Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Изявление

Изявление на върховния представител и заместник-председател Федерика Могерини и комисар Христос Стилианидис във връзка с Международния ден на хуманитарните дейности (2016 г.)

Брюксел, 19 август 2016 r.

На Международния ден на хуманитарните дейности се отбелязва годишнината от извършения през 2003 г. бомбен атентат срещу централата на ООН в Багдад, Ирак, който отне живота на 22 хуманитарни работници, включително специалния представител на ООН за Ирак Сержиу Виейра ди Мелу.

ВП/ЗП Федерика Могерини и комисар Христос Стилианидис направиха следното изявление:

„Трагичните кадри на деца от сирийския град Алепо за жалост разкриват много ясно реалното човешко страдание на милиони хора по света, засегнати от хуманитарни кризи.

Вчера ние — говорейки с гласа на Европейския съюз — отново изтъкнахме спешната необходимост всички страни по конфликта да възстановят прекратяването на военните действия, да гарантират вдигането на всички обсади и да позволят траен хуманитарен достъп до нуждаещите се в Сирия на цялата територия на страната.

В тесен контакт сме със специалния представител на ООН Стафан де Мистура, за да подкрепим усилията да се даде възможност на хуманитарните организации да доставят животоспасяваща помощ и да се намери политическо решение на конфликта.

И днес, на Международния ден на хуманитарните дейности, отдаваме дължимото и честваме всички хуманитарни работници по целия свят, които работят в помощ на нуждаещите се.

Почитаме също така паметта на всички онези, пожертвали живота си, за да спасят живота на други хора. Отдаваме почит на всички, които рискуват живота си, за да окажат помощ на жертвите на войни и природни бедствия във всички части на земното кълбо.

Близо 4000 хуманитарни работници са пострадали при големи нападения, откакто започна да се води статистика през 1997 г. За голямо нещастие над една трета от тях са загинали, заплащайки най-високата цена, за да служат на човечеството.

Не бива да забравяме тяхната самоотверженост. Трябва да сме по-информирани и в по-голяма степен да зачитаме международното хуманитарно право и четирите хуманитарни принципа: хуманност, безпристрастност, неутралност и независимост. Ние потвърждаваме ангажимента си за защита на международното хуманитарно право и тези принципи, които следва да закрилят хуманитарните работници в тяхната работа и да гарантират достъпа им до най-нуждаещите се.

През миналата година Европейската комисия мобилизира най-големия досега бюджет за хуманитарна помощ, за да помогне на най-тежко засегнатите. С предоставената от нас помощ ние оказахме подкрепа на най-уязвимите — подпомогнахме жертвите на конфликтите в Сирия и Южен Судан, засилихме подкрепата си за образованието в контекста на извънредни ситуации и оказахме помощ на засегнатите от екстремните метеорологични условия, свързани с „Ел Ниньо“.

Европейският съюз се гордее с факта, че е световен лидер в хуманитарната помощ и че през 2015 г. е оказал помощ на над 134 милиона души, пострадали при природни и причинени от човека бедствия, в над 80 държави.“

 

За повече информация

ИНФОРМАЦИОННА БЕЛЕЖКА: Европейският съюз чества хуманитарните работници: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-2802_en.htm

Видео: Международен ден на хуманитарните дейности — Изявление на европейския комисар Христос Стилианидис: https://www.youtube.com/watch?v=0qqJBJrAqD4

Декларация на върховния представител от името на Европейския съюз относно Сирия и положението в Алепо: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/08/17-declaration-mogherini-on-syria-and-aleppo/

Уебсайт на Генерална дирекция „Европейска гражданска защита и европейски операции за хуманитарна помощ“ (ECHO) на Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на европейския комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис:

http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/stylianides_en

 

 

STATEMENT/16/2801

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar