Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Udtalelse

Erklæring fra EU's højtstående repræsentant og næstformand, Federica Mogherini, og Kommissær Christos Stylianides om Verdens Humanitærdag 2016

Bruxelles, den 19. august 2016

Verdens Humanitærdag markerer årsdagen for bombningen af FN's hovedkvarter i Bagdad i Irak i 2003, hvor 22 humanitære hjælpearbejdere mistede livet, herunder FN's særlige repræsentant i Irak, Sergio Vieira de Mello.

EU's højtstående repræsentant og næstformand Federica Mogherini og Kommissær Christos Stylianides, fremsatte følgende erklæring:

“De tragiske billeder af børn fra Aleppo i Syrien viser på bedrøvelig vis alt for tydeligt den lidelse, som millioner af mennesker i hele verden, der er fanget i humanitære kriser, gennemgår.

EU gentog så sent som i går, at der er presserende behov for, at alle konfliktens parter bringer de fjendtlige aktiviteter til ophør, hæver alle belejringer og tillader uafbrudt humanitær adgang til de trængende i hele Syrien.

Vi er i tæt kontakt med FN's særlige repræsentant Staffan de Mistura for at støtte bestræbelserne på at tillade humanitære organisationer at yde livsreddende bistand og tilvejebringe en politisk løsning på konlikten.2

Og i dag, på Verdens Humanitærdag, hylder og ærer vi især alle humanitære hjælpearbejdere over hele verden, som arbejder for at hjælpe mennesker i nød.

Vi hylder alle dem, som har ofret deres liv, for at redde andres. Vi hylder alle dem, som sætter deres liv på spil for at hjælpe ofre for krig og naturkatastrofer verden over.

Siden man i 1997 begyndte at registrere hjælpearbejdere, der er rammes af angreb, er næsten 4000 humanitære hjælpearbejdere er blevet ofre for større angreb. En tredjedel af dem er på tragisk vis blevet dræbt og har dermed betalt den ultimative pris for at tjene menneskeheden.

Vi må ikke glemme, at de ofrede sig. Vi må styrke vores forståelse af og overholdelse af humanitær folkeret og de fire humanitære principper: medmenneskelighed, neutralitet, upartiskhed, uafhængighed. Vi bekræfter på ny vores forpligtigelse til at forsvare den humanitære folkeret og disse principper, som bør være de humanitære hjælpearbejders skjold, imens de udfører deres arbejde og sikrer adgang til de mest nødlidende.

Sidste år afsatte Den Europæiske Union flere budgetmidler end nogensinde før til humanitær bistand for at kunne hjælpe de mest udsatte. Fra ofrene for konflikterne i Syrien og Sydsudan over styrkelsen af vores støtte til uddannelse i nødsituationer til hjælpen til dem, der blev udsat for det ekstreme vejrfænomen "El Niño": vores bistand har hjulpet de mest sårbare.

Europa-Kommissionen er stolt over at have hjulpet mere end 134 millioner ofre for natur- og menneskeskabte katastrofer i mere end 80 lande i 2015."

 

Yderligere oplysninger

MEMO: The European Union honours humanitarian workers http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-2802_en.htm

Video: World Humanitarian Day - Statement by EU Commissioner Christos Stylianides: https://www.youtube.com/watch?v=0qqJBJrAqD4

Declaration by the High Representative on behalf of the European Union on Syria and the situation in Aleppo: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/08/17-declaration-mogherini-on-syria-and-aleppo/

Websted for Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Humanitær Bistand og Civilbeskyttelse (ECHO):

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Websted for EU-kommissær for Humanitær bistand og krisestyring, Christos Stylianides

http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/stylianides_en

 

 

STATEMENT/16/2801

Pressehenvendelser:

Borgerhenvendelser: Europe Direct på tlf. 00 800 67 89 10 11 eller pr. mail


Side Bar