Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

MEMO

Bruxelles, 10. listopada 2013.

Cecilia Malmström pozdravlja glasovanje Europskog parlamenta o EUROSUR-u

Danas je Europski parlament prihvatio Komisijin prijedlog Uredbe o osnivanju Europskog sustava za nadzor granica (EUROSUR):

„Pozdravljam današnje glasovanje Europskog parlamenta kojim se utire put za početak djelovanja EUROSUR-a prije kraja godine.

Svi imamo na umu strašne slike nedavne tragedije na Lampedusi. Nikada neću zaboraviti 280 lijesova koje sam vidjela jučer tijekom posjeta otoku. Tolika stradanja u tako groznim okolnostima zastrašujuća su. Moje misli su sa žrtvama i njihovim obiteljima (MEMO/13/849) te se divim spasiteljima na njihovim naporima u tako traumatičnoj situaciji.

Europska unija mora pojačati svoje napore kako bi spriječila takve tragedije. Europska unija i njezine države članice moraju naporno raditi kako bi poduzele odlučne mjere i pokazale solidarnost s migrantima i sa zemljama koje se suočavaju sa sve većim brojem migracijskih tokova.

Uvođenje EUROSUR-a dio je tih napora. Njime će se znatno pridonijeti zaštiti naših vanjskih granica te pomoći u spašavanju života svih onih koji se izlažu opasnosti kako bi došli do obala Europe.

Također, njime će se ojačati razmjena informacija i suradnja unutar i između tijela država članica te suradnja sa Agencijom za nadzor vanjskih granica EU-a FRONTEX-om. Informacije o nesrećama i ophodnjama bit će odmah dostupne zahvaljujući novoosnovanim nacionalnim koordinacijskim centrima i FRONTEX-u. To će nam pomoći u sprječavanju prekograničnih kriminalnih aktivnosti poput nezakonite trgovine drogom ili trgovanja ljudima, ali i u otkrivanju i pružanju pomoći malim brodovima s migrantima koji su u opasnosti.

Željela bih naglasiti kako su potpuno poštivanje temeljnih prava te načela zabrane protjerivanja ili vraćanja u središtu u svih akcija i operacija koje provode države članice i FRONTEX, unutar i izvan okvira EUROSUR-a. U okviru njegove provedbe u potpunosti će se poštovati odredbe o zaštiti podataka, na nacionalnoj razini i na razini Europske Unije. Ova čvrsta jamstva primjenjivat će se i prilikom naše suradnje s trećim zemljama.”

Dodatne informacije

MEMO/13/578

GOVOR/13/799

Web-mjesto Cecilie Malmström

Pratite povjerenicu Malmström na Twitteru

Web-mjesto Glavne uprave za unutarnje poslove

Pratite Glavnu upravu za unutarnje poslove na Twitteru


Side Bar