Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

taustatiedote

Bryssel 10. lokakuuta 2013

Cecilia Malmström tyytyväinen Euroopan parlamentin Eurosur-äänestykseen

Euroopan parlamentti on tänään hyväksynyt Euroopan rajavalvontajärjestelmän (Eurosur) perustamista koskevan komission asetusehdotuksen.

Sisäasioista vastaava komission jäsen Cecilia Malmström on tyytyväinen Euroopan parlamentin äänestystulokseen, jonka ansiosta järjestelmä voidaan ottaa käyttöön vielä tämän vuoden puolella.

”Meillä kaikilla on tuoreessa muistissa viimeisin tragedia Lampedusan edustalla. Ne 280 arkkua, jotka näin saarella eilen, jäävät mieleeni ikiajoiksi. On järkyttävää, että niin monet ihmiset menettivät henkensä kammottavissa olosuhteissa. Ajattelen myötätunnolla uhreja ja heidän perheitään (MEMO/13/849), ja ihailen pelastajia, jotka tekevät parhaansa traumaattisessa tilanteessa.

EU:n on tehostettava toimia tällaisten tragedioiden välttämiseksi. EU:n ja jäsenvaltioiden on toteutettava määrätietoisia toimenpiteitä ja osoitettava yhteisvastuullisuutta sekä maahantulijoita että niitä maita kohtaan, joihin alati paisuvat muuttovirrat suuntautuvat.

Eurosur on osa tätä työtä. Se parantaa merkittävästi ulkorajojemme turvallisuutta samoin kuin kaikkien niiden turvallisuutta, jotka vaarantavat henkensä päästäkseen Eurooppaan,” totesi komissaari Malmström.

Eurosur parantaa viranomaisten välistä tiedonkulkua ja yhteistyötä jäsenvaltioiden sisällä ja jäsenvaltioiden välillä sekä viranomaisten ja EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin välillä. Uudet kansalliset koordinointikeskukset ja Frontex pitävät toisensa ajan tasalla rajatapahtumista ja rajalla liikkuvista partioista. Näin voidaan nykyistä tehokkaammin ehkäistä rajat ylittävää rikollisuutta, esimerkiksi huume- ja ihmiskauppaa, mutta myös havaita merihätään joutuneet maahanpyrkijöitä kuljettavat alukset ja avustaa niitä.

Korostan, että kaikissa jäsenvaltioiden ja Frontexin toteuttamissa toimissa ja operaatioissa – sekä Eurosurin puitteissa että sen ulkopuolella – on tärkeää noudattaa täysimääräisesti perusoikeuksia ja palauttamiskieltoa. Rajavalvontajärjestelmän täytäntöönpanossa noudatetaan tiukasti kansallisia ja EU:n tietosuojasääntöjä. Näitä takeita sovelletaan myös silloin kun teemme yhteistyötä kolmansien maiden kanssa," vakuutti Malmström.

Lisätietoja

MEMO/13/578

SPEECH/13/799

Cecilia Malmströmin verkkosivut

Komissaari Malmström Twitterissä

Sisäasioiden pääosaston verkkosivut

Sisäasioiden pääosasto Twitterissä


Side Bar