Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

MEMO

Bruselj, 10. oktobra 2013

Cecilia Malmström pozdravlja glasovanje Evropskega parlamenta o sistemu EUROSUR

Evropski parlament je danes sprejel predlog Komisije za uredbo o uvedbi evropskega sistema nadzorovanja meja (EUROSUR):

„Pozdravljam današnje glasovanje Evropskega parlamenta, ki tlakuje pot za začetek delovanja sistema EUROSUR pred koncem leta.

Vsi imamo v mislih pretresljive podobe nedavne tragedije na otoku Lampedusa. Nikdar ne bom pozabila prizora z 280 krstami, ki sem jih videla med včerajšnjim obiskom na tem otoku. Tako veliko število žrtev v takšnih strašnih okoliščinah je grozljivo. Ob misli na žrtve sočustvujem z njihovimi družinami (MEMO/13/849). Spoštovanje izražam tudi reševalcem za njihovo delo v teh travmatičnih okoliščinah.

EU mora narediti več za preprečevanje podobnih nesreč. EU in njene države članice morajo okrepiti svoja prizadevanja in sprejeti odločne ukrepe ter izkazati solidarnost tako z migranti kot z državami, ki se soočajo s povečanimi migracijskimi tokovi.

Sistem EUROSUR je del teh prizadevanj, ki bo pomembno prispeval k zaščiti naših zunanjih meja in reševanju življenj vseh, ki na plovbah do evropskih obal tvegajo svoja življenja. S tem sistemom se bo okrepila izmenjava informacij in sodelovanje organov znotraj držav članic in med njimi ter z Evropsko agencijo za zunanje meje Frontex. Informacije o incidentih in patruljah bodo takoj posredovali na novo ustanovljeni nacionalni koordinacijski centri in agencija Frontex. S tem se bodo povečale naše možnosti za preprečevanje čezmejnih kaznivih dejanj, kot je trgovina z mamili ali trgovina z ljudmi, lažje pa bo tudi odkrivanje manjših plovil, ki prevažajo migrante, ter nudenje pomoči, če so ta plovila v stiski.

Naj poudarim, da je polno spoštovanje temeljnih pravic in načela nevračanja temelj vseh dejavnosti in ukrepov, ki jih izvajajo države članice in Frontex v okviru sistema EUROSUR in zunaj njega. Njegovo izvajanje bo v celoti skladno s predpisi držav članic in EU glede varstva podatkov. Takšna stroga jamstva bodo tudi del našega sodelovanja s tretjimi državami.“

Več informacij

MEMO/13/578

SPEECH/13/799

Spletišče Cecilie Malmström.

Spremljajte evropsko komisarko Cecilio Malmström na Twitterju.

Spletišče GD za notranje zadeve.

Spremljajte GD za notranje zadeve na Twitterju.


Side Bar