Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Verklaring

Verklaring van hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini en EU-commissaris Christos Stylianides naar aanleiding van de internationale dag van de humanitaire hulp 2016

Brussel, 19 augustus 2016

Ieder jaar wordt op de internationale dag van de humanitaire hulp stilgestaan bij de aanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad in 2003, waarbij 22 hulpverleners omkwamen, onder wie de speciale vertegenwoordiger van de VN in Irak, Sergio Vieira de Mello.

Hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Mogherini en commissaris Stylianides hebben de volgende verklaring afgelegd:

"De tragische beelden van de kinderen in Aleppo illustreren pijnlijk duidelijk het leed van miljoenen mensen overal ter wereld die in een humanitaire crisis verkeren.

De Europese Unie wees er gisteren nogmaals op dat alle partijen dringend de vijandelijkheden moeten staken. Alle bezettingen moeten worden opgeheven en overal in Syrië moet structurele humanitaire hulp mogelijk worden gemaakt.

Wij onderhouden nauw contact met de speciale vertegenwoordiger van de VN, Staffan de Mistura, en ondersteunen de inspanningen om humanitaire organisaties in staat te stellen levensreddende hulp te verstrekken en om een politieke oplossing te vinden voor het conflict.

Vandaag, op de internationale dag van de humanitaire hulp, brengen wij hulde aan alle humanitaire hulpverleners overtal ter wereld.

We herdenken degenen die hun leven hebben opgeofferd om het leven van anderen te redden. Wij eren degenen die hun leven wagen om slachtoffers van oorlogen en natuurrampen overal ter wereld te helpen.

Sinds in 1997 is begonnen met het bijhouden van gegevens hierover, zijn bijna 4000 hulpverleners het slachtoffer geworden van een aanslag. Meer dan een derde van hen kwam om het leven en betaalde de zwaarste tol voor het dienen van de mensheid.

Wij mogen hun offer niet vergeten. Wij moeten meer kennis ontwikkelen van het internationaal humanitair recht en de vier humanitaire beginselen: menselijkheid, neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid, en de eerbiediging daarvan versterken. Wij zijn vast van plan het internationaal humanitair recht en deze beginselen te verdedigen, die humanitaire hulpverleners moeten beschermen zodat zij hun werk kunnen doen en ervoor zorgen dat mensen in nood kunnen worden bereikt.

Afgelopen jaar heeft de Europese Commissie meer middelen dan ooit uitgetrokken voor humanitaire hulp voor degenen die die hulp het hardst nodig hebben. Van de slachtoffers van de conflicten in Syrië en Zuid-Sudan tot meer steun voor onderwijs in noodsituaties en hulp voor de slachtoffers van extreme weersomstandigheden als gevolg van "El Niño": onze hulp is ingezet voor de meest kwetsbaren.

De Europese Unie is er trots op wereldleider te zijn op het vlak van humanitaire hulp. In 2015 hebben wij hulp verleend aan meer dan 134 miljoen slachtoffers van door de mens of de natuur veroorzaakte rampen in meer dan 80 landen."

 

Nadere informatie

MEMO: De Europese Unie eert humanitaire hulpverleners: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-2802_en.htm

Video: Internationale dag van de humanitaire hulp - Verklaring van EU-commissaris Christos Stylianides: https://www.youtube.com/watch?v=0qqJBJrAqD4

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de Europese Unie over Syrië en de situatie in Aleppo: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/08/17-declaration-mogherini-on-syria-and-aleppo/

Website van de dienst voor humanitaire hulpverlening en civiele bescherming van de Europese Commissie (ECHO):

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Website van Europees commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing Christos Stylianides:

http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/stylianides_en

 

 

STATEMENT/16/2801

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar