UE este lider mondial în domeniul asistenței umanitare și se angajează să promoveze înțelegerea și respectarea dreptului umanitar internațional și a principiilor umanitare la nivel global.”

Context

În 2016, UE a mobilizat 2,1 miliarde de euro pentru a ajuta peste 120 de milioane de oameni din peste 80 de țări din întreaga lume. Acesta a fost cel mai mare buget al UE alocat vreodată ajutorului umanitar pentru a-i ajuta pe cei ce au cea mai mare nevoie de sprijin, de la persoanele afectate de crize grave și de mare amploare în Siria, Yemen, Sudanul de Sud sau în regiunea Lacului Ciad, la victimele catastrofelor naturale, cum ar fi fenomenul El Niño, ciclonul tropical Winston din Fiji, seceta din Papua Noua Guinee sau cutremurul din Ecuator.

UE contribuie la respectarea și însușirea la nivel mondial a dreptului internațional umanitar prin măsuri strategice și de sensibilizare precum dialogul, declarațiile și inițiativele, precum și prin finanțarea care asigură accesul umanitar. UE finanțează diseminarea dreptului internațional umanitar, vizând o gamă largă de persoane interesate, precum și de activități menite să consolideze capacitățile lucrătorilor umanitari de a pleda în favoarea dreptului internațional umanitar. De asemenea, UE duce campanii de informare pe scară largă pentru sensibilizarea publicului larg cu privire la dreptul internațional umanitar.

Pentru informații suplimentare:

Site-ul web al Direcției Generale Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (ECHO) din cadrul Comisiei Europene

Site-ul web al comisarului european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides:

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare – ediția 2017

Fișa informativă a ECHO: dreptul internațional umanitar

Solidaritatea în acțiune

STATEMENT/17/2582

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar