Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

[Check Against Delivery]

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη: το πρόγραμμά μου για απασχόληση, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και δημοκρατική αλλαγή

Σύνοδος ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στρασβούργο, 15 Ιουλίου 2014

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέλεξε σήμερα τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ισχυρή πλειοψηφία 422 ψήφων. Έχοντας προταθεί ως υποψήφιος πρόεδρος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 Ιουνίου 2014, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χρειαζόταν πλειοψηφία 376 ψήφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην ομιλία που εκφώνησε πριν από την ψηφοφορία, παρουσίασε τις πολιτικές κατευθύνσεις για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες αναλύονται στο έγγραφο με τίτλο «Νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη: το πρόγραμμά μου για απασχόληση, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και δημοκρατική αλλαγή». Οι κατευθύνσεις αυτές αποτελούν τη βάση για τη σημερινή του εκλογή. Παρακάτω αναφέρονται τα κυριότερα αποσπάσματα της ομιλίας του υποψήφιου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:

«Θέλω να εργαστώ για μια Ένωση προσηλωμένη στη δημοκρατία και τις μεταρρυθμίσεις∙ για μια Ένωση που δεν παρεμβαίνει υπέρ το δέον, αλλά αναπτύσσει δράση προς όφελος των πολιτών και όχι εναντίον τους. Θέλω να εργαστώ για μια Ένωση που παράγει αποτελέσματα

«Πρώτη μου προτεραιότητα και συνδετικός κρίκος όλων των προτάσεων είναι η επαναφορά της Ευρώπης σε τροχιά ανάπτυξης και η επιστροφή των Ευρωπαίων στην εργασία. Γι΄ αυτό, μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας μου, θα παρουσιάσω ένα πακέτο για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις με στόχο να διοχετευθούν 300 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε επενδύσεις τα επόμενα τρία χρόνια.»

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκκαλιά των οικονομιών μας. Δημιουργούν πάνω από το 85% των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – και δεν μπορούμε να τις αφήνουμε να ασφυκτιούν εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Πρέπει να τις αποδεσμεύσουμε από τα κανονιστικά βάρη

«Είναι προς το συμφέρον όλων να μην χρησιμοποιείται η ενέργεια ως πολιτικό εργαλείο. Είναι καιρός να στηριχθεί η Ευρώπη στις δικές της δυνάμεις, μέσα από τη συγκέντρωση των πόρων μας, τον συνδυασμό των υποδομών μας και τη συνένωση των διαπραγματευτικών μας δυνάμεων.»

«Η διάσωση του ευρώ ήταν αναγκαία, αλλά ατελής από κοινωνική άποψη. Θεωρώ απαράδεκτο να επωμίζονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι το βάρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη στιγμή που οι πλοιοκτήτες και οι κερδοσκόποι των χρηματοπιστωτικών αγορών γίνονται ακόμη πλουσιότεροι. Στο μέλλον, είναι ανάγκη να αντικατασταθεί η Τρόικα από ένα σχήμα με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και να γίνονται αναλυτικές αξιολογήσεις του κοινωνικού αντικτύπου για κάθε νέο πρόγραμμα στήριξης.»

«Επιθυμώ μια εύλογη και ισορροπημένη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Δεν προτίθεμαι όμως να θυσιάσω στον βωμό του ελεύθερου εμπορίου τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας, υγείας, κοινωνικής μέριμνας και προστασίας των δεδομένων ούτε και την πολιτισμική μας πολυμορφία.»

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στη μεταναστευτική μας πολιτική. Θα εντείνω τη συνεργασία με τις χώρες εκτός ΕΕ για σθεναρότερη αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Παράλληλα θα προωθήσω μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση, ώστε να προσελκύουμε ταλέντα στην Ευρώπη

«Πιστεύω ακράδαντα ότι ως Ένωση πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά όχι απαραίτητα όλοι με την ίδια ταχύτητα. Ορισμένοι μπορεί να έχουν ήδη φθάσει στον τελικό τους προορισμό. Πάντοτε ήμουν και εξακολουθώ να είμαι διατεθειμένος να ακούσω τις ανησυχίες κάθε κράτους μέλους και να βοηθήσω στην εξεύρεση λύσεων.»

«Η ίση εκπροσώπηση των φύλων δεν είναι πολυτέλεια αλλά πολιτική επιταγή και πρέπει να είναι αυτονόητη για όλους – ιδίως για τους εθνικούς ηγέτες όταν πρόκειται να προτείνουν υποψήφιους επιτρόπους. Αυτό από μόνο του είναι ένα τεστ για τον βαθμό δέσμευσης των εθνικών κυβερνήσεων για μια νέα, πιο δημοκρατική προσέγγιση σε καιρούς αλλαγών.»

«Το σύνθημα της εκστρατείας του Κοινοβουλίου ήταν "Αυτή τη φορά τα πράγματα διαφέρουν" – βοηθήστε με να κάνω πράξη την υπόσχεση αυτή σήμερα. Βοηθήστε με να δείξουμε στον κόσμο ότι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε ένα νέο ξεκίνημα.»


Side Bar