Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio - Ilmoitus

Korkean edustajan, varapuheenjohtaja Federica Mogherinin ja komissaari Christos Stylianidesin lausunto maailman humanitaarisen avun päivänä 2016

Bryssel 19. elokuuta 2016

Maailman humanitaarisen avun päivää vietetään YK:n Irakin-päämajan pommituksessa Bagdadissa vuonna 2003 kuolleiden 22 humanitaarisen avustustyöntekijän muistoksi. Yksi kuolleista oli Sergio Vieira de Mello, YK:n erityisedustaja Irakissa.

Korkea edustaja, varapuheenjohtaja Federica Mogherini ja komissaari Christos Stylianides ovat antaneet seuraavan lausunnon:

”Traagiset kuvat lapsista Syyrian Aleppossa ovat surullinen muistutus miljoonien ihmisten inhimillisistä kärsimyksistä humanitaarisissa kriiseissä eri puolilla maailmaa.

Euroopan unioni toisti viimeksi eilen, että kaikkien Syyrian konfliktin osapuolten on kiireesti keskeytettävä vihollisuudet, purettava piiritykset ja sallittava humanitaarisen avun toimitus sitä tarvitseville kaikkialla maassa.

Olemme tiiviisti yhteydessä YK:n eritysedustajaan Staffan de Misturaan ja tuemme ponnisteluja, jotta humanitaariset avustusjärjestöt voisivat toimittaa hengissä säilymisen kannalta välttämätöntä apua ja jotta konfliktiin saataisiin poliittinen ratkaisu.

Maailman humanitaarisen avun päivänä osoitamme kunnioitusta kaikille humanitaarisille avustustyöntekijöille, jotka työssään auttavat hädänalaisia.

Muistamme kaikkia niitä, jotka ovat uhranneet oman henkensä toisten hengen pelastamiseksi. Kunnioitamme kaikkia niitä, jotka vaarantavat henkensä auttaessaan sotien ja luonnononnettomuuksien uhreja ympäri maailman.

Lähes 4 000 humanitaarista avustustyöntekijää on joutunut hyökkäyksen kohteeksi vuodesta 1997, jolloin tapauksia alettiin tilastoida. Valitettavasti yli kolmannes heistä sai surmansa eli maksoi korkeimman mahdollisen hinnan ihmiskunnan palvelemisesta.

Emme saa unohtaa heidän uhraustaan. Meidän on lisättävä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja alan neljän perusperiaatteen – humaanisuuden, tasapuolisuuden, puolueettomuuden ja riippumattomuuden – tuntemusta ja noudattamista. Vakuutamme sitoutumistamme kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja mainittujen periaatteiden puolustamiseen. Niiden tarkoitus on suojella avustustyöntekijöitä ja varmistaa pääsy kaikkein hädänalaisimpien luo.

Viime vuonna Euroopan komissio käytti humanitaariseen apuun enemmän varoja kuin koskaan aikaisemmin. Apua on annettu muun muassa Syyrian ja Etelä-Sudanin konfliktien uhreille, hätätilanteissa järjestettävän koulutuksen tukemiseen ja El Niño -sääilmiön vakavista seurauksista kärsivien tilanteen helpottamiseen, ja se on kohdennettu kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin.

Euroopan unioni on ylpeä asemastaan maailman suurimpana humanitaarisen avun antajana ja siitä, että se auttoi vuonna 2015 yli 134:ää miljoonaa luonnononnettomuuksien ja ihmisen aiheuttamien katastrofien uhria yli 80 maassa.

 

Lisätietoja

Taustatiedote: Euroopan unioni osoittaa kunnioitustaan humanitaarisille avustustyöntekijöille: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-2802_en.htm

Video: Maailman humanitaarisen avun päivä – Komissaari Christos Stylianidesin lausunto: https://www.youtube.com/watch?v=0qqJBJrAqD4

Korkean edustajan Euroopan unionin puolesta antama lausunto Syyriasta ja Aleppon tilanteesta: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/08/17-declaration-mogherini-on-syria-and-aleppo/

Euroopan komission pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosaston (ECHO) verkkosivut:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Humanitaarisesta avusta ja kriisinhallinnasta vastaavan komissaari Christos Stylianidesin verkkosivut:

http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/stylianides_en

 

 

STATEMENT/16/2801

Lisätietoa tiedotusvälineille:

Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 67 89 10 11 tai sähköposti


Side Bar