Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Declarație

Declarația Înaltului Reprezentant/Vicepreședinte, Federica Mogherini, și a comisarului Christos Stylianides cu ocazia Zilei mondiale a asistenței umanitare 2016

Bruxelles, 19 august 2016

Ziua mondială a asistenței umanitare comemorează bombardarea, în 2003, a sediului ONU din Bagdad - Irak, în urma căreia și-au pierdut viața 22 de lucrători umanitari, printre care și Reprezentantul special al ONU în Irak, Sergio Vieira de Mello.

ÎR/VP Federica Mogherini și comisarul Christos Stylianides au făcut următoarea declarație:

Imaginile tragice ale copiilor din Alep, Siria, arată mult prea clar, din păcate, adevărata suferință umană a milioane de oameni din întreaga lume care sunt afectați de crizele umanitare.

Uniunea Europeană a reiterat chiar ieri nevoia urgentă ca toate părțile la conflict să înceteze ostilitățile, să asigure ridicarea tuturor asediilor și să permită accesul umanitar continuu, la nivelul întregii țări, pentru persoanele din Siria aflate în dificultate.

Suntem în strânsă legătură cu Reprezentantul special al ONU, Staffan de Mistura, pentru a sprijini eforturile prin care să li se permită organizațiilor umanitare să acorde un ajutor care să salveze vieți, precum și pentru a găsi o soluție politică la acest conflict.

Iar astăzi, cu ocazia Zilei mondiale a asistenței umanitare, îi omagiem în mod special și îi cinstim pe toți lucrătorii umanitari din întreaga lume care îi ajută pe cei aflați la nevoie.

Aducem cinstire memoriei tuturor celor care și-au sacrificat viața pentru a salva viețile altora. Le aducem un omagiu tuturor celor care își riscă viața ori de câte ori acordă asistență victimelor războaielor și ale dezastrelor naturale din întreaga lume.

Din 1997, de când au început să se țină astfel de evidențe, aproape 4 000 de lucrători umanitari au devenit victime ale unor atacuri de anvergură. Este tragic faptul că peste o treime dintre aceștia au fost uciși, plătind prețul suprem pentru a servi umanitatea.

Nu trebuie să dăm uitării sacrificiul pe care l-au făcut. Trebuie să înțelegem mai bine și totodată să respectăm mai mult dreptul internațional umanitar (DIU) și cele patru principii ale asistenței umanitare: umanitatea, neutralitatea, imparțialitatea și independența. Ne reafirmăm angajamentul de a apăra dreptul umanitar internațional și aceste principii, care ar trebui să fie un scut pentru lucrătorii umanitari atunci când își îndeplinesc misiunea și, în același timp, să asigure accesul la asistență umanitară al persoanelor care au cel mai mult nevoie de ea.

Anul trecut, Comisia Europeană a mobilizat pentru ajutor umanitar cel mai mare buget de până atunci, pentru a le acorda asistență celor care au cel mai mult nevoie de ea. De la asistența pentru victimele conflictelor din Siria și din Sudanul de Sud la consolidarea sprijinului nostru pentru educație în situații de urgență sau la ajutorarea persoanelor afectate de fenomenul meteorologic extrem «El Niño», sprijinul nostru a fost acordat persoanelor celor mai vulnerabile.

Uniunea Europeană este mândră că este lider mondial în domeniul asistenței umanitare și că, în 2015, a ajutat peste 134 de milioane de victime ale dezastrelor naturale și provocate de om din peste 80 de țări.

 

Pentru informații suplimentare

MEMO: Uniunea Europeană le aduce un omagiu lucrătorilor umanitari: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-2802_en.htm

Material video: Ziua mondială a asistenței umanitare - Declarația comisarului european Christos Stylianides: https://www.youtube.com/watch?v=0qqJBJrAqD4

Declarația Înaltului Reprezentant, în numele Uniunii Europene, cu privire la Siria și la situația din Alep: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/08/17-declaration-mogherini-on-syria-and-aleppo/

Site-ul internet al Direcției Ajutor Umanitar și Protecție Civilă (ECHO) din cadrul Comisiei Europene:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Site-ul internet al comisarului european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides:

http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/stylianides_en

 

 

STATEMENT/16/2801

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar